Hoppa till sidans innehåll

EM: ”Till slut gav allt slit utdelning”

20 JUN 2019 17:14
Det svenska laget hade en tung start på Europamästerskapen i Tyskland. Men efter bronset i 3-manna vände det. - Hela mästerskapet var en lång uppförsbacke som sedan betalade sig med guld, säger Pontus Andersson.
  • Skapad: 20 JUN 2019 17:14

Hade inte Team Pergamon-trion med Adam Andersson, Mattias Olsson och Mattias Wetterberg kämpat sig till medalj på 3-manna hade EM 2019 i München, Tyskland varit den sämsta svenska inledningen på ett Europamästerskap sedan 1981.
- Som lag hade vi det riktitg tufft i början och även om vi kunde skaka av oss singelsn gnaksa snabbt så tror jag att vi kände en viss press när det inte riktigt lossnade i 2-manna heller. Så att få bryta isen med en medalj i 3-manna var viktigt för oss, säger Adam Andersson.

Med den medaljen i ryggen tog sig det svenska landslaget igenom den första dagen av, den prestigefyllda, lagdistansen och kom ut som ett helt nytt lag. Fria från uppförsbacke, press och allt vad det nu kan ha varit som tyngde ner spelarna lyfte de sig och skapade minen för livet.
- Det är 5-manna vi alltid pratar om att vi vill vinna och nu gjorde vi det, och jag tycker dessutom att vi gjorde det med ren klass i finalspelet. Vi malde verkligen ner dom och det var ruskigt mäktigt att få uppleva, säger Adam Andersson.

Den 26-årige Bodensaren har kämpat sig tillbaka från sju hjärnskakningar och fick nu uppnå en dröm. Att få dra på sig den blågula tröjan och spela ett stort mästerskap för Sverige.
- Jag har lärt mig väldigt mycket, både bowlingmässigt och om mig själv. Jag åker hem med två medaljer och det är det verkligen inte alla som gör. Sedan går det inte att komma ifrån att jag hade hoppats på att prestera mycket bättre, säger Adam Andersson.

Lagkänslan som byggdes upp redan innan mästerskapet kom fram under 5-manna. Det var laget som tillsammans inte släppte upp motståndarna. Det var laget som satte kryssen när det behövdes. Det var laget som lyftes fram när SVT inledde sportnytt med att alla i det EM-guld-vinnande laget nådde 200 poäng i finalen.
- Vilken laginsats vi gör, vi gör förmodligen våra två bästa serier, spelmässigt, i semi och final. Vi bara fortsatte att slå bra slag hela tiden och till slut var det inget snack, säger Uddevallasonen Mattias Wetterberg som bara bygger på sin meritlista med medaljer.

För första gången på 12 år vann det svenska landslaget det finaste titeln på ett EM. För femte gången någonsin kan det svenska 5-mannalaget titulera sig Europamästare.
- Jag måste berömma vårt lag så fruktansvärt mycket. Vi kände nog redan på lägret innan mästerskapet att vi fick en bra kemi. Lagkänslan var elektrisk, säger Mattias Olsson.

Göteborgaren har länge varit med i Sverige-toppen men inte fått spela ett mästerskap förens nu. Den 36-årige vänstersnidare åker hem med två medaljer och tycker själv att han har gjort ett bra mästerskap.
- En klart godkänd debut. Det finns saker att lägga på pluskontot och saker som hamnar på minuskontot. Min personliga målsättning när jag åkte hit var att ta guld, och hjälpa mitt lag så mycket jag kan, och det lyckades jag med. Tillhör man svenska landslaget åker man inte till ett mästerskap bara för att delta, säger han.

Även Nässjösonen Pontus Andersson hade som målsättning att komma hem med ett guld, efter att han på förra EM fick nöja sig med två brons och ett silver i lag.
- Det jag hade som mål när jag åkte hit var att få åka hem med ett guld och det fick jag, i den finaste distansen. Att få avsluta på ett sådant sätt med lager är fantastiskt. Hela mästerskapet var en lång uppförsbacke som sedan betalades av med ett guld, så jag är nöjd, säger 23-åringen.

När laget hade besegrat uppförsbacken, accepterat att banorna var svåra och att det inte gick att göra någonting åt det. Då visade det svenska laget klassen. Efter guldet i 5-manna kom det ytterligare medaljer i Masters. Det blev brons för den dubble regerande europamästaren Martin Larsen, han fick stryk av en svensk junior: William Svensson.
- Jag gillar inte att förlora mot någon, säger Martin Larsen.

Inför mästerskapet sa Martin Larsen att det skulle ta ett tag att hitta ”tävlingsformen” igen, och precis som den rutinerade 39-åringen sa tog det ett tag för svenskarna att hitta formen.
- Det tog tyvärr lite lång tid innan jag började spela riktigt bra. Men medaljen grabbarna tog i 3-manna hjälpte oss att få bli lite positivare och till slut gav allt slit utdelning. Vi slår fantastiska serier i 5-manna finalen, säger Martin Larsen.

Den, historiske, dubble europamästaren i Masters fick dock abdikera. Martin Larsen förlorade semifinalen i Masters och fick nya sig med ett brons.  Den nya kungen på Masters-tronen blev den 18-årige istället debutanten William Svensson som av förklarliga skäl är nöd med sitt första seniormästerskap.
- Högt över förväntan. Det var väl lite motigt i början. Vi var nära i singel och dubbel, men det har hela tiden känts bra. Underlaget passar mig hyfsat bra. Sen är det klart att man inte bowlar perfekt hela tiden. Men över veckan, har jag nog bowlat det bästa i mitt liv. Jag tror inte jag har bowlat så bra någon gång innan, säger Europamästaren.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info