Hoppa till sidans innehåll

Team Sweden omorganiserat

2018-07-12 09:00
Idag tar förbundskapten Johan Ekström ut 12 damer till ett nytt Team Sweden som dessutom har en ny organisation. Det är inte längre bara en brutto-trupp för landslaget. - Team Sweden är tänkt att vara en utvecklingsgrupp för framtiden, säger han.
  • Uppdaterad: 2018-07-12 09:00

Tittar man tillbaka på de senaste Europamästerskapen i bowling för damer, där Sverige har tagit helt otroliga 20 medaljer, ser man att Sverige är Europas överlägset bästa nation. Men ser man längre och tittar på VM-nivå har inte Sverige tagit en medalj lagbronset 2009.
- Vi har en bit kvar till världstoppen, i våra bästa stunder hänger vi mer, vi behöver bara vara vårt bästa lite oftare., säger förbundskaptenen Johan Ekström.

Johan Ekström För att minska det gapet skapades Svenska Bowlingförbundets damsatsning där ett antal elitsatsande damer, och landslagsledningen, bland annat, var på träningsläger i Malaysia och proffstävlingar i USA. Där fick de se hur, och hur mycket, de bästa spelarna i världen tränar och tävlar.
- Utifrån det har vi, tillsammans med sportchefen, satt ihop en kravlista på kommande Team Sweden. Vad vi tror att man behöver göra, utifrån våra förutsättningar, för att ha en chans att nå toppen. Sedan har vi skickat ut det här till ett 20-tal spelare och frågat om de är intresserade av att delta i Team Sweden. Där har vi samtidigt förklarat att det inte finns något krav om att vara med i Team Sweden för att bli uttagen i mästerskap, säger Johan Ekström.

Tidigare har Team Sweden fungerat som en bruttotrupp för landslagsuttagningar. Det är alltså inte numera fallet. Istället blir Team Sweden en utvecklingsgrupp för nuvarande och framtida landslagsaktuella spelare, Svenska Bowlingförbundets stöd för duktiga bowlare.
- Vi vill att alla genomför en strukturerad träning. Vi har satt en träningsmängd som oftast överstiger den mängd de flesta tränar idag. Vi har vetat att de asiatiska tjejerna tränar mycket och att de amerikanska tjejerna tränar mycket fys, säger förbundskaptenen.

Just den fysiska träningen berättar Johan Ekström kommer att utvecklas. Fler fysiska tester kommer att genomföras för att individanpassa träning för damerna i Team Sweden.
- Vi lär oss mer och mer om kroppen och kroppen i förhållande till bowling. Syftet är att de ska få bättre balans, uthållighet och att hålla sig skadefri. Att orka göra sina bästa slag, rent fysiskt, när de behövs på slutet. Oavsett hur bra du spelar så avgörs tävlingar i slutet, oftast med stegfinaler. Det är när man har spelat hela dagen som det avgörs, säger Johan Ekström.

Även spelare som inte blir uttagna i Team Sweden kommer att kunna få vara med på vissa läger. När det finns platser över får de som sökt ha förtur till dessa.
- Kraven är utformade så att man inte måste vara med på alla läger. Om det saknas en Team Sweden-spelare på något läger så kommer vi erbjuda möjlighet till de som har sökt men inte kommit med. Vi fyller upp platserna på varje läger helt enkelt, säger Johan Ekström.

De 12 damer som blir uttagna i det nya, omorganiserade Team Sweden, kommer att få det stöd från Svenska Bowlingförbundet inom alla delar av bowlingsporten för att ta nästa steg i utvecklingen, mot världstoppen.
- Det här har krävt en hel del arbete, men nu har vi en mall för herrarna också. När vi tycker att det är läge att göra den här förändringen för dem också, kanske om ett år, säger Johan Ekström.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter
 

Inbjudan till sommarläger 13-15/8 


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info