Hoppa till sidans innehåll

Årsmöte till helgen

2017-09-29 13:00
Till helgen samlas Svenska Bowlingförbundets högsta beslutande organ på Scandic Alvik i Stockholm. På lördag genomförs distriktskonferensen innan förbundsmötet går av stapeln på söndag. - Det är alltid lika spännande med årsmötet, säger Ulf Sjöblom.
  • Uppdaterad: 2017-09-29 13:00

Svensk bowling samlas den här helgen vid Alvikstrand på Scandic för att diskutera och bestämma om den närmaste framtiden för sporten. På lördag samlas de 21 distrikten för konferens och på söndag samlas Svenska Bowlingförbundets högsta beslutande organ: Årsmötet.
- Tittar man på årsmöteshandlingarna kan man tycka att, vid första anblicken, det inte är någonting som verkar dramatiskt. Vi har fått in väldigt få motioner och valberedningens förslag är: ingen förändring, säger Ulf Sjöblom, förbundsordförande i Svenska Bowlingförbundet.

Ulf Sjöblom, Ordförande Den frågan som de senaste åren har vållat mest diskussioner har varit den kring regioner. Förra året inkom flertalet motioner kring slopandet av distrikt till förmån för färre, större regioner. Till årets förbundsmöte lägger styrelsen ett förslag om att behålla den organisation som finns idag.
- Vårt förslag är att lämna regionsformerna oförändrad. Det verkar vara jättesvårt att få gehör för regioner. Frågan är väldigt polariserad och det finns väldigt många distrikt som är väldigt emot. Att forcera igenom en sådan här sak känns inte rätt, säger Ulf Sjöblom.

Ett av de distrikt som har varit emot en ny regionsindelning är Dalarna. De har nyligen valt en ny ordförande, den tidigare elitspelaren: Anders Hermansson som kommer att göra sitt första förbundsmöte den här helgen.
- Det som Dalarna är emot är ju det här med regioner. Därför tycker vi att det förslag som ligger är väldigt bra, säger han.

Dalarnas nya ordförande ser inte heller några större, revolutionerande, frågor som ligger på dagordningen inför helgens konferens och årsmöte i Stockholm.
- Det är ingenting som sticker ut direkt. Men det ska bli intressant att se hur det går till. Jag ska åka för att se och lära, och lyssna, säger han.

Det som kanske kommer att diskuteras mest på detta årsmöte är annars serieutredningens förslag kring en struktur på damernas nationella 8-manna-serie.
- Det kan komma att få en ganska stor påverkan. Därför ville vi ha den här förankringen att ha det med som ett årsmötesbeslut. Det är bra med förändring, vi kommer få en bättre topp och en bredare bas vilket innebär att många kommer uppleva att de får mycket kortare resor. Men att de som satsar mot eliten får mer jämna och spännande matcher, säger Ulf Sjöblom och tillägger:
- Sen bygger allting på att vi får fler damer som vill spela bowling. Det är fortfarande den viktigaste biten.

Dessutom har Svenska Bowlingförbundets styrelse lagt ett förslag till ändring i stadgarna så att de lyder: ”Båda könen ska vara representerade i styrelsen, och fördelningen ska vara minst 40% av det ena könet”. Därmed föregår man RF som kommer att kräva detta av idrottsförbunden i framtiden.
- Riksidrottsförbundet säger att detta skall vara infört 2021. Men vi såg ingen anledning att vänta till dess utan det är lika bra att göra det med en gång.

På distriktskonferensen kommer mycket av det som ska beslutas om under söndagen att diskuteras. Men samtidigt kommer det att rapporteras mycket från Svenska Bowlingförbundets sida till distrikten.
- Lördagen är mycket ett dialogpass med informationsöverföring där distrikten ges möjlighet att berätta om vad de har för tankar och idéer. Vi kommer att prata om de stora frågorna: regionsfrågan, serieutredningen och sedan kommer vi ha ett grupparbete om vad som är viktigt för distrikten. Dessutom kommer lite allmän information kring hcp, ranking, damsatsningen, med mera, säger Ulf Sjöblom.

Med på distrikts-konferensen kommer också en celeber gäst att vara. Förra året kom RF/Sisus generalsekreterare Stefan Bergh och pratade, i år blir det Riksidrottsförbundets ordförande.
- Vi får möjligheten att lyssna på Björn Eriksson. Han kommer dessutom att sitta med ett par timmar på konferensen. Det är säkert många som har sett honom på TV men aldrig träffat honom, säger Ulf Sjöblom.

Som de senaste 24 åren kommer stipendiet till Gösta Zelléns minne att delas ut. Men det blir för sista gången. Därför kommer också, för första gången, Svenska Bowlingförbundets ledar-stipendium att delas ut.
- Jag tycker att den här prisutdelningen är både tråkig och rolig på samma gång. Det är tråkigt att GZ-stipendiet försvinner, det har blivit ett väldigt hedersamt pris att få. Det har gjorts på ett fint sätt för att hedra Gösta Zellén. Men det är roligt att kunna instifta ledarstipendiet som delas ut för första gången. Överlappningen känns helt rätt för mig, det känns som man lämnar över stafettpinnen.

Sammantaget hoppas Ulf Sjöblom på en trevlig helg där svensk bowling samlas och kommer överens om hur vi ska gå vidare mot framtiden.
- Det är fantastiskt roligt att få träffa distrikten, utbyta erfarenheter och mingla lite grann. De här träffarna som vi har, adderar ett större värde än vad vi tror. Det ger en ökad förståelse för varandra som på sikt gör att vi kan utveckla bowlingen, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 

Anmälan till Elittävlingen i Malmö 6-7/10
Resultat
 
 SUL
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info