Hoppa till sidans innehåll

Elit-SM på TV i veckan

2018-07-02 13:00
SM-veckan i Helsingborg / Landskrona har startat och Elit-SM i bowling startar på onsdag. Där förväntar sig den svenska mästaren från 2016 och världsstjärnan Jesper Svensson hårt motstånd. - Det kommer bli tuff konkurrens, säger världstvåan.
  • Uppdaterad: 2018-07-03 13:33

Tvåhandsdemonen från Vimmerby: Jesper Svensson vann en minnesvärd SM-final för två år sedan i Norrköping där han vände underläge till seger mot, den också vänsterhänte, James Gruffman. Även i år finns det en stor möjlighet att det är två vänsterhänta spelare i den TV-sända SM-finalen eftersom sju av de tolv herrar som kvalat sig till Helsingborg spelar med den handen.
- Det kommer bli lite mer trafik på den sidan än man är van vid. Men det är samma för alla. Vi får väl se hur mycket det påverkar. Man får försöka köra sitt race så får vi se, säger Team Pergamons Jesper Svensson.

Jerry Ekman-Wogel, Stureby BKDe 6 högsta slagningarna på New Bowl Center, Gullmarsplan i Stockholm under kvalet slogs från vänstersidan av banan. De två högsta slogs av fjolårsfemman James Gruffman och Stureby BKs Jerry Ekman-Wogel.
- Jerry och James verkar ha bra koll på den där profilen. De två är favoriter. Det kommer bli tuff konkurrens. Det var väldigt många höga slagningar i kvalet och det kommer inte att finnas något stort rum för misstag, säger Jesper Svensson.

Den 23-årige, 7-faldige vinnaren på den amerikanska proffstouren PBA hoppas själv på att få vara med och spela om SM-guldet i den direktsända stegfinalen på torsdag förmiddag mellan halv elva och halv tolv.
- Man åker dit för att slåss om topplaceringarna. Jag var kvalificerad redan förra året men hade inte möjlighet att delta, det var tråkigt, SM är ändå ganska prestigefyllt. Speciellt när det är med på SM-veckan, då känns det ännu lite roligare. När det är med på TV och med alla andra sporter, säger han.

Efter att Jesper Svensson, för första gången, fick känna på hur det var att förlora Weber Cup mot USA har Pergamon-spelaren vilat ut lite hemma i Vimmerby innan han åker till Partille för att träna några pass innan han åker till Helsingborg och SM-finalen.
- Det är skönt att ha några veckor ledigt på sommaren. Ladda lite batterier, säger han.

Lugn och vila kan behövas inför nästa säsong. Den amerikanska proffstouren har, för första gången på många år, skrivit TV-avtal med ny kanal i USA. Från och med första januari kommer proffsbowlingen att sändas på FOX och de har velat ha ett tight schema med mycket tävlingar.
- Starten på nästa säsong kommer att bli väldigt intensiv. Man får väl se hur det blir mer exakt, men det ser ut som det blir nästan tre månader i rad med intensivt tävlande där över, säger Jesper Svensson.

Först är det dock Elit-SM under SM-veckan som står på schemat. Onsdag 13:00 börjar spelet med fem seriers kvalspel för de 12 herrar och de 12 damer som gått vidare till Helsingborg. De åtta bästa spelar sedan round-robin, med bonuspoäng för vunnen serie, om vilka tre som tar sig till den TV-sända stegfinalen på torsdagen. Damerna spelar sin stege klockan 09:30 på torsdagen och herrarna 10:40. Vinnaren från 2016: Jesper Svensson ser fram emot tävlingen.
- Det ska bli kul. Ett SM är ett SM. SM-guld ska delas ut, klart det är kul, säger han.

Följ Elit-SM här: och via livecoring. Stegfinalen kommer också att kunna ses på SVT Play 

Herrarna som kvalificerat sig till finalerna i Elit-SM:

Jerry Ekman-Wogel, Stureby BK – 24 år – 1a i kvalet med 2085, rankad 33a i Sverige (BITS)
Sturebys vänsterstjärna är känd för att kunna smälla in superhöga resultat när han hittar ett läge. Stockholmaren har, enligt Svenska Bowlingförbundets inofficiella statistik, tidernas högsta resultat i tävling över sex serier och kvalade in till SM-finalerna med den sjunde högsta slagning någonsin över 8 serier 2085, ett snitt över 260.

James Gruffman, Team Alingsås – 30 år – 2a i kvalet med 2028, rankad 1a i Sverige (BITS) James Gruffman, Team Alingsås
Vinnaren av Europacupen och Elit-SM 2012 har varit nära ytterligare ett SM-guld de senaste åren. 2017 blev han 5a och 2016 blev han knappt slagen av Jesper Svensson i den tv-sända finalen. Den 30-årige vänstersnidaren är rankad etta i landet enligt Bowlingens IT-system (BITS) och hoppas kunna vinna sitt andra individuella SM-guld.

Niclas Lindholm, BK Glam – 30 år – 3a i kvalet med 1998, rankad 16e i Sverige (BITS)
Tvåhandsspelaren har gjort klart med sin femte Elitserieklubb: BK Jösse från Arvika till nästa säsong efter att 30-åringen åkte ur Världens bästa liga med BK Glam från Örebro den här säsongen. Tidigare har vänsterspelaren spelat högsta serien med Västervik-klubbarna BK Flax och BK Domino och är känd som en spelare med väldigt hög högstanivå.

Jesper Svensson, Team Pergamon – 23 år – 4a i kvalet med 1956, rankad 13e i Sverige (BITS)
Världstvåan från Vimmerby är en av bowlingens största stjärnor och vann 2017 ”Lilla bragdguldet” på idrottsgalan. Den 7-faldige vinnaren på den amerikanska proffstouren spelar med den spännande 2-handstekniken och har valts till årets bowlare 3 år i följd. 22-åringen är en av väldens mest sevärda bowlare och kommer till SM-veckan 2018 i Helsingborg.

Mattias Olsson, Team Pergamon – 35 år - 5a I kvalet med 1922, rankad 42a i Sverige (BITS)
Göteborgaren har varit en av landets bästa vänsterhänta spelare under flera år och är uttagen i Team Sweden. Är regerande svensk mästare för både 3-manna-lag och 8-manna-lag tillsammans med bowlingens Real Madrid: Team Pergamon. Snittade 213 över 39 serier under Elitserie-säsongen.

Viktor Danielsson, IKW Köping BK – 21 år – 6a i kvalet med 1914, rankad 26a i Sverige (BITS)
Unga IKW/Köping tog sig, i år, tillbaka till Elitserien efter en säsong i Allsvenskan. Bäst i kvalet till Världens bästa liga var denna vänsterhänta 21-åring som bland annat dunkade in en 300-serie. Både han och Jesper Svensson tog sig vidare till SM-finalen från den sena kvalstarten 18e maj.

Robin Persson, IS GötaRobin Persson, IS Göta – 27 år – 7a i kvalet med 1903, rankad 29a i Sverige (BITS)
Den högst placerade högerhänta spelaren i kvalet till Elit-SM har under säsongen blivit uttagen i Team Sweden. 27-åringen från Perstorp har utvecklats mycket sedan sin flytt från hemorten till Helsingborgsklubben IS Göta inför förra säsongen. I år fick han, till exempel, uppleva sitt första SM-slutspel från banorna där det blev förlust mot Team Clan i semifinalen.

Adam Andersson, Team Pergamon, 26 år – 8a i kvalet med 1902, rankad 125 i Sverige (BITS)
Värvades från moderklubben Bodens BS till stjärnspäckade Team Pergamon för ett par år sedan. Hos svenska mästarna bildade han ett fruktat par ihop med Jesper Svensson. Drabbades dock i höstas av en otäck hjärnskakning som har hållit vänstersliraren från banorna flera månader. Återkomsten 1902 på SM-kvalet imponerade dock.

Pontus Falkhäll, BK Örnen – 19 år - 9a i kvalet med 1856, rankad 99a i Sverige (BITS)
Som son till den gamle landslagsspelaren Stefan Falkhäll har Pontus vuxit upp i bowlinghallen och har under säsongen varit tongivande i Örnens lag i division ett. Tonåringen tog sig till SM-finalen genom att kvala in i den absolut sista starten.

Benjamin Jonsson, Team Pergamon – 21 år – 10a i kvalet med 1856, rankad 20e i Sverige (BITS)
Den tidigare juniorlandslagsspelaren satte nytt svenskt rekord förra året när han kvalade in som etta till fjolårets finalspel i Elit-SM. Den gången slutade han på 11e plats. Även i år lyckades Kvänum-sonen, som spelar för svenska mästarna Team Pergamon, ta sig till finalen. Är regerande svensk mästare i både 8-manna och 3-manna. 

Oskar Almroth, AIK – 27 år – 11a i kvalet med 1854, rankad 151a i Sverige (BITS)
Med tio poängs marginal till klubbkompisen Anton Gehlin tog sig AIKs högerhänta spelare vidare till finalen i Elit-SM. 27-åringen som spelade i Elitserien med ”Gnaget” förra säsongen blev 58a i det svenska mästerskapet 2017. Fältets lägst rankade spelare.

Mattias Wetterberg, Team Pergamon – 29 år – regerande mästare, rankad 7a iRegerande mästaren: Mattias Wetterberg, Team Pergamon Sverige (BITS)
Den regerande mästaren och landslagsspelaren vann elit-SM förra året. Uddevalla-sonen vann också Europacupen och sin första titel på Europatouren när han vann Ålborg International. Hoppas kunna upprepa klubbkompisen Martin Larsens bedrift från 2013 - 14 att försvara sitt individuella SM-guld.

 

Artikel med damerna kommer imorgon. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter
 

Inbjudan till sommarläger 13-15/8 


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info