Hoppa till sidans innehåll

Årsmötet avgjort före lunch

2017-10-01 15:45
När Svenska Bowlingförbundets årsmöte idag gick av stapeln behandlades det mesta smidigt utan någon större dramatik. - Här går det undan, sa Christer Jonsson vid ett tillfälle.
  • Uppdaterad: 2017-10-02 09:24

På Scandic hotell i Alvik samlades Svenska Bowlingförbundets högsta beslutande organ i dag för årsmöte. Det leddes, som vanligt eminent, av Christer Jonsson och förlöp utan någon större dramatik där det största beslutet som tog handlade om damernas nationella serie och dess tillspetsande.
- Vi vill spetsa till pyramiden så att serierna innehåller åtta lag, sa Peter Lagerroos.

Styrelsens förslag, som låg till grund för beslutet, beskrev hur damernas Elitserie skulle gå från tio till åtta lag, hur allsvenskan skulle gå från 12 till åtta lag och hur division ett skulle behållas som åtta lag stora.
- Eftersom det blir färre lag i de översta serierna blir det färre matcher, därför har vi infört en tredje match så att det blir sju hemmamatcher, sju bortamatcher och sju matcher på neutral plan, sa Peter Lagerroos.

Mats Lunderquist, ordförande Skånes bowlingförbundSkånes bowlingförbund med ordförande Mats Lunderquist som representant ställde sig frågande till den nya serieindelningen och tyckte att förslaget skulle gå ett varv till.
- Vi tycker att det är en kolossalt stor del när fyra av åtta lag går till slutspel, sa Mats Lunderquist och fortsatte:
- Vi ställer en fråga kring kostnader och resor för lagen i de lägre serierna. Därför föreslår vi en återremittering av förslaget, sa den skånska ordföranden. 

Jeanette Larsson, Värmland, som har varit med och tagit fram styrelsens förslag kring ny seriestruktur för damerna gick då till talarstolen för att uttrycka sin, starka, åsikt.
- Vi måste göra någonting nu, vi kan inte vänta mer. Vi måste göra någonting för att rädda dambowlingen. Snälla. Återremittera inte, sa hon.

När beslutet sedan togs var det endast Skåne som var emot styrelsens förslag och den nya, spetsigare, strukturen på damernas nationella serie klubbades. Hur övergången skall genomföras klubbades också igenom och mer information om detta kommer ut till alla föreningar. Men Göteborgs förslag om att bara skicka de tre bästa damlagen till slutspel röstades ner, trots att de tre stora distrikten Skåne, Stockholm stöttade Göteborgs förslag.

Några av de få inkomna motionerna vållade diskussioner. Vid motion fem, som Christer Jonssonkom från distriktet Småland/Blekinge och handlade om en kortare säsong för lagen i de lägre serierna, fick Joakim Ek årsmötet att tänka till från talarstolen:
- I division tre är det svårt att få bowlarna att börja spela i september. De kan inte fatta att vi ska ha uppehåll en månad i december, men börja spela seriespel i början på september. Vi har tappat 10 000 rikslicenser sedan år 2000, vi kanske måste titta på varför. Därför yrkar jag på återremiss och utredning av detta, sa Joakim Ek varpå förbundsmötet höll med.
- Ni har beslutat att återremittera den här frågan till styrelsen för utredning, sa mötets ordförande Christer Jonsson.

Föreningen IFK Göteborg hade skickat in en motion kring att damer bör spela i en damförening. Styrelsens avslagsyrkande vidgade frågan att även handla om dam-avtalen som ses över i dagsläget.
- Vi kanske har ett förslag i frågan kring jul, sa Carl Wikhede i Svenska Bowlingförbundets styrelse.
- Vi förstår styrelsen men vill även att styrelsen ser över föreningsavtalen, lade Pär Svensson, Göteborg till frågan varvid Skåne och Stockholm höll med innan hela förbundsmötet gav styrelsen uppdraget att se över alla avtal.

Jan WiedeSlutrapporten i den tidigare så heta frågan kring region-indelning avlämnades från styrelsen. Årsmötet höll med styrelsens förslag att inte dra frågan vidare.
- Styrelsen känner inte att det finns någon chans att göra en organisationsförändring utan vi föreslår att vi behåller den organisation som finns, sa Jan Wiede.

Även personvalen gicks raskt igenom. Ulf Sjöblom beslutades förbli ordförande i ytterligare ett år (mötet beslutade dock att ordföranden precis som ledamöterna, från och med nästa år väljs på två år) och Jan Wiede, Helena Josjö och Ulf Johansson fick nytt förtroende som ledamöter i styrelsen.
- Här går det undan, sa Christer Jonsson.

Peter Tidbeck blev omvald som suppleant i styrelsen; Johan Rönnqvist omvaldes som revisor, även revisorssuppleanterna Leif Mörkfors och Gunnar Thullberg valdes om. Ny som revisor blir Joakim Ek, Västerås. Även valberedningen fick nytt förtroende, den enda förändringen blev att Joakim Hübbe blev suppleant istället för Rasmus Grönlund som mötet inte ville välja eftersom han inte var tillfrågad, eller på plats. 

Separat artikel kring alla utmärkelser och avtackningar följer imorgon måndag. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 

Online Scoring
Resultat

 


Anmälan till Elittävlingen i Malmö 6-7/10
Resultat
 
 SUL
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info