Hoppa till sidans innehåll

Det händer mycket i Hedemora

2018-02-28 13:00
Från 6 personer på ett årsmöte till en förening med 70-talet medlemmar som har para-bowling, ungdomsverksamhet och en helt ny dam-sektion: BK Granen i Hedemora har utvecklats fort. - Vi har fått fart på verksamheten, säger Lars-Göran Hallström.
  • Uppdaterad: 2018-03-01 09:45

I höstas satt det 6 personer på BK Granens årsmöte i Hedemora och diskuterade föreningens framtid. Det var diskussioner om de skulle lägga ner verksamheten eller om de skulle försöka rekrytera och samarbeta med ungdomsbowlingen som fanns i hallen. 
- Jag tyckte att det fanns en potential att göra en liten satsning, säger Lars-Göran Hallström, vice ordförande i BK Granen.  

Nu, bara ett halvår senare, är BK Granen ungefär 70 medlemmar, med ungdomar, para-bowlare och en helt ny damsektion som tillkom bara förra veckan.
- Team Vasa bestämde sig för att gå in i BK Granen. De var inte säkra på att de hade en trupp som håller hela säsongen och ville inte sätta sig i en situation där det är 8 tjejer som måste vara med varje gång, säger Lars-Göran Hallström som också är ansvarig för föreningsutveckling i klubben.

BK GranenAllt började efter det där årsmötet där föreningen bestämde sig för att börja samarbete med ungdomsklubben i hallen och, för första gången någonsin, ha en ungdomsverksamhet i klubben. Tack vare projektpengar från Idrottslyftet via Svenska Bowlingförbundet kunde de bjuda in juniorerna till gratis träning.
- Vi har inte ställt några krav, vi har gett dem möjligheter att träna mer och att träna med oss, säger Lars-Göran Hallström. 

Som ett led i rekryteringen bjöd de ner skolklasser och fritidsverksamhet till hallen för att visa upp sporten bowling. Dessutom håller de i knattelopp, säljer hamburgare och sådant, allt för att visa upp sig.
- Då får sponsorerna upp ögonen för oss. Nyligen hade vi 40 företag som ”köpte” en spelare på match och betalade 1 krona per poäng. Vi fick ihop 31 000 kr, säger Lars-Göran.

Pengar är någonting som Lars-Göran trycker mycket på. Bowling är en dyr sport och ska man lyckas locka ungdomar måste man få hjälp av kommunen. Han pressar kommunen hårt för att bowling ska bli en sport som tävlar på lika villkor med andra sporter.
- Det är det jag trycker på när jag pratar med kommunen. Barn- och ungdomsidrott ska vara tillgänglig för alla. Ishallen kostar 2,3 miljoner och tar in 200 000 i hyresintäkter Bowlinghallen gör kommunen en vinst på med 80 000 men vi får inte ens en hyressubvention, säger Lars-Göran Hallström och fortsätter:
- Jag vill få in bowlingen i den där idrottsfamiljen. Det känns lite som vi hamnat mellan stolarna nu.

Förutom att försöka ge ungdomsbowlingen i Hedemora förutsättningarna för att växa har BK Granen jobbat med att göra seniorernas träningar roligare. De har tagit in en tränare som är med varannan träning, och det har gett resultat.
- Det är riktig bowlingträning, då är det fullt. Vi har hittat rätt sorts tränare också, en sådan som förbättrar den teknik man har och inte försöker skola om en, säger Lars-Göran som har höjt sitt snitt med 20 pinnar under säsongen.

Att Team Vasa, som med Senior-landslagsspelaren ”Kicki” Nordensson har säkrat en medalj i 3-manna SM, kom till klubben blev ett riktigt lyft för föreningen. Dessutom har hallens 20 para-bowlare gått med i föreningen. Bit efter bit faller på plats i BK Granen.
- Vi är på rätt väg med Bowlingen i Hedemora. Det är spännande, det händer mycket säger Lars-Göran Hallström som har högt flygande mål:
- Jag skulle kunna se ett Elitserielag för damer och ett allsvenskt lag. Sedan har jag satt upp ett personligt mål, att få fram en juniorlandslagsspelare som inte är barn till en hall-ägare, drömmer han.

Från att så sent som i höstas fundera på att lägga ner verksamheten har Hedemoras bowling gjort en satsning som ser ut att kunna gå hem. Men det är varken enkelt eller färdigt nu, drömmarna om Elitserien och juniorlandslagsspelare finns där.
- Nästa säsong har en andra problem, framförallt att skapa en föreningspolicy. Under mina 25 år som ledare har jag insett att man inte kan vara kompis med alla, det går inte, utan man måste ha en policy som man följer, ett regelverk, säger Lars-Göran Hallström som dock ser att pusselbitarna faller på plats och att det händer saker i Hedemora:
- Från att det tog 2 minuter att ta ut laget, till att det tar UK en timme att diskutera fram laget tyder på att det har skett en förändring. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter


Individuella SM 23/2-27/5

BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info