Hoppa till sidans innehåll

Chocken – Italien är världsmästare

2018-12-04 13:29
Få trodde Italien skulle ha chans att ta medalj i 5-manna på herrarnas VM i Hongkong. Men de slog Kanada i semifinalen och USA i finalen och är nu världsmästare. - Det är en dröm, sa Antonino Florentino efter finalen.
  • Uppdaterad: 2018-12-04 13:29

Senast Italien tog medalj i 5-manna på ett världsmästerskap var 1971 i Milwaukee, där tog de det brons som är nationens enda medalj genom historien. Förra året slutade de 24 på VM i Las Vegas. Idag blev de världsmästare på herrarnas VM i Hongkong. De gjorde det dessutom genom att slå ut två av de bästa lagen på vägen.

Överraskningen Italien klämde sig in bland medaljerna i sista serien av kvalet och fick möta Kanada i sin semifinal. Nordamerikanerna har, i sitt lag, Dan MacLelland som har tre medaljer under detta mästerskap, två fler än Italien har i sin historia. Dessutom har Kanada den regerande världsmästaren i Masters från Las Vegas: Francois Lavoie.

Men italienarna gnetade till sig den första serien, 176 mot 162. När Kanada sedan visade sin styrka och slog 244 hade inte europeerna någonting att sätta emot. Men när det i sista serien blev gnetspel igen vann Italien med 190 mot 179 och ankaret Antonino Florentino kunde knappt tro sina ögon. De skulle spela VM final mot USA som slagit Singapore i två raka serier i sin semi.

Även USA har ett Italien övermäktigt lag, på pappret. Men bowling spelas inte på pappret vilket Italien återigen bevisade idag. Det stjärnspäckade amerikanska laget, som vissa har kallat det bästa någonsin, kom inte upp i standard. De slog bara 169 i första serien och när Italien drog till med 189 stod det, överraskande, 1-0 till Italien.

I andra serien såg det ut som pressen började kännas för USA. Den enormt rutinerade Chris Barnes, som visserligen inte har haft sitt bästa VM någonsin, lyckades inte träffa kägla ett och lyckades inte täcka sin sista ruta. Årets spelare på PBA touren Andrew Anderson träffade inte heller han ettan och återigen kunde det väl spelande ankaret: Antonino Florentino gå upp och säkra en seger för Italien. En seger i serien. En seger i finalen. En världsmästartitel.
- Det är en dröm, det är en dröm som blir sann. Vi lever för de här ögonblicken, vi bowlar för de här ögonblicken, sa det italienska ankaret i segerintervjun efteråt.

Resultat

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan till U21 Camp
2-4/1-2019 i Nyköping!
Läs mer här!


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info