Hoppa till sidans innehåll
Foto: Svenska Bowlingförbundet Ulf Sjöblom när han fick ta emot Svenska Bowlingförbundets högsta utmärkelse

”Det är jättemånga i det här landet som kan söka”

21 NOV 2019 14:14
Svenska Bowlingförbundet har flera olika utmärkelser som går att söka, både förtjänstmärken för lång och trogen tjänst, men också prestationsmärken. - Det finns många som skulle uppskatta om de får ett sådant här märke, säger Marianne Norberg.
  • Uppdaterad: 21 NOV 2019 14:14

När tidigare ordföranden i Svenska Bowlingförbundet Ulf Sjöblom plockar fram sin burk med medaljer hittar han massor med utmärkelser: en debutantnål från Västmanlands bowlingförbund, Elitplaketter från Svenska Bowlingförbundet och det senaste priset, som han fick på det senaste årsmötet, Svenska Bowlingförbundets högsta utmärkelse: Hedersmedalj i guld.
- Känslan när man får gå upp och ta emot den, jag blev lite berörd och känslosam. Det kryper ändå på en. Stolt, det är hedrande att få det, säger Ulf Sjöblom som fick nål nummer 175.

Sedan 1970 har dalmasen varit involverad i bowlingen på olika sätt och nivåer. Från BK Triss i Fagersta upp till vice ordförande i Världsbowlingförbundet World Bowling, och det är för sitt jobb han fick utmärkelsen. Men han är inte ensam om att jobba hårt och länge för bowlingen.
- Det finns ju många människor som har vikt sitt liv åt bowlingen, då är det klart att det här är ett sätt att ge dem en uppmärksamhet på att de har gjort någonting som är värdefullt, säger han.

Marianne NorbergMen alla vars arbete, slit och engagemang för bowlingen framåt får inte det erkännande de har rätt till att få. Inte alla söker de priser som finns hos Svenska Bowlingförbundet och det tycker Marianne Norberg, som har hand om ansökningarna, är synd.
- Jag tar gärna emot ansökningar. Jag tror att det finns många som skulle uppskatta om de får en utmärkelse, nål, eller plakett, säger hon.

För alla som har tjänstgjort i bowlingens tjänst i många år, oavsett om det är på föreningsnivå, distriktsnivå eller förbundsnivå finns det diplom, märke i silver, guld, och medalj, i både silver och guld, att söka.
- Det finns ju det som man ska söka i första hand, och det är ett förtjänstdiplom. För att få det ska man ha gjort någonting i ledande befattning inom föreningens styrelse i tio år. Sedan är det fem år till ett förtjänstmärke i silver och så vidare. Det är det vanligaste att man söker, säger Marianne Norberg.

I en tabell i Blå Boken går det att utläsa när man kan söka vilken utmärkelse. Bland annat får man räkna dubbelt om man sitter i både förening och distrikt, men om man endast har arbetat som ledamot på föreningsnivå tar det 40 år innan man är berättigad till Hedersmedaljen i guld.
- Det är det allra högsta som man kan få inom Svensk Bowling som vi alltid har delat ut på årsmötet. Då får man hedersmedaljen i guld med sitt namn graverat samt tillhörande, numrerad, kavajnål, säger Marianne Norberg.  

Utöver förtjänstutmärkelserna finns det också prestationsbaserade märken att ansöka om. Det finns Elitmärken och eftersträvansvärda Elitplaketter som det idag finns några föreningar som jagar.
- Sedan 1946 har det inte delats ut, inte mer än exakt, 100 stycken. Det är lite drygt en om året. Den är väldigt fin den här elitplaketten. Det är jättemånga i det här landet som kan söka, säger Marianne Norberg.

Elitplaketten kan du söka när du har förtjänat Elitmärket i brons, silver och guld, vilka bara går att få ett per år och kostar under 50 kronor, för att sedan ytterligare fyra år i rad uppfyllt kriterierna för Elitplaketten. Även om det är många som har rätt att söka märkena är det få som gör det.
- De klubbar som förekommer sedan 1946 är väl ett trettiotal ungefär. Det finns ju X antal klubbar som söker varje år. Det är de som har börjat söka, och det är de som fortsätter. Det är oftast de här klubbarna som har funnits i många, många år som känner till det. Lite så känns det, säger Marianne Norberg.

Dessutom finns Bowlingmärket som togs fram för några år sedan som är till för klubbarna att uppmuntra utveckling hos nybörjare och juniorer. Till exempel för när man slår tre-siffrigt för första gången.
- Det kostar tjugo kronor, som ledarna kan beställa. Det är också vissa klubbar som beställer idag. Där bestämmer inte vi kriterierna, men vi har ett häfte med förslag på vad man kan dela ut det för. Det kan man beställa själv på vår hemsida under ungdomsverksamhet/utbildning, säger Marianne Norberg.

När ni ansöker om olika märken ska man kontakta sitt distrikt och först skicka sin ansökan till dem. Det finns flera olika fina märken, medaljer och utmärkelser att söka, blanketter finns på Svenska Bowlingförbundets: hemsida.
- Bowling är ju en sport där man kan tävla mot sig själv. I och med att man kan söka, och få, de här märkena får man ytterligare en bekräftelse på att man faktiskt har gjort det, säger Ulf Sjöblom när han sitter och botaniserar bland alla sina medaljer som han samlat på sig under åren.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info