Hoppa till sidans innehåll

Filippa Persson vill försvara sitt SM-guld

2018-07-03 13:00
Den regerande mästarinnan i Elit-SM: Filippa Persson har tränat en månad bara för att försöka försvara sin titel under SM-veckan i Helsingborg den här veckan. - Det vore kul att försvara sitt guld, säger hon.
  • Uppdaterad: 2018-07-05 19:48

Imorgon startar finalerna i bowlingens Elit-SM under SM veckan i Helsingborg. Elva damer har kvalificerat sig till Olympia Bowling via SM-kvalet som spelades på New Bowl Center, Gullmarsplan, i Stockholm. En säkrade sin plats redan förra året när hon blev svensk mästarinna. Nu siktar Filippa Persson på att bli den första kvinnan på 15 år att försvara sitt guld.
- Det är klart man vill. Man vill göra bra ifrån sig och vinna igen. Det hade varit väldigt kul att vinna och försvara sitt guld, säger 21-åringen som också känner lite extra press som regerande mästarinna:
- Det känns väl som man har lite mer förväntningar på sig men jag försöker att inte tänka på det så mycket utan bara på att göra det jag ska, säger hon.

Den lilla skånska orten Fjälkinges stolthet tog en liten paus från bowlingen efter finalförlusten med Helsingborgslaget Spader Dam i SM för 8-mannalag mot Team X-Calibur från Partille.
- Det var tufft, vi ville såklart vinna. Men X-calibur är bra. Vi visste att det skulle bli tufft, säger hon och fortsätter.
- Jag kände att jag behövde en paus. Jag hade mycket i skolan och sådär, säger Filippa Persson.

Sedan en månad tillbaka har dock den regerande Europacupmästaren och EM-guldvinnaren från 2016 tränat med Elit-SM i sikte. Så mycket betyder möjligheten att få försvara sitt SM-guld på TV under torsdag förmiddag.
- Det är klart att det skulle betyda mycket. Det är så klart ett mål att komma till stegfinalen på torsdag. Det är extra kul när det är på TV. Att bowlingen i sig på lite publicitet är alltid bra för sporten, säger den unga skånskan.

Jenny WegnerNyckeln för Filippa Persson kommer vara att "sätta" tekniken samtidigt som tankarna inte flyger iväg utan fokus stannar här och nu.
- Fokusera på mitt, ta ett slag i taget och inte titta för långt fram. Lösa banan och göra det på ett bra sätt, säger hon som är en av fem spelare som har fördelen av att ha Olympia som hemmaplan:
- Lite fördel är det kanske. Det beror lite på vilka banor vi spelar på. Lite mer koll på topografin på banorna har vi i och med att man spelar där mycket, säger hon och håller sina lagkompisar som favoriter:
- Jenny [Wegner] är ju väldigt duktig. Annie [Thorell] och Anna [Andersson] är också duktiga. Det är många som är duktiga och kan vinna, alla kan vinna egentligen, säger hon.

Även om den unga skånskan både är regerande svensk mästarinna och europacupvinnare har 21-åringen inte blivit uttagen i landslaget till varken senaste EM eller VM förra året.
- ”Ekiz” plockar ut de han tror mest på. Det är svårt att påverka mer än att göra det jag kan, säger hon.

Imorgon tänker Filippa Persson göra det hon kan på banorna, lösa problemen när de kommer och försöka bli första kvinna på femton år att försvara sitt SM-guld.
- Det ska bli jättekul, säger hon.

Följ Elit-SM här: och via livecoring. Stegfinalen kommer också att kunna ses på SVT Play 

Damerna som tagit sig till final i Elit-SM

Filippa Persson, BK Femtionian – 21 år – regerande mästare, rankad 8a i Sverige (BITS)
Precis som Mattias Wetterberg vann Fjälkinges stolthet Europacupen efter att ha vunnit det svenska mästerskapet förra året. En av de framgångsrika skånskorna från Hässleholms-klubben 59:an som också har ett individuellt EM-guld från 2016 på meritlistan.

Jenny Wegner, BK Femtionian – 24 år – 1a i kvalet med 1854, rankad 1a i Sverige (BITS)
Världscupvinnaren från 2016, som vunnit Europatouren för damer två av de tre senaste åren, vann i våras sin första titel på Världstouren. Skånskan kommer nu senast från rekord-EM i Bryssel där Perstorps stolthet vann 3 medaljer, två brons och ett guld i lag.

Diana Alfredsson, Team X-Calibur – 35 år, 2a i kvalet med 1824, rankad 48a i Sverige (BITS) Diana Alfredsson
Den tidigare landslagsspelaren med fyra medaljer (1 Guld och 3 Brons) från EM har nu blivit assisterande förbundskapten för juniorlandslaget men håller fortfarande hög klass som spelare. Startfältets äldsta spelare var Elitseriens näst bästa spelare under säsongen med ett snitt på 213, 03.

Jenny Karlsson, BK Skrufscha – 23 år – 3a i kvalet med 1758, rankad 11a i Sverige (BITS)
Stjärnskottet från talangfabriken Kvänum debuterade i Elitserien med Vänersborgslaget Skrufscha i höstas och var genast lagets bästa spelare. Den kraftfulla vänsterliraren var till och med tredje bäst i Världens bästa liga med ett snitt på 211,42. Kan vara nästa landslagsspelare.

Anna Andersson, Spader Dam – 22 år – 4a i kvalet med 1752, rankad 14e i Sverige (BITS)
Vänsterliraren från Helsingborg får hemmaplan i finalen. 22-åringen var förra året över i USA för att både studera och spela bowling på erkända Webber University. Väl tillbaka i Sverige har hon den senaste säsongen visat en stor utveckling, bland annat genom att vinna den stora dam-tävlingen EVA-turneringen i februari.

Nina Flack, Team X-Calibur – 32 år – 5a i kvalet med 1715, rankad 6a i Sverige (BITS)
Världens främsta dambowlare 2008 visade på senaste EM att hon fortfarande håller yppersta klass med tre guld och ett silver. 32-åringen har vunnit 11 raka mästerskapsfinaler och har inte förlorat en Guld-match sedan junior-EM 2002.

Erika Svensson, B-K Eva – 29 år – 6a i kvalet med 1714, rankad 30e i Sverige (BITS)
Söderhamnstjejen har spelat med B-K Eva de senaste nio säsongerna och har de senaste åren varit en nyckelspelare i Stockholmsklubbens två raka SM-brons. Snittade 205 och var med och tog 51 % banpoäng under säsongen i Världens bästa liga.

Annie Thorell, Spader Dam – 23 år – 7a i kvalet med 1706, rankad 9a i Sverige (BITS)
Från Styrsö i Göteborgs skärgård kommer den senast tillagda Team Sweden-medlemmen som vann Olympia Ladies Open i höstas. Dessutom fick Spader Dams bowlare, under säsongen, motta Riksidrottsförbundet och Svenska Spels Elitidrottsstipendium.

Sofia Myllymäki, Team X-Calibur – 20 år, 8a i kvalet med 1705, rankad 21a i Sverige (BITS)
Var den som slog det sista slaget när Team X-Calibur i år vann SM-guldet i 8-manna. Ska dessutom i sommar åka till Detroit, USA och spela Junior-VM för Sverige. Tog på J-NM ett guld i damernas lag och har varit en del av Svenska Bowlingförbundets damsatsning de senaste åren.

Joline Persson Planefors, Team X-Calibur – 27 år, 9a I kvalet med 1691, rankad 5a I Sverige(BITS)
Den svenska mästarinnan från 2011 och 2015 har varit en av Europas absolut främsta dambowlare under 2010-talet och har vunnit 5 EM-guld och totalt 12 medaljer på Europanivå. Dessutom har värmländskan som nu bor i Köpenhamn tilldelas RF:s Elitidrotts-stipendium flertalet gånger.

Sandra SvantessonSandra Svantesson, IS Göta – 29 år, 10a i kvalet med 1690, rankad 109a i Sverige (BITS)
Fältets outsider vann junior-SM 2006 när det spelades i Vimmerby. Skånskan, från Malmö, är den enda bland finalisterna som inte spelar i Elitserien. Istället spelade 29-åringen med Helsingborgslaget IS Göta i herrarnas allsvenska under den gångna säsongen.

Susanna Kiiskinen, B-K Eva – 24 år, 11a i kvalet med 1673, rankad 12a i Sverige (BITS)
Sist till final, med 8 poängs marginal. Motala-tjejen spelar just nu i Elitserien med sin andra klubb: B-K Eva som hon gick till från Västerås inför förra säsongen. Debut i högsta serien gjorde hon 18 år gammal med BK Stjärnan från Västerås. Vann förra året den prestigefyllda Eva-turneringen före supersystrarna Wegner.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter
 

Inbjudan till sommarläger 13-15/8 


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info