Hoppa till sidans innehåll

Årsmöteshelgen – serieutredning och val

2018-10-04 13:00
Till helgen samlas Svenska Bowlingförbundets medlemmar, distrikten, för SDF-konferens och årsmöte. Där kommer, bland mycket annat, serieutredningen att presenteras. - Det känns som förslaget har landat bra, säger Ulf Sjöblom.
  • Uppdaterad: 2018-10-04 13:00

Den här helgen är det återigen dags för Svenska Bowlingförbundets högsta beslutande organ, årsmötet. Det är där förbundets medlemmar, föreningarna, som representeras av deras distrikt, bestämmer färdriktningen för framtiden och ordförande Ulf Sjöblom ser fram emot diskussionerna som kommer att ske på Quality Hotel, Globen under lördag och söndag.
- De här mötena är alltid bra. Om inte annat så är det ett bra sätt att träffas, diskutera och nätverka, säger han.

Årsmöteshelgen inleds med SDF-konferensen där distrikten och Svenska Bowlingförbundet träffas. Där hoppas ordföranden Ulf Sjöblom att dialogen kommer att förbättras och leda till utveckling.
- När jag började en gång i tiden pratade jag om att det kändes som det var vi och dom, den knuten verkar vara svår att få upp. Det är vi som sitter i det rummet som måste ta tag i det här för att vända svensk bowling, så att säga. Där har jag en liten förhoppning om att vi ska kunna ta ett steg längre där på lördagen, säger han.

Utöver det kommer lördagen att innebära en del information till distrikten kring hur Svenska Bowlingförbundets arbete fortlöper men också Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson kommer dit för att inspirera.
- Det blir ett informationspass på lördagen där vi uppdaterar på var vi är i vissa frågor. Vi kommer gå igenom var vi är i VI 2025 där det rör sig framåt, även om man alltid kan önska att det skulle röra sig ännu fortare, säger Ulf Sjöblom.

När själva årsmötet sedan drar igång under söndagen kommer seriespelet att vara den stora frågan. Två tredjedelar av alla motioner till årsmötet handlar om ligaspelet, och serieutredningen, som jobbat på sitt förslag under flera år, kommer presentera ett nytt förslag som seriestruktur.
- Det känns som att förslaget har landat bra. Det finns för och nackdelar om allting, det finns positiva och negativa saker om alla förslag som kommer fram. Man kan inte göra 17 000 bowlare nöjda men det känns som att det är det här majoriteten vill ha, någonting åt det här hållet i alla fall. Vi får se vad reaktionen blir, men serieutredningen kommer vara den enskilt största frågan, säger Ulf Sjöblom.

Nästa stora sak på årsmötet kommer att bli personvalen till styrelsen. Då valberedningen förordade att nominera en annan kandidat till ordförandeposten valde Ulf Sjöblom att inte motkandidera.
- Valberedningens förslag är att göra en förändring. Vi har gjort ett val utifrån vad vi har hört från våra medlemmar, distrikten, säger valberedningens ordförande: Pär Svensson.

Istället föreslår valberedningen nyval på, den tidigare styrelsesuppleanten, Peter Tidbeck som ordförande på två år. Tidsperioden är ny och klubbades igenom förra året. Dessutom föreslås Eva Bergelin som ny styrelseledamot. Efter förra årets årsmötesbeslut om att styrelsen skall bestå av minst 40 % av det ena könet måste en kvinna bli invald. Det för att tillmötesgå Riksidrottsförbundets framtida krav på jämnare könsfördelning i styrelsen.
- Det gör att vi varit tvungna att hitta en kvinna. Valberedningen har varit lite styrd av de här besluten, säger Pär Svensson som säger att valberedningens jobb, återigen, har varit svårt:
- Har vi haft många kandidater att välja på? Nej. Är vi nöjda med de alternativ som vi fått fram och presenterat? Ja. Vi hade velat ha fler alternativ att jobba med, absolut, men det kanske hade blivit samma personer ändå, det vet vi inte, säger Pär Svensson.

Valberedningens arbete har fortsatt under sista veckan fram till Årsmötet och så sent som i tisdags presenterades ett nytt förslag till suppleant i Svenska Bowlingförbundets styrelse: 29-årige Hampus Thorstensson då Ilpo Axenhus sent meddelade att han inte ställer upp för omval. Om valberednings förslag går igenom och vilken väg Svenska Bowlingförbundet skall gå vidare får vi se på söndag. Då sker den demokratiska process som driver svensk bowling: årsmötet.

Årsmöteshandlingarna finner du här.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-11/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info