Hoppa till sidans innehåll

Fem av åtta uttagna till Junior-EM spelar med två händer

08 JAN 2019 13:00
Idag tog Robert Andersson ut truppen till Junior-EM. Av de åtta som får åka till Wien under påsken spelar fem med två händer! - Vi kommer fräsa upp banan rätt så bra, säger han.
  • Uppdaterad: 08 JAN 2019 13:00

Den tidigare världsmästaren Robert Andersson hade knappt varit förbundskapten för de svenska dam- och junior-landslagen en vecka innan det idag var dags för honom att ta ut sin första mästerskapstrupp. Den till junior-EM, som spelas i Wien den 13e till 22a april 2019 efter att ha blivit flyttat från Riga där det var problem med bowlinghallen.
- Det har varit tufft att bli förbundskapten och 6 dagar senare tag ut ett lag. Så jag har fått samla på mig så mycket information som möjligt och det är jäkligt kul att se att vi har en så enorm talangpool att det blir jobbigt att ta ut ett landslag. Jag vet att det är många som kommer bli besvikna, säger Robert Andersson.

I den trupp som den nya förbundskaptenen har tagit ut spelar fem av åtta med tvåhandsteknik: alla fyra pojkar, men även den 15-årige Nora Johansson från Eksjö som blir den första svenska tvåhandsspelande dam som drar på sig en landslagströja. Därmed kommer fart och rotationer utmärka stora delar av den svenska truppen på europamästerskapen för juniorer.
- De sju, snittmässigt, bästa juniorerna i Sverige är alla tvåhands, säger Robert Andersson.

Pojkar:
William Svensson, 18 år, BK Kaskad, Norrköping
Kristoffer Ruohtula Svensson, 16 år, IKW/Köping BK, Köping
Oliver Dahlgren, 16 år, Team Pergamon, Partille  
Robin Ilhammar, 14 år, Team Gamleby BC

Flickor:
Hanna Engberg, 17 år, Team X-Calibur, Partille
Ellen Ekholm, 18 år, Team X-Calibur, Partille
Ottilia Gunnarsson,17 år, BS Hässle, Hässleholm
Nora Johansson, 15 år, Eksjö BK/EBOK, Eksjö  

Ledare: 
Robert Andersson, förbundskapten
Johan Ekström, assisterande
Amanda Andersson, assisterande 

Alla fyra pojkar som får åka på Junior-EM är alltså tvåhandsspelare med mycket fart och rotationer på klotet. De är dessutom både unga och rutinerade, mest rutinerad är självklart den 11-faldige medaljören på J-EM: William Svensson som spelar i Elitserien med BK Kaskad. Men både Kristoffer Ruohtula Svensson och Oliver Dahlgren håller till i Världens bästa liga. 

- I och med att de blir så bra när de är så unga med tvåhandstekniken, har de redan fått bra tävlingsrutin. De får vara med i Elitserien och spela tävlingar. Två av spelarna var med i topp 16 av AIK Tournament, säger Robert Andersson om sina uttagna talanger:
- Det ska bli spännande att se hur det blir när vi spelar lagspelet, vi kommer fräsa upp banan rätt så bra. Vi kommer inte bli drömgänget att flytta efter, säger han.

En ännu yngre spelare var ytterst nära att bli uttagen. Carl Eklund, som bara var 11 år när han debuterade för IKW/Köping i Elitserien är nu 13 år och är närmast utanför de fyra uttagna spelarna.
- Det är fantastiskt att veta att det finns en 13-åring som säkerligen kommer att knacka på dörren om bara något år. Vi vet att han är duktig, säger Robert Andersson.

På förra junior-EM i danska Ålborg spelade 3 av 10 pojkar med två händer, men ingen flicka. Då vann Oskar Wirefeldt från Eksjö guld i Masters. Nu kommer Nora Johansson, också från Eksjö, att bli första svenska tvåhandsspelande dam på ett junioreuropamästerskap.
- Hon har haft en betydande utveckling under det senaste halvåret, säger Robert Andersson, som främst tar ut laget på det senaste årets prestationer:
- Jag har tittat på att serier de har spelat från augusti. Med juniorer tycker jag att det är ganska irrelevant vad de gjorde för ett år sedan, säger han.

Ellen Ekholm på junior-EM i Ålborg 2018Både, den regerande junioreuropamästarinnan i singel, Hanna Engberg och Ellen Ekholm har rutin från de två senaste mästerskapen (i Helsingfors och Ålborg) medan Nora Johansson och Ottilia Gunnarsson debuterar i landslaget.
- Både Ottilia och Nora har ett ganska ”aggressivt” spelsätt där det finns ett högt tak och vi ser stor potential. Det är viktigt att vi får in lite modernare teknik på damspelarna, där de får in lite fart och rotationer, även i ung ålder, säger Robert Andersson som överlag skulle vilja se fler unga flickor än vad som var med på senaste lägret:
- Det känns lite tunt i antal, de är väldigt få. Vi skulle behöva jobba för att få in fler tjejer. Det lurar säkert lite tjejer på olika ställen i Sverige, som av olika anledningar inte tycker att de är tillräckligt bra för att åka på ett landslagsläger, trots att de är det, säger förbundskaptenen för junior- och dam-landslagen.

Den tidigare Saudiske förbundskaptenen flyttade hem till Sverige i somras och fick nyligen ansvaret för de svenska damerna och juniorerna i den nya Elit-organisationen. Ett jobb han ser fram emot och där han tar med sig sin egen erfarenhet som spelare och ledare.
- Jag hoppas att det är en tillgång att jag har varit med och spelat själv. Jag vet att man får klara sig själv femtio veckor om året, och sedan kommer det en ledare under ett mästerskap. Därför måste det ske på spelarens villkor. Det är de som har spelat sig till landslaget på egen maskin. Olika spelare har olika behov när det gäller material och val av spellinjer, där får man försöka känna av, säger Robert Andersson och drar till med ett amerkanskt ordspråk som han kommer jobba efter:
- If it ain’t broke, don’t fix it (Om det inte är trasigt, laga det inte).

Förra Junior-EM tog Sverige 10 medaljer, 4 guld, 2 silver och 4 brons.

 

Läs mer om junior-EM och tvåhandsbowling: 

3 av 10 spelade med två händer på J-EM

Sammanfattningen från J-EM 2018

Sammanfattningen från J-EM 2017

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info