Hoppa till sidans innehåll

EM: Europamästare

19 JUN 2019 17:29
Efter finalseger mot hemmanationen Tyskland med 1052 mot 973 är Sverige, för femte gången, Europamästare i lag. - Helt fantastiskt, det känns helt fantastiskt bara, säger Pontus Andersson.
  • Uppdaterad: 19 JUN 2019 17:29

Det kändes att det var ett annat svenskt lag som gick ut på banorna idag. Med monster-starten i morgonens kvalavslutning såg det ut som det äntligen var blågul nedförsbacke. Spelarna såg avslappnade, självsäkra och positiva ut. Någonting speciellt låg i luften.
- Ja, det var det. Vi har försökt hitta lösningar, under hela veckan, som kanske inte finns. Men idag sa vi att, istället för att irritera sig och kanske bli frustrerad så gick vi ut med en inställning att vi ska fokusera på vårt eget spel och göra det på absolut bästa sätt. Vi tittar inte på de andra utan gör vår grej och gör det så bra vi kan, säger förbundskapten Patrick Backe som vann EM guld som spelade 1997.

Att ta sig vidare från kvalet visade sig vara lite krångligare än vad det hade behövt vara men i semifinalen mot Danmark var det återigen nedförsbacke. En tidig ledning växte och växte och blev ointaglig. Inte ens att finalmotståndaren Tyskland gjorde 1130 i semifinalen skrämde. Det här var Sveriges dag.
- Vi höll ihop det bra och de kom inte in i matchen. Vi stressade aldrig upp oss. När medaljerna inte kommer så blir det stressigt. Vi vill komma hem med medaljer och visa att vi är duktiga så det finns ju stress, säger Patrick Backe.

Precis som i semifinalen hade Sverige det där flytet, den där medgången som behövs för att vinna. Återigen tog de en tidig ledning som sedan aldrig såg ut att kunna lossna. Tyskland kom aldrig närmare och när Mattias Wetterberg avslutade med fyra raka strike luktade det guld.
- Det är helt enormt, vilka matcher de gör grabbarna. Riktigt proffsigt. Det är en fantastisk lagprestation, även Adam har varit med och stöttat hela dagen, säger Patrick Backe.

Mattias Wetterberg, Mattias Olsson, Pontus Andersson, William Svensson, Martin Larsen och Adam Andersson på avbytarbänken, spelade stadigt av matchen och vann klart med 1051 mot 973. För femte gången i historien är Sverige Europamästare i lag.
- Det finns ingenting som slår att vinna i lag. När man har blågul tröja på sig är det det här man vill vinna, säger Patrick Backe.
- I semifinal och final så bowlar vi helt enkelt bättre än motståndet samtidigt som vi hela tiden krigar för varje pinne. Vi har inte många dåliga slag eller misstag och det gör att vi vinner idag, säger William Svensson.

Efter 11 medaljer på junior-EM är detta den 18-årige debutanten från Västervik William Svenssons första medalj på ett seniormästerskap, och då blir han europamästare.
- Det är sjukt stort. Definitivt höjdpunkten i karriären. Jag är riktigt glad och stolt just nu, säger BK Kaskad-bowlaren.

Den tidigare världsettan Martin Larsen var med senast Sverige tog ett guld i 5-manna på EM, 2007 och var ankare i europamästarna nu.
- Det är värt allt slit, både här nere och hemma. Det är en grym laginsats idag, jag är stolt över grabbarna, säger Pergamon-bowlaren.

Den vänsterhänta debutanten Mattias Olsson, också från Team Pergamon, har länge kämpat och slitit för att komma med i landslaget. Nu, 36 år gammal, är han Europamästare. 
- Det är en dröm som går i uppfyllelse. Så länge jag har bowlat så har detta varit ett av mina mål. Att få stå högst upp på prispallen i ett stort mästerskap, säger en rörd Mattias Olsson. 

Nässjösonen Pontus Andersson, Team Clan, har sedan länge tröttnat på bronsmedaljer. Idag fick han äntligen vinna ett EM-guld. 
- Fantastiskt, helt fantastiskt. Det har gått både upp och ner och innan idag såg det ut som vi skulle ha tufft att ens komma till semifinal. Men till slut löser vi det och spelar förjäkla bra i både semifinal och final, säger 23-åringen. 

Även om debutanten Adam Andersson inte spelade i finalen så var han med på bänken och stöttade sina lagkamrater. För ett och ett halvt år sedan låg han helt utslagen av sin sjunde hjärnskakning, nu har han ett EM-guld runt halsen. 
- Jag har en jäkla förmåga att hamna med grymma lagkamrater. Prestationen som grabbarna gör i semifinalen och finalen är helt sanslöst bra. Dom bjuder inte på någonting och nitar dit slagen när det behövs. Dom ska få några riktiga björnkramar ikväll för att dom ser till att jag får en guldpeng med mig hem, säger Pergamonspelaren. 

Uddevallasonen Mattias Wetterberg var oerhört besviken efter semifinal-förlusten häromdagen i 3-manna. Men nu, när Pergamon-spelaren kan titulera sig Europamästare, känns det bättre.
- Nu känns det jäkligt mycket bättre. Fy fasen vilken laginsats vi gör. Vi gör, förmodligen våra två bästa serier spelmässigt i semi, och final. Vi bara fortsatte slå bra slag hela tiden och tillslut var det inget snack. Det känns helt underbart och att hela laget gör det så bra gör segern ännu bättre, säger han. 

Svenska Europamästare i 5-manna genom tiderna: 
1965: Gösta Algeskog, Björn Granfalk, Folke Sundberg, Nils Sjöblom, Gunnar Braun, Kenneth Blomberg

1989: Anders Sandström, Ulf Hämnäs, Patrick Johansson, Lars Erik Andersson, Raymond Jansson, Christer Danielsson

1997: Tomas Leandersson, Patrick Backe, Patrick Johansson, Raymond Jansson, Johnny Samuelsson, Johan Damberg. 

2007: Martin Larsen, Robert Andersson, Dennis Eklund, Tobias Karlsson, Peter Ljung, Magnus Andersson. 

2019: Adam Andersson, Mattias Wetterberg, Mattias Olsson, Pontus Andersson, William Svensson, Martin Larsen. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info