Hoppa till sidans innehåll

EM: Guld, silver och brons - igen!

2018-06-11 18:07
Den svenska medaljjakten i Dam-EM i Bryssel är skoningslös. För andra gången på tre dagar vann tjejerna guld, silver och brons när finalspelet i 2-mannalaget avgjordes på måndagseftermiddagen.
  • Uppdaterad: 2018-06-13 19:11

Finalen blev en rysare som avgjordes i sista rutan där Nina Flack var sist att spela. Hon behövde slå två strikar och därefter sex käglor för att säkra guldet till sig själv och sin lagkamrat Isabelle Hultin.
- Hade väl inte fullständig koll men jag visste att jag var tvungen att slå två strikar, sade Nina.
Och det gjorde hon med ackuratess. Två bollar i strikefickan, den första en aning tunn men tians kägla följde med sent. Därefter en klockren strike.
Och så frislaget där hon slog ner åtta käglor, lämnade uppställningen 4-6, för att vinna med tre pinnar, 390-387.

2mannaguld- Det är kul att få gå upp i ett sådant läge. Min enda tanke var att bollen skulle till ”fickan” och sedan hoppas man ju att käglorna ska ramla, sade Nina, som blivit en specialist på att vinna EM-guld i 2-mannalag. Detta var fjärde gången, de tidigare har hon vunnit ihop med Helén Johnsson (2008 och 2010) samt Joline Persson Planefors (2016).
- Men såvitt jag minns var det inte alls särskilt tajt de tidigare gångerna. Nu var det hårt både i semin och i finalen, sade Nina.
Hon är äldst i det svenska laget med sina 32 år. Och också den som plockat hem flest EM-medaljer, detta var det sjunde guldet och dessutom har hon fyra brons.

Nina och Isabelle slog ut fransyskorna Amandine Jacques och Solene Goron (bilden nedan) i semin i en rätt spänd uppgörelse, 368-339. Frankrike hade inte vunnit en EM-medalj på damsidan på tio år och det var kanske ovanan vid den situationen som gjorde att fransyskorna inte alls fick till det.
fransyskorI den andra helsvenska semifinalen tog Victoria Johansson och Cajsa Wegner ett rejält grepp tidigt mot Ida Andersson och Jenny Wegner. Till slut en solklar seger för de förstnämnda med 458-386.

- Vi trodde ju att Vicky och Cajsa skulle slå mycket högre i finalen, de verkade ha ett bra läge på nyoljat, sade Isabelle Hultin, som nu kunde räkna in sitt första EM-guld. Hon hade tidigare två lagsilver från 2014.
De första fem rutorna i finalen bjöd inte på något skönspel precis. Alla fyra spelarna drog på sig någon tomruta och det blev inga dubbelstrikar heller.
Det verkade som inget av lagen vågade vinna.
- I en final gäller det att besegra sin motståndare så resultatnivån spelar ingen roll. Det var jämnt i matchen så även om det inte stämmer så bra vill man inte testa alltför mycket för då kan det ju gå åt fel håll, sade Isabelle.
Nu blev det bättre fart under andra halvan av serien då Victoria Johansson hittade en strikerad, sex raka kryss, vilket gjorde att hennes lag skaffade sig läge för guld innan Nina Flack kom med sina strikar och ”stal” den finaste medaljen.
- Det är alltid lite surt att förlora en final, men jag har en mycket bättre känsla idag än under semifinalen i singeln då jag förlorade efter att ha ställt 7-10 två gånger, sade Victoria.

- Det känns lite märkligt med två svenska lag i finalen och att någon ska behöva förlora. Det positiva var att Nina slog två bra slag för att vinna. Det är nyttigt att ställas i sådana lägen och lyckas med det man behöver göra, sade förbundskaptenen Johan Ekström.
Nu har Sverige tagit sex medaljer – två guld, två silver och två brons – på de två första distanserna. Imponerande av det svenska laget men ärligt talat inte så bra för sporten att ett lag dominerar så eftertryckligt.
Nu väntar kvalet i 3-mannalag som inleds med de första tre serierna på tisdagen och sedan avslutas med ytterligare tre serier på onsdag. Behöver vi tillägga att svenskorna ställer upp som stora favoriter? Vem ska kunna stoppa dem?
Sverige ställer upp så här:
Tisdag 10.00: Nina Flack, Isabelle Hultin och Ida Andersson.
13.45: Jenny Wegner, Cajsa Wegner och Victoria Johansson.

Samtliga resultat från EM på http://www.ewc2018.be/
blågul prispall

Blågul prispall. Hela det svenska laget med spelare och ledare ockuperade prispallen efter att "Du gamla, du fria" hade spelats för andra gången i detta EM.

Skribent: Hans Karlsson
Epost: Adressen Gömd

 FacebookYoutubeTwitter

Dam-EM i Bryssel 7-16 juni 2018
Dam-EM i Bryssel 8-16 juni 2018
ResultatVeteranlandskamp 12 juni 2018
Resultat


 

Inbjudan till sommarläger 13-15/8 


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info