Hoppa till sidans innehåll

Swebowl mitt i EM-vimlet

2018-06-13 21:42
Swebowl har gjort ett svep runt EM-hallen i Bryssel och träffat svenska lagets mentala coach, värdnationens stjärna som gärna minns sin tid i Sverige, dansken som uppdaterar resultaten rekordsnabbt och några av framtidens medaljörer.
  • Uppdaterad: 2018-06-13 21:48

Danskan Louise Sonne är en av tre svenska ledare i EM. Själv har hon aldrig tävlat i bowling, ja, hon har inte ens provat på bowling, men det spelar inte så stor roll. Hennes uppgift är nämligen att se till att alla tjejerna är på plats mentalt under hela mästerskapet.
- När de står på ansatsen ska de vara fokuserade på det slaget som väntar. De måste ha släppt de slag som har varit och det resultat som de vill uppnå. Besluten om klot, rotation, fart och spellinje har de redan tagit. Allt ska istället vara fokuserat på vad kroppen ska göra, det tekniska utförandet, säger Louise.
- Det här är ett långt mästerskap. Därför är det viktigt att spelarna har en plan för varje distans och att den är tydlig för alla, både spelare och coacher. Efter varje spelpass utvärderar vi om vi har lyckats utföra vår plan. Vad som har fungerat bra och vad vi kan förbättra.
- Det gäller såväl det tekniska som det taktiska, samarbetet och den mentala biten.
Hon påpekar att utvärderingen måste få ta plats.
- På det sättet kan den hjälpa oss att vara i nuet på nästa distans.
Trygghet är ett annat nyckelord.
- Tjejerna kan känna sig trygga med att jag alltid finns på plats och att jag tittar på något annat än det rent bowlingmässiga. Jag har en annan kompetens, som berör det rent mänskliga. Jag tittar på hur de mår, hur de beter sig och hur de kommunicerar varandra, säger hon.
Louise har tidigare erfarenhet från sitt jobb med det danska bowlinglandslaget under sex års tid. Numera bor hon i Nyköping och det blev då naturligt att hon engagerades av Svenska Bowlingförbundet.
sonne
Louise Sonne samtalar med Victoria Johansson och Cajsa Wegner.

Landsortens landslag i EM
Det svenska damlaget är huvudsakligen hämtat från södra Sverige. Och de kommer inte från storstäderna utan det är tjejer från mindre orter som representerar svensk bowling vid EM i Bryssel.
Tre av tjejerna kommer från grannkommuner i Skåne. Systrarna Jenny och Cajsa Wegner är födda och uppväxta i Perstorp medan Victoria Johansson har sitt ursprung i Örkelljunga, en liten ort som bara ligger 20 kilometer från Perstorp.
Ida Andersson är från Nässjö i Småland medan Nina Flack kommer från västgötska Kinna, som ligger ett par mil söder om Borås.
Isabelle Hultin är värmländska och har sina rötter i Hagfors.
- Det är ingen slump att många av våra bästa spelare kommer från mindre orter. Tillgängligheten och närheten till hallen, inte samma konkurrens från andra sporter som i storstäderna är några faktorer som spelar in, säger förbundskaptenen Johan Ekström.

Danska skallar bakom banorna
På banorna har Danmark inte gjort alltför stort väsen av sig än så länge. Men bakom banorna där är det danskarna som regerar. Kim Thorsgaard Jensen är vice president i Europeiska Bowlingförbundet och han är på plats i Bryssel som tävlingsledare och speaker.
Och den supersnabba resultatservicen levereras av dansken Kim Andersen. Spelarna har knappt hunnit slå sista slaget i serien förrän siffrorna finns tillgängliga på hemsidan. Högsta betyg för den servicen.

JEM-medaljörer tar nästa steg
När Junior-EM spelades i Ålborg för ett par månader sedan hette tre av medaljörerna Jaqueline Witura från Österrike, Megan Dicay från Danmark och Sara Xuereb från Malta. Nu är den här trion i Bryssel för att debutera i EM på seniornivå.
En tuff uppgift och kanske de är här mer för att ”se och lära” än att plocka medaljer. Det är i framtiden de ska vara som bäst och förhoppningsvis stå på prispallen även i de största sammanhangen.
För Jaqueline Witura lät inte den första framgången vänta på sig. Den kom redan på onsdagen då hon dessutom var den som fixade medalj till Österrike i 3-mannalaget när hon som sista spelare i laget satte två avgörande strikar i kvalspelets sista ruta.
juniorer
Sara Xuereb, Jaqueline Witura och Megan Dicay kan bli framtidens EM-stjärnor.

Belgiens stjärna med svensk koppling
En av värdnationen Belgiens största stjärnor heter Gery Verbruggen och vid EM i Bryssel syns han på läktaren för att heja fram hemmatjejerna. Den elegante vänsterhandsliraren hade sin storhetstid för cirka 15-20 år sedan då han bland annat blev världsmästare i singel och silvermedaljör i Masters vid VM i Abu Dhabi 1999. Två år senare blev det EM-silver i Masters i Ålborg efter en knapp finalförlust mot Anders ”Linus” Öhman.
Verbruggen har också en speciell relation till Sverige då han under några säsonger spelade i Elitserien för Stureby BK och var med om att vinna SM-guld 2012. Stureby slog då Pergamon i en rysarfinal.
- Den segern anser jag vara en av de största i min karriär, det är ju otroligt svårt att vinna den svenska ligan, säger Gery.

Blågul klack tar plats i EM
Svenska supportrar är det gott om i Bowling Stones i Bryssel där EM avgörs. Alla i det svenska laget har sina föräldrar och andra närstående på plats. Totalt handlar det om ett 20-tal supportrar som är lätt igenkännliga då de ofta bär blågula tröjor och samlas bakom de ”svenska” banorna.
För många bowlingföräldrar har det blivit åtskilliga resor till mästerskap genom åren. En av dem är Yvonne Johansson, mamma till ”Vicky”, som var med första gången vid Junior-EM i Thessaloniki 2007.
- Det har blivit några mästerskap genom åren. Bland annat har vi varit i Las Vegas, Abu Dhabi, Riga och Helsingfors, säger Yvonne.
Hon bowlade själv under en period för Friska Viljor i Perstorp så intresset för sporten finns där.
- Det är förstås roligare om man kan bowling när man ska följa ett mästerskap. Det roligaste är ju att det gått så himla bra både för Vicky och laget och så att man blir bekant med så många andra föräldrar och andra supportrar, säger Yvonne.

Norsk optimism: ”Fullt lag 2020”
Norge har bara två spelare i sitt EM-lag, Åse Jacobsen och Heidi Thorstensen, och de coachas av en gammal svensk världsmästare, nämligen Ulf Hämnäs, som är huvudcoach och utbildningsansvarig i Norges Bowlingförbund.
Att Norge bara skickar två spelare till EM säger väl det mesta om dambowlingens situation i vårt västra grannland.
- Det har varit en stor utmaning på damsidan i många år. Vi har fått fram bra juniorer men inte kunnat slussa dem vidare till nästa steg. Nu har vi infört en strukturförändring och det finns en optimism inför framtiden, säger Ulf.
- Målet är att vi ska ha ett fullt damlag till nästa Dam-EM i Ålborg 2020.
På herrsidan ser det annorlunda ut.
- Vi har en talangfull generation på väg uppåt och det arbetas väldigt bra på flera håll, bland annat i Solör Bowling intill svenska gränsen där de har ett bra samarbete med Werner Biehl i Hagfors.
Andra orter som utvecklat en bra verksamhet är Stavanger och Trondheim.
De norska pojkarna tog tre medaljer vid JEM nyligen och Georg Skryten vann guld i All Events. Till U21-VM i Detroit senare i sommar åker Skryten från Stavanger ihop med trion Jonas Dammen, Alexander Beck och Jens Mathiesen, samtliga från Solör.
norskt
Ulf Hämnäs med sina norska tjejer Åse Jacobsen och Heidi Thorstensen.

Stjärnorna som inte är här
Ett flertal av Europas bästa dambowlare finns inte på plats i Bryssel. Bland dem som saknas kan nämnas lettiskan Diana Zavjalova, tyskan Birgit Pöppler, polskan Darja Pajak och Ukrainas Daria Kovalova. Den här kvartetten, som säkerligen skulle ha kapacitet att slåss om de individuella medaljerna i EM, är upptagen av spel på den amerikanska damproffstouren.
En krock som inte gynnar bowlingsporten. Vid EM borde rimligen Europas bästa spelare delta.
- Jag vet att det finns en viss frustration kring detta, men det är svårt för oss i Europa att lösa det. Vi planerar våra mästerskap minst tre år i förväg då vi skriver kontrakt med arrangörer och sponsorer. I USA tar de ingen hänsyn till vad vi gör och World Bowling tar hand om sina VM men bryr sig inte om mästerskapen i de olika zonerna, säger Kim Thorsgaard Jensen i ETBF:s presidium.

Banornas beskyddare från Cypern
En som jobbar i det tysta under EM är den tekniske delegaten Marios Nicolaides från Cypern. Han är ansvarig för att banorna är i fullgott skick och att banbehandlingen görs enligt de regler som föreskrivits.
- Jag kom hit den 1 juni, en vecka innan EM startade. Det första vi gjorde var att kontrollera banorna. Det var några få banor som behövde korrigeras och det fixade vi och därefter tog vi oss an oljeprofilen, säger Mario.
Han har lång erfarenhet av den här rollen, började redan 2008 som teknisk delegat.
- De senaste fem åren har jag haft den här uppgiften vid alla mästerskap i Europa eftersom jag är den ende tekniske delegaten här.

Skribent: Hans Karlsson
Epost: Adressen Gömd

 FacebookYoutubeTwitter

Dam-EM i Bryssel 7-16 juni 2018
Dam-EM i Bryssel 8-16 juni 2018
ResultatVeteranlandskamp 12 juni 2018
Resultat


 

Inbjudan till sommarläger 13-15/8 


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info