Hoppa till sidans innehåll

Bokrecension: Stockholm 100 år

2018-02-22 13:00
När Stockholms bowlingförbund nu fyller 100 år har de samlat sin huvudstadens bowlinghistoria i en bok. Vi på Swebowl.se har fått läsa den i förhand.
  • Uppdaterad: 2018-02-22 13:00

För snart 100 år sedan, den 23 februari 1918 bildades Stockholms Bowlingförbund. För att fira sitt första sekel har huvudstadens bowlingförbund nu samlat ihop sin historia till en bok som kommer att släppas samtidigt som SM börjar nu på fredag, på födelsedagen. Men Swebowl har fått en förhandstitt på boken.

En sekel bowling-historia på drygt 140 sidorMed hjälp av 400 foton, några längre artiklar och många fler kortare notiser har redaktionen om 5 stockholmare samlat ihop en imponerade översikt av vad som har hänt under de 100 år som Stockholms bowlingförbund har funnits.

Det är ett väl genomarbetat verk med massor av historier, bilder och information. Berättelser som: hur en av 20-talets stjärnor, Gunnar Collin, bojkottade tävlingar efter att tidningen Bowlaren felaktigt skrivit att den duktige bowlaren spelade med ”en svag högerskruv” när det självklart skulle vara vänsterskruv, eller strejken bland kägelresarna 1929 som riskerade lamslå sporten.  

Boken målar upp en bild av historien som fascinerar, påminner och skapar tankar. Hur många vet, till exempel att, det som tidigare kallades, korp-bowlingen sedan starten 1935, på många ställen, spelats i samma poängformat. Eller att 50-talets högsta ligaresultat skulle stå sig oerhört bra än i våra dagar, med Börje Björkmans 1094 och världsmästaren från 1954: Gösta Algeskogs, 1080 i topp.

Eftersom bowlingens tidiga historia tog plats i Stockholm är bokens första delar också hela landets historia. Genom ”Stockholms Bowlingförbund 100 år” blir det därför, naturligtvis, mer och mer fokus på just huvudstaden och dess bowlare. För alla som varit med och vält käglor i Stockholmsområdet blir därför den senare delen av boken en nostalgisk tillbakablick med många bekanta ansikten och händelser.

Sammantaget är det en mycket läsvärd bok Stockholm Bowlingförbund ger ut. Även om den, framförallt, kommer tilltala de som rört sig i huvudstadens bowlinghallar under några av de senaste hundra åren, kommer alla som är intresserade av bowling att finna glädje i de drygt 140 sidorna. Bara att sitta och titta på de underbara bilder som boken kryllar av är en njutning i sig.

Tack vare att historien är uppbyggd i notiser hinner den, inte allt för långa, boken igenom historien på ett lättsamt och enkelt vis. Dessutom är det en väldigt vacker bok där designen har fått briljera, vilket gör att den med lätthet kan ligga på vardagsrummets kaffebord. När det sedan finns tid över kan man plocka upp boken för att bläddra i den under tio minuter, eller fastna och gå igenom hela Stockholms bowlinghistoria under flera timmar. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter

SM-veckan
2018-03-22
Final damer 13.05
Final herrar 16.10 

Individuella SM 23/2-27/5

BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info