Hoppa till sidans innehåll

Bowlare med hörselnedsättning sökes

2018-10-03 13:00
Svenska dövidrottsförbundet bjuder in ett landslagsläger i november och hoppas kunna locka fler bowlare med hörselnedsättning till sitt förbund. - Det är inget krav att man ska kunna teckenspråk, säger Jessica Magnhammar.
  • Uppdaterad: 2018-10-03 13:00

Den tionde till elfte november kommer de svenska dövbowlarna att ha ett landslagsläger i Rosenlundshallen, Jönköping, inför VM nästa sommar i Taiwan. Men samtidigt är det ett breddläger dit de hoppas att många hörselnedsatta kommer.
-  Det är ett läger inför VM men även ett breddläger. Vi brukar ha samma människor som kommer på våra läger och vi märker att vi måste locka till oss fler för att nå större medaljer, säger Jessica Magnhammar på Svenska Dövidrottsförbundet.

För att få vara med i dövlandslaget krävs att man har en hörselnedsättning där man har en gräns på 55 decibel. Men även de som inte är ”på rätt sida om” den gränsen just nu kan vara aktuella för lägret.
- De som vet med sig att de ligger på gränsen, eller är osäkra, tycker jag ska göra ett test. Man kanske ligger på gränsen nu men kommer få sämre hörsel, säger Jessica Magnhammar som vill att fler bowlare med hörselnedsättning ska prova på dövgemenskapen:
- Vi kommer att ha tolkar på plats utifall att det är någon som vill komma och känna på hur det känns, och där vi får se om det finns någonting att bygga vidare på för framtiden. Men också för att de ska få prova på, det kanske inte är någonting för dem, säger hon.

Även om Svenska Bowlingförbundet och Dövidrottsförbundet samarbetar så är de två olika idrottsförbund under Riksidrottsförbundet. Men fungerar på ungefär samma sätt.
- Ungefär samma som ett vanligt idrottsförbund fast man försöker göra det på sitt eget språk, teckenspråk. Skillnaden på dövidrotten och de hörande förbunden, är att det inte är samma höga krav. Vanliga förbund kräver nästan att man ska ta ett antal medaljer. Inom dövidrotten är det mer viktigt med tillhörigheten och gemenskapen. Visst ska du kunna prestera, men det är viktigt med det runt omkring också, säger Jessica Magnhammar.

Eftersom även det runt omkring är viktigt kommer det inte bara vara bowling på det kombinerade landslags- och breddlägret i Jönköping i november.
- Det kommer vara både bowling och socialt, just för att, om det nu kommer in många som inte kan teckenspråk. Då kan vi lära känna varandra med tolkar och lära känna döv-världen, säger Jessica Magnhammar.

Hur många nya tror ni det kommer till lägret?
- Oj, eftersom vi inte vet hur stort mörkertal det finns så vet vi inte. Får vi bara in några nya är det absolut bra och får vi in några som håller sig på rätt sida av decibelen så jublar vi, säger Jessica Magnhammar.

Anmälan eller frågor skickas till:
Lars-Eric Carlsson This is a mailto link

Ulf Sandblom This is a mailto link

Jessica Magnhammar  This is a mailto link

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-11/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info