Hoppa till sidans innehåll

Andra säsongen av SUL startar idag

2018-10-01 13:00
Svenska UngdomsLigan, som får juniorer från hela landet att tävla i bowling mot varandra, är tillbaka. Ett av de nya lagen som inleder säsongen idag är Jonsta BK från Lycksele. - Jag hoppas att det är starten på någonting bra, säger Göte Windelås.
  • Uppdaterad: 2018-10-01 13:00

Idag påbörjas den andra säsongen av Svenska UngdomsLigan (SUL). Succén från förra året där 56 lag, och över 300 ungdomar, tävlade i idrotten bowling har i år lockat rekordmånga 91 lag och kommer, uppskattningsvis, locka 450 bowlare upp till 16 år ner på bowlingbowlarna.
- Det är jättekul med responsen vi har fått efter förra säsongen och inför den här säsongen, säger Annika Kilander på Svenska Bowlingförbundet som var med och startade upp SUL.

Ungdomarna, födda 2002 och senare, spelar sina matcher över fem serier i lag om tre till fem spelare och spelformen är Bakers, där varje spelare slår ”sin ruta”. Båda lagen har två veckor på sig att spela sin match på hemmaplan och när båda resultaten är rapporterade syns det i Bowlingens IT-system: BITS. Att SUL spelas i just Bakers tror Annika Kilander är en av nycklarna till succén.
- Du kan sätta ihop vilka ungdomar som helst i laget, den flexibiliteten hittar du inte i någon annan sport. Dessutom tar det bort fokuset från det individuella resultatet vilket gör att du kan starta ganska tidigt med SUL, säger hon.

På många orter saknas det lokala serier och det är svårt att hitta tävlingsbowling för ungdomar, då är enkelheten i Svenska Ungdomsligan väldigt nyttig. I Norrland kan, som exempel, SUL nästa vara den enda möjligheten.
- Det är ju ganska långa resor om man ska fara någonstans, det närmaste vi skulle kunna åka till är Umeå, dit har vi 13 mil. Jag såg att Boden också har ett lag i SUL, dit är det en 30 mil ungefär. Ska vi göra någonting måste vi nästan ha det här formatet, säger Göte Windelås i Jonsta BK, Lycksele som har valt att ha ett lag i Svenska UngdomsLIgan den här säsongen.

Jonsta BK började förra säsongen med bara fem ungdomar i sin verksamhet. Men stadigt under säsongen ökade antalet unga bowlare och när året slutade var de fjorton. Därför anmälde Lycksele-laget sig till Svenska UngdomsLigan.
- SUL är nästa steg för att få dem bitna på bowling som sport. Ska de någon gång få upp ögonen för det så behövs det lite tävling, säger Göte Windelås.

Den här veckan ska Jonstas SUL-lag först träna på att spela bakers. En spelform som de inte provat förut men som deras ledare Göte Windelås, precis som Annika Kilander, tycker är bra.
- Personligen tycker jag att det är jättebra. Det avdramatiserar poängjakten. Även om man jagar poäng så blir det mindre tydligt om någon misslyckas, säger han.

Eftersom klubben driver, den i övrigt kommunala, bowlinghallen på måndagar finns det möjlighet att göra någonting häftigt runt SUL-matcherna. Men till en början ska juniorerna få komma igång med spelformen och att tävla. Förhoppningen är att UngdomsLigan ska bidra till att verksamheten blomstrar.
- Jag hoppas att det här är starten på något riktigt bra, det är länge sedan vi hade någon ungdomsverksamhet i Lycksele, säger Göte Windelås.

På Svenska Bowlingförbundet sitter Annika Kilander och ser hur fler och fler föreningar runt omkring i landet anmäler lag till Svenska Ungdomsligan. Att fler och fler juniorer provar idrotten bowling.
- Det är så många hallar och föreningar som har kommit in i SUL-familjen. Till den här säsongen räknar vi med ungefär 450 ungdomar och så många, med åldern inne, har vi nästan inte ens. Vi har ju ökat i ungdomslicenser de senaste åren och det tycker jag är jättekul. Vi kan inte vara någonting annat än nöjda, säger hon.

Jonsta BK från Lycksele möter i premiären BK Thule från Malmö, 130 mil bort. Svenska UngdomsLigan får ungdomar från hela landet att tävla mot varandra i idrotten bowling.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-11/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info