Hoppa till sidans innehåll

”Det positiva är att det går”

01 NOV 2019 13:00
Två nya damlag startades inför den här säsongen. Gävle/Sandvikens delade lag och BK Prime Sthlm på Gullmarsplan. - Vi var ett gäng kompisar som bara tyckte att det skulle vara kul att spela liga tillsammans, säger Annika Killander.
  • Skapad: 01 NOV 2019 13:00

Den tidigare Europacupvinnaren Annika Kilander gick från att spela Elitseriebowling med Sundbyberg till att starta ett helt nytt lag. Nu säger den tidigare rekryteringskonsulenten på Svenska Bowlingförbundet att det var lättare än vad de trodde att starta BK Prime Sthlm.
- Det positiva är att det går, och att vi, med inte jättestor ansträngning ändå fick ihop ett helt nytt lag. Vi har fått in tre helt nya licenser som aldrig spelat ligabowling förut, två stycken som bytte från blandklubbar och bara ville spela med andra damer, säger Annika Kilander.

Hon säger att redan nu, efter bara ett par omgångar, har det nystartade laget Prime fått positiv respons från motståndare och andra lag.
- Vi mötte Flamman förra helgen och de tyckte det var jätteroligt att det kom ett nytt damlag. Det tyckte det var roligt att möta nya damer. Även de på hallen, DN/Expressen, säger att de har fått en nytändning för att det har kommit ett nytt damlag. De ser fler damer på hallen som faktiskt spelar liga och inte bara damer som spelar i herrklubbar, eller halligan, säger Annika Kilander.

De trodde att det skulle bli ekonomiskt jobbigt att starta upp en klubb utan kaptial men det har varit enklare än vad de trodde. Det har inte varit så dyrt, och så har de träning varannan vecka.
- Även om det är mycket som är till självkostnadspris nu första året eftersom vi inte har byggt upp några finansiella resurser. Det kostar inte skjortan, det har inte blivit så höga kostnader som man kan vara rädd för när man startar en helt ny förening, säger Annika Kilander.

BK Prime Sthlm lockade flera av bowlarna till sin nystartade klubb med att det inte var så krångligt, eller strukturerat. Det skulle vara några kompisar som spelade bowling tillsammans. Då skrämmer inte de längsta resorna på 30 mil, enkel resa.
- Med tanke på att vi får göra det med de vi tycker om och tycker om att bowla med så gör det ingenting, säger Annika Kilander.

Hon tror att en mindre krånglig inställning till bowling skulle kunna bidra till att locka fler damer till dambowlingen. Att man inte pratar om hur många helger man binder upp sig på, hur långa resor man kan råka ut för och hur mycket det kostar.
- Det blir ett ganska stort steg. Det har vi pratat om, att det inte behöver vara så svårt. Vi har lättat upp det, vi har inte träning varje vecka, men då vet vi att alla kommer på träningen varannan vecka. Så får man det där man är ute efter, det sociala, säger Annika Kilander.

Att antalet damlag ökar kan också göra att fler damer får upp ögonen för möjligheten att spela med damer. Annika Kilander, och Maria Arnöman från Gävle KK/SAIK B, säger båda två att det är en annan upplevelse att spela med bara damer än i blandlag.
- Ge dem en känsla för hur det kan vara. För det är en helt annan stämning att spela med damer än med herrar. Jag själv har ju spelat med ”Sumpans” herrlag, och visst man blir ”triggad” av att det är spännande att spela mot killar. Men i längden skulle jag inte föredra det, det är så mycket annat runt omkring, säger Annika Kilander.

Annika Kilander efterlyser en målbild om ett damlag på varje hall i landet. Med två nya damlag har trenden vänt.
- Om det var en övergripande vision och vi skulle närma oss det. Då skulle det inte vara några problem att få ihop en damserie, med damlag. Sedan hur vi ska nå dit… men det skulle jag tycka var roligt, säger Annika Kilander.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 NM

Junior NM 13-16/11

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info