Hoppa till sidans innehåll

Dubbla SM-guld till Nässjö på TV

31 JAN 2019 18:58
Nässjölagen Team Clan och BK Högland vann guld när 3-manna SM avgjordes i Sundsvall under SM-veckan och på SVT. - Nu är vi bäst i Sverige, både vi och killarna, säger Ida Andersson i BK Högland efter guldet.
  • Uppdaterad: 31 JAN 2019 18:58

När de båda Nässjö-lagen Team Clan och BK Högland åkte tåg upp till Sundsvall och SM-veckan där la de upp en plan om att både herr-laget och dam-laget skulle vinna SM-guld i de direktsända TV-finalerna på SVT. Helt enligt planen vann först Team Clan herrfinalen över BK Jösse från Arvika och sedan vann BK Högland damfinalen över BK Granen från Hedemora.
- Kul att killarna vann också. Hemresan blir mycket lättare nu, säger Ida Andersson.

Killarna i Team Clan började med semifinal mot BK Kaskad från Norrköping där inget av lagen visade upp någon bowlingpropaganda, till en början, för TV-publiken. Efter fem rutor hade SVT bara visat en strike men tre tomrutor.
- Det var inte speciellt lätt och det var lite spänningar i början så vi sa till varandra att ”spärr är bra”, säger Pontus Andersson.

Men under de två serierna hittade Team Clan med Anton Persson, Peter Nordensson och Pontus Andersson i laget, samt Håkan Fasth på bänken, mer och mer rätt i banan. Efter 176 i första ökade de till 214 i andra och kunde vinna komfortabelt över Kaskad som fick sin första dubbel i sista rutan när allting redan var avgjort.
- Det enda var vi fokuserade på var vad som hände i banan och att lita på det vi ser, säger Pontus Andersson.

Svenska mästarna i 3-manna: Team Clan. Foto: Peter LagerroosÄven finalmotståndaren BK Jösse från Arvika, som för två år sedan tog både guld och silver i 3-manna SM, hade svårt att hitta in från början och det dröjde till ruta fem innan värmlänningarna hittade en strike. Redan där ledde Clan med tolv pinnar, en ledning som de utökade till 20 efter den första serien.
- Vi fortsatte att flytta och byta klot efter vad vi ser. Det fungerade och det är alltid lika skönt när det gör det, säger Pontus Andersson.

Nässjö-laget fortsatte sedan att hitta bra läge i banan och avgjorde finalen när Peter Nordensson satte lagets fjärde raka kryss i slutet på andra serien. Med knuten näve kunde 34-åringen skrika ut sin glädje som svensk mästare.
- Det är helt fantastiskt, det var ingenting vi trodde. Det är skönt att hela laget har varit med hela tiden. På 3-manna DM var jag satt som reserv, och när Anton var skadad på SM fick jag hoppa in. Alla har varit involverade, säger Pontus Andersson.

Några banor bort stod samtidigt storasyster Ida Andersson och hennes lagkompisar i BK Högland och tittade på finalen på TV samtidigt som de tränade inför sin semifinal mot B-K Eva från Stockholm.
- Vi visste att det skulle ge oss energi om de vann, säger Ida Andersson till SVT och till Swebowl säger hon:
- Vi fick lite information om vad de hade gjort med spellinjer och klotval som vi kunde ta tillvara på, det var jätteskönt.

Men en plan som handlade om att inte chansa, utan hålla klotet i ”fickan”, tog sig det lila laget an andraseedade B-K Eva i semifinalen. Efter bara nior och strike i första serien ledde Högland med 27 poäng inför avgörandet.
- Det är speciellt att spela så här kort distans. Allting kan hända, sa Höglands ankare Sabina Asplund till SVT.

När den andra semifinalserien sedan började blev det spännande, till en början. Högland inledde med två hål och släppte in B-K Eva i matchen. Dock lyckades inte det röda laget ta vara på chansen samtidigt som småländskorna fortsatte hålla bollen i fickan. Med nästan 60 poängs marginal tog sig Högland vidare till final där överraskningen BK Granen väntade.  
- Vi fick lite problem när vi bytte till vänsterbanan som svängde mycket mer, vi hamnade i något mellanläge där, så vi fick göra en ny plan till finalen, säger Ida Andersson.

Förra årets bronsmedaljörer från Hedemora började bäst och tog ledningen, menBK Högland, foto: Peter Lagerroos när den tidigare världsmästaren Kristina Nordenson sedan missade en enkelkägla i slutrutan av första serien dubblade Sabina Asplund och Högland tog över finalen. När Lisa Lindell sedan spärrade i ruta 6 av serie 2 ledde smålänningarna med 41 poäng.
- Sen pressade Granen oss rejält när de började strike men det var bara hålla den i fickan och hoppas att det ramlade, säger Ida Andersson.

Käglorna ramlade för BK Högland som svarade på dalkullornas fem raka strike med tre egna och kunde hålla undan till seger med 388 mot 354 och ett mycket efterlängtat SM-guld för Nässjö-laget.
- Äntligen ett SM-guld. Det har varit många brons men nu är vi bäst, sa Sabina Asplund till SVT.
- Nu har vi äntligen fått vinna. Det är jätteskönt, och att få göra det med de här tjejerna, säger en glad Ida Andersson.

Är Nässjö Sveriges bowlinghuvudstad nu?
- I 3-manna är det. Vi får se till att det är det i 8-manna också, säger Ida Andersson.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info