Hoppa till sidans innehåll

Bowlingundret Kvänum

2017-12-22 13:00
Den här säsongen är det sju spelare i Elitserien som kommer från den lilla orten Kvänum i Västergötland som har ungefär 1200 invånare. Hur kommer det sig? - Det är mycket bowling. Det är svaret tror jag, säger Alfred Berggren.
  • Uppdaterad: 2017-12-22 13:00

-Hade jag inte haft bowlingen har jag ingen aning om vad jag hade gjort. Det finns ju inget annat att göra än att bowla, i princip, säger Emanuel Jonsson. Han är en av sju Elitseriespelare den här säsongen som kommer från Kvänum, en liten ort i Västergötland med ungefär 1200 invånare.
- Det finns en Ica, två pizzerior, det finns en bensinmack också. Det är det vi har, inte så mycket mer, säger Alfred Berggren som också är en av de sju Elitserie-spelarena.

Men den 19-årige Team Clan-spelaren glömde en sak. Kvänum har en Elitseriespelare från KvänumBowlinghall. Den byggdes 2004 tillsammans med hotellet Lumber & Karle och fick på en gång en stor påverkan på bygden.
- Det blir ju så stort i en så liten by för att vi inte har någonting. Man ville vara där för att det var det finaste vi hade. Så då åkte man dit och tränade lite. Vi var ett ganska stort gäng som spelade direkt när de öppnade. Vi var väl ändå en tjugo – trettio ungdomar som började det året dom öppnade, säger Alfred Berggren.

Sedan hallen öppnade för 13 år sedan har byn nu alltså sju Elitserie-spelare och till hösten drar den tredje av dem på sig landslagströjan när U-23 NM spelas i Finland. Alla dessa sju är dessutom under 30 år. Hur kommer det sig att så många har blivit så bra från en så liten ort som Kvänum?
- Jag tror att det är mycket att vi har en bra hall som har hjälpt oss mycket med träningskort och sådant. Vi har fått träna nästan så mycket vi vill för en billig peng. Sen är vi alla i ungefär samma ålder så vi har drivit på varandra. Vi började ju spela ungefär samtidigt, blir den ena lite bättre vill man ju slå honom och så har det gått därifrån, säger Axel Engblom, numera Team Pergamon.

Regerande junior-Europamästaren Emanuel JonssonTill sin hjälp har de haft Stig-Åke ”Stickan” Andersson som driver hallen i Kvänum och Gert Jonsson, pappa till Emanuel och Benjamin Jonsson.
- Han spelade ju i Elitserien på 80-talet med Vara. Han kunde ganska mycket om, och brinner för, bowling. Han var ganska hungrig på att lära oss också eftersom han inte hade hållit på med bowling sedan han blev pappa. Han var i hallen varje dag och tränade oss, han ville att vi skulle bli bra bowlare från början, berättar Alfred Berggren.

I takt med att bowlingungdomarna i Kvänum blev bättre gick föräldrarna tränarutbildningar och kvaliteten på träningarna stegrades.
- Föräldrarna har varit en stor, viktig del för oss. De har nästan varit nere i hallen mer än vad vi har varit och pushat oss och hjälpt oss. De har hjälpt oss i alla lägen och kört runt oss, både till träningar, när vi skulle träna extra och matcher. Det är föräldrarna som har varit våra ledare, säger Emanuel Jonsson.

Med föräldrarnas grundteknik i ryggen samlades de unga Kvänum-bowlarna i bowlinghallen på eftermiddagarna. Det blev en samlingsplats, som en fritidsgård.
- Vi gick ner till bowlinghallen direkt efter skolan. Hade vi någon läxa gjorde vi oftast den i bowlinghallen, sen tränade vi. Vi var i bowlinghallen hela eftermiddagarna, säger Emanuel Jonsson och Alfred Berggren fyller i:
- Vi gick i skolan till tre, sedan var vi väl i hallen till sju på kvällarna. Det blir många timmar varje dag, säger han.

När det sedan blev dags att söka gymnasieutbildningar valde de flesta av de duktiga ungdomarna attJenny Karlsson fortsätta utbilda sig med fokus på bowling.
- Det började med att jag sökte in till bowlinggymnasiet i Nässjö och Jenny Karlsson sökte in till idrottsgymnasiet i Borås. Sen sökte Benjamin, Alfred och Emanuel sig till Nässjö. Så alla vi fyra har ju gått där, säger Axel Engblom.

Nu är de alla utspridda över stora delar av södra Sverige. Alfred Berggren är kvar i Nässjö; några spelar i Göteborg, någon i Skåne, ett par i Alingsås och en är i Vänersborg. Men tanken på att återsamlas finns.
- Ja, det är klart. Det är klart att man har de idéerna ibland, det hade varit roligt. Det hade blivit ett rätt så bra lag, säger Axel Engblom.

Hur bra?
- Jag tror att vi hade kunnat komma upp till Elitserien, absolut, säger Axel Engblom men Emanuel Jonsson bromsar lite:
- Minst i Allsvenskan. Men det är lätt att säga så här i efterhand. Vi vet inte hur bra vi hade blivit om vi hade stannat kvar i Kvänum heller, säger han.

Frågar man förbundskaptenen Johan Ekström om vad som gör att en bowlare blir bra brukar han prata om ”tillgång till arena”, att man behöver möjligheter att träna. Men också att tränings-vilja är en talang och att det krävs att man verkligen vill bli bra, att det finns ett driv.

Axel EngblomI Kvänum fick ungdomarna en bowlinghall 2004 som de kunde träna mycket i. De fick hjälp med teknik och möjligheter att bli bättre. Men de bästa förutsättningar garanterar inte framgång, varför har så många från lilla Kvänum hittat drivet att bli bäst?
- Det är nog bara ett konstigt sammanträffande att vi alla har de drivet. Och att vi alla har hittat det drivet i bowling. Vi vill ju bli så bra vi kan, även om det blir motgångar tar vi oss i kragen och går ner och tränar, säger Axel Engblom.

Drivet har tagit sju ungdomar från lilla Kvänum till Världens bästa liga: Elitserien, men de stannar inte där. När de nordiska mästerskapen för ungdomar går av stapeln i Finland i höst kommer halva den svenska pojk-truppen från Kvänum (Alfred Berggren och Emanuel Jonsson). Hur långt kan bowlingundret fortsätta? Kommer halva seniorlandslaget i framtiden bestå av spelare från en liten ort i Västergötland med 1200 invånare?
- Det är fullt möjligt. Det är bara att fortsätta jobba på, fortsätter vi träna som vi gör nu är det fullt möjligt om ett par år, säger Alfred Berggren. 

Fotnot: Den här artikeln har också publicerats i tidningen Svensk Bowling som ges ut av SBHF i samarbete med 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info