Hoppa till sidans innehåll

Truppen uttagen till damernas VM

21 MAJ 2019 13:29
Förbundskapten Robert Andersson har idag tagit ut en trupp till damernas VM som spelas den 22 – 30e augusti 2019 i Las Vegas. - När vi ska åka till VM så går vi för medalj, säger Robert Andersson.
  • Uppdaterad: 21 MAJ 2019 13:29

I år är det tio år sedan Sverige senast tog en medalj på ett världsmästerskap för damer. Trots att det blågula landslaget har dominerat på Europanivå har inte framgångarna kommit mot världens bästa bowlare. Därför väljer, den nya förbundskaptenen: Robert Andersson, ett offensivt landslag när han idag tog ut sin trupp till VM i Las Vegas 22 – 30 augusti 2019.
- De som är uttagna spelar en modern, offensiv bowling som vi tror kan vara vägvinnande på ett mästerskap med bara damer. Vi ska kunna spela lite längre in i banan, än de flesta, om det skulle bli så, säger förbundskapten Robert Andersson.

Truppen:
Anna Andersson, 22 år, Spader Dam, Helsingborg (debutant)
Sandra Andersson, 27 år, Spader Dam, Helsingborg (3 EM-guld)
Josefin Hermansson, 29 år, Team X-Calibur, Partille (debutant)
Joline Persson Planefors, 28 år, Team X-Calibur, Partille (5 EM-guld)
Cajsa Wegner, 21 år, BK Femtionian, Hässleholm (2 EM-guld)
Jenny Wegner, 25 år, BK Femtionian, Hässleholm (4 EM-guld)

Bland de uttagna finns två debutanter. Spader Dams vänsterslägga Anna Andersson och Team X-Caliburs Josefin Hermansson där förbundskaptenen coachade Anna Andersson redan på U-21-nivå.
- Där var mitt första intryck av henne att hon var en glad och duktig spelare som kanske inte var så seriös med sitt bowlande. Men sedan bestämde hon sig för att flytta till USA och gå på college för att satsa på sin bowling. Hon är superseriös och visade att jag hade fel. Hon har spelat ännu bättre sedan hon kom tillbaka från USA, säger Robert Andersson och fortsätter:
- Trots att hon har en hög lägstanivå så gjorde hon skyhögt på Olympia Ladies Open, berättar han.

Josefin HermanssonDen andra debutanten, Josefin Hermansson, är dotter till den tidigare landslagsspelaren Anders Hermansson. Även hon har imponerat med höga slagningar, bland annat slog hon tidernas fjärde högsta serieresultat 2017 och snittade 230 under helgens SM-slutspel.
- ”Jossi” är ett fullblodsproffs. Hon har byggt upp hela sitt liv för sin bowlingsatsning. Hon har valt ett jobb där hon inte jobbar 100 % för att kunna träna tillräckligt. Hon har gått från klarhet till klarhet resultatmässigt där hon, bland annat, började Ballmaster i Finland med 1020 på fyra serier, säger Robert Andersson.

Även Joline Persson Planefors och Sandra Andersson satsar hårt på sin bowling. De återkommer till landslaget efter att inte ha varit med i de senaste trupperna som spelat mästerskap.
- Joline imponerade stort genom att visa en fantastisk inställning när hon inte har kommit med de senaste åren. Hon har ändå tränat så hårt att hon har hittat tillbaka till sitt gamla spel. Det är verkligen imponerande, säger Robert Andersson, om Sandra Andersson säger han:
- Hon är en proffsig tjej och hennes resultat har varit bra, både mot tjejer och på europatouren.

Dessutom är supersystrarna Wegner från Perstorp uttagna i truppen. Världscupvinnaren 2016: Jenny ochJenny och Cajsa Wegner lillasyster Cajsa har, tillsammans, samlat på sig 12 medaljer på de två senaste Europamästerskapen.
- De gör verkligen allt för att det ska gå så bra som möjligt. Jenny har varit en av våra stabilaste spelare länge, och nu börjar även Cajsa prestera väldigt höga poäng, säger Robert Andersson.

För förbundskaptenen Robert Andersson har det varit en tuff uttagning eftersom han vet hur många som hoppas få vara med i ett svenskt landslag. Den tidigare världsmästaren vet själv hur det är att inte bli uttagen. De som är närmast utanför truppen är: Ida Andersson och Victoria Johansson. Dessutom har Nina Flack brottats med en skada.
- Idag tycker jag mest synd om de som inte kom med, sedan får man jobba med de som kom med. Men det jag vill förmedla till de som inte kom med är att det är inte så lång tid från VM till EM nästa år. Även om det känns tufft nu är det inte långt till nästa mästerskap, säger han.

För de som blev uttagna till årets VM börjar nu uppladdningen där en av nyckelpunkterna kommer att vara att få ihop gruppen till ett lag, trots att de spelar för två ärkerivaler i seriespelet. Fyra av de uttagna spelar med de svenska mästarna Spader Dam och två för Team X-Calibur.
- Målet är att vi ska sudda ut det fram till VM. Det kommer vi att jobba på, säger Robert Andersson.

Med en offensiv trupp som satsar hårt på bowling hoppas förbundskaptenen Robert Andersson att Sverige ska kunna ta sina första VM-medaljer på över tio år.
-Jag skulle anse att det här är ett offensivt lag. De här spelarna satsar fullt ut och har en lite mer aggressiv stil. Spelare för spelare finns det absolut möjlighet att göra något bra på VM. Vi har tre spelare, Jenny, Sandra och Joline, som har vunnit på europatouren till exempel, säger Robert Andersson.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

EMC 2019
Herr EM München
12-22 juni
Scoring Online
Livestream

enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info