Hoppa till sidans innehåll

”Allting började med Mattias”

2018-10-05 13:00
Mattias Möller har drivit Höganäs Bowlinghall de senaste 11 åren. Nu är den lilla skånska bowlinghallen ”Bowlarnas favorithall” och vinnare av Svenska UngdomsLigan. - Jag lägger ner min själ i detta, säger han själv.
  • Uppdaterad: 2018-10-05 13:00

Det är dagen innan midsommar, men i Höganäs Bowlinghall, är det nästan fullt. Här spelar ungdomar och pensionärer på de åtta banorna. Vid ett av de fem borden sitter hallägaren Mattias Möller. När Bowlingföretagarna och Svenska Bowlingförbundet genomförde en omröstning bland rikets bowlare om vilken hall som skulle få den hedrande titeln ”Bowlarnas Favorit-hall” vann hans hall och flera motiverade sin röst med enbart hans namn.
- Allting började med Mattias. Utan honom skulle inte den här hallen finnas. När någon omfamnar bowling omfamnar han dem, säger ”Schacken” Fredrik Schack von Brockdorff som jobbar i Höganäs Bowlinghall.

När Mattias Möller växte upp på Kulla-halvön i Nordvästra Skåne under 90-talet drev Jonas Axelsson bowlinghallen i Höganäs. Han tog hand om de ungdomar som var intresserade av bowling.
- Han gjorde allt för mig, och alla som bowlade här ute. Skulle han ner och mecka med banorna på sommaren ringde han till oss: ”Jag hämtar er”. Sen låg han och meckade nere på bana 7 - 8 så spelade vi på de andra. Då blev det 30 serier den dagen, sen fick vi glass efteråt och så körde han hem oss. Det där sitter så jävla djupt. När jag tog över den här hallen sa jag: Jag ska bli som Jonas, berättar Mattias Möller. 

2007 tog den då 19-årige, tidigare bronsmedaljören på Junior-EM, över hallen, någonting han hade drömt om sedan han var liten påg. Sedan dess har han jobbat för att göra alla bowlare i hallen till sin familj. Nu kommer alla fram och hälsar på Mattias Möller när de kommer ner i hallen.
- Det är så roligt att vi har skapat en sådan attityd. Så var det inte i början utan då var det: ”Hur fan ska du lösa det här”. Jag grät vissa kvällar, det var verkligen ett helvete, men jag gav mig inte, säger Mattias Möller.

Nu är han 31 år och lever med sporten bowling. Är han inte i sin hall tittar han på bowling via datorn eller tänker på bowling. Det är hans liv.
- Jag lägger ner hela min själ i detta. Det finns ingen som blir mer förbannad är lagen förlorar. Då tänker jag direkt: ”Vad ska vi träna på nu i veckan?”. Jag förstår att folk har fru, barn och familj och andra aktiviteter och inte kan lägga ner den tiden jag gör. Men när folk inte kan lägga ner två timmar utav en full vecka för att bara kommer ner och träna lite spärrspel. Det kanske är dumt av mig att säga det, men jag förstår inte det. Jag gör inte det, men det är väl bara för att jag har sådan jäkla ”spirit” för detta, säger han.

Hugo VidetorpMest brinner Mattas Möller för sina ungdomar. Just nu är det ungefär 50 juniorer som tränar i bowlinghallen där de kan få hjälp med såväl bowlingteknik som läxor. När den första säsongen av Svenska UngdomsLigan avslutades med en nationell final i Stockholm vann Höganäs BC.
- Det var kul, lite pirrigt, säger en av vinnarna Jonathan Johansson och Huga Videtorp fyller i:
- I och med att vi körde så långt ville man verkligen att det skulle gå bra så det var roligt, säger han.

En av anledningarna till att det är så många ungdomar som spelar bowling i Höganäs är att det är billigt. Mattias Möller vill inte att det ska vara dyrt för de som är intresserade av och vill utöva sporten bowling.
- Du betalar 200 kr i månaden, 2000 för ett årskort. Då får du bowla hur mycket du vill som medlem i någonting: halligan eller någon klubbaktivitet, berättar han och motiverar sina låga marginaler:
- Jag tjänar hellre mindre och har roligt än att tjäna mycket och folk tycker att jag är en girig jävel, säger han.

När vi är på plats för intervjun får vi se ett exempel på hur det ser ut. Två unga tjejer kommer ner i hallen för att bowla. Både Mattias Möller och ”Schacken”, som är på jobbet två timmar innan han börjar för att ”dricka kaffe och kasta lite med ungdomarna”, hjälper dem att sikta mellan pil två och tre. När de lyckas bjuder hall-ägaren på dricka och godis. Allt för att få in dem i bowling-familjen.
- Mina ungdomar brinner jag för så in i… säger Mattias Möller.

I somras kunde ungdomarna köpa ett sommarkort för 125 kr som innebär att de får spela hur mycket de vill, på lediga banor, från 17e juli till 17e augusti.
- De bowlar ju så billigt här ute. Då visar det sig också att det kommer ungdomar, säger Mattias Möller och berättar hur det ser ut i hallen på onsdagar:
- 14, när vi öppnar, då glider våra knattar in när de slutar skolan. De säger alltid att de inte har några läxor, men vi är i befogenhet att hjälpa till om de har några, säger Mattias Möller.

Förhoppningen är att ungdomarna skall ta upp Höganäs BC från Allsvenskan, där de håller till nu, upp till Elitserien där de ska vara Världens bästa ligas yngsta lag. Väl där vill Mattias Möller se dem sätta sig i respekt.
- Jag ska bara kunna åka med och dricka kaffe. Det är mitt mål, att de ska ta över. Och jag ska veta om att, när folk kommer hit, ska de vara rädda för att möta mina 18-åringer. Så är det, och de ska inte visa respekt för fem öre när de spelar. Om det så är Osku (Palermaa), eller Martin (Larsen) som kommer så ska de titta på dem och säga: ”jag ska slå dig i den här serien”, så är det, säger Mattias Möller och ler finurligt.

Hugo VidetorpNästa steg i utvecklingen blir att installera det tekniska hjälpmedlet Specto i åttabanorns-hallen. Därmed blir Höganäs en av de minsta hallarna i Sverige som har det. Då kommer alla ungdomar, vuxna och pensionärer att få träna bättre, men inte heller det kommer kosta speciellt mycket.
- Det är en dyr kostnad och det är ingen som kommer finansiera det för oss, det är bowlinghallen som kommer finansiera detta. Men ska vi ta nästa steg i rätt riktning, då är det Specto, för där får du svar på tal, säger Mattias Möller.

Drömmen är dock att bygga en helt ny bowlinghall. 16 banor sportbowlingarena med restaurang i samma lokal, men en bit bort så inte idrottens störs. Det har varit nära flera gånger, men aldrig klaffat hela vägen.
- Två gånger har vi varit en underskrift ifrån. Men det är någonting som har fallerat på de sista 10 procenten varje gång och det gör mig irriterad, säger Mattias Möller.

Det är ingen slump att många av de som röstade på Höganäs som Bowlarnas favorithall motiverade sitt val med namnet Mattias Möller, eller att det går bra för kulla-halvöns juniorer, eller den familjära stämning som finns. ”Allting började med Mattias”.

Är det värt det?
- Absolut, 100 %, annars hade jag inte suttit här nu. Viktor, här i hallen, han köpte en liten sportbil. Sen kom han till hallen och visade upp den det första han gjorde. Han körde inte ens hem till sina föräldrar. Han körde hit först, de kommer hit först, sen åker de hem, säger Mattias Möller.

Nu är bowlarna i Höganäs en familj, precis som de var på 90-talet.

En kortare version av den här artikeln har publicerats i SBHF och Svenska Bowlingförbundets tidning: ”Svensk Bowling” som du kan hitta på din lokala bowlinghall.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-11/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info