Hoppa till sidans innehåll

Sverige till Champions League

13 NOV 2019 13:00
Svenska Bowlingförbundet har bestämt sig för att skicka ett lag till Champions League of Bowling som det holländska bowlingförbundet sänder på Youtube. - Hela poäng är att vi ska göra bowling spännande, säger Kevin de Haan.
  • Skapad: 13 NOV 2019 13:00

För ett par år sedan började det holländska bowlingförbundet att försöka locka människor till sporten bowling genom att skapa en TV-mässig produktion av någonting de kallade ”Meesters van het bowling” som sändes på Youtube.
- Vi använde bowlare från olika målgrupper för att attrahera olika grupper av tittare. Även om vi lärde oss mycket saker var vi ganska nöjda med resultatet, berättar Kevin de Haan, marknadsföring- och eventansvarig på Holländska bowlingförbundet.

Året efter ville de ha någonting större och skapade Champions League of Bowling, men kommentatorer på engelska istället för holländska som det hade varit i den första produktionen, och internationella spelare.
- Vi ville ha lag så att det är mer att se, och att du kan få människor att stötta sina lag, eller lag från sin nation. Då kom vi fram till Champions League of bowling, säger Kevin de Haan.

Allting spelades in på Bowltechs huvudkontor i holländska Made och visades på Youtube i våras. Lag från Holland, Danmark och ett par kombinerade lag tävlade, i ett snabbt format, om vilket lag som var bäst.
- Hela poängen är att vi ska göra bowling spännande att se och locka nya tittare. Därför behövde vi ett kort format med många avgörande lägen. Då kom vi fram till femrutors-matcher i formatet Bakers, i bäst av fem. Det fungerade ganska fantastiskt. Nästan varenda match avgjordes i den sista rutan. Lagen gick verkligen för det, säger Kevin de Haan och fortsätter:
- Även om det är svårt att mäta exakt hur många tittare vi hade över alla plattformar räknade vi ungefär 30 000 tittare på det första avsnittet och runt 20 000 för avsnitt två och tre, vilket vi är nöjda med som pilotförsök, säger Kevin de Haan.

Till i år siktar Kevin de Haan och det holländska bowlingförbundet på att göra det ännu större och ännu bättre. Målet är att ha 6 lag, och fyra är i nuläget bekräftade: Holland, Danmark, Tyskland och Sverige kommer att skicka varsitt lag. - Vi tyckte att det var ett spännande koncept som vi gärna ville vara en del, säger Michael Granström, sportchef på Svenska Bowlingförbundet. 

Fyra svenskar har spelat till sig en plats i laget vid landslagslägret i Malmö under Oktober: Jenny Wegner, Sandra Andersson, James Blomgren och Markus Jansson. Dessutom har Joline Persson Planefors blivit tilldelad en plats efter hennes formstarka sommar och höst.
- De tre tjejerna har tackat ja medan killarna ännu inte har tackat ja eftersom det krockar med herrarnas Elitserie, säger Robert Andersson.

Förbundskaptenen för dam- och junior-landslagen säger att han ser Champions League of Bowling som en möjlighet att nå ut, både för sporten, men också för spelarna själva.
- Som förbundskapten ser jag det som bra träning inför kameran, och träning i att exponera sig. Vi måste bli mycket duktigare på att marknadsföra oss själva, och få sponsorer eller stöd till spelarna. Det kan bli material att visa upp för framtida sponsorer. Vi får se vad det mynnar ut i, men jag hoppas att vi kan komma lite längre på den sidan, säger Robert Andersson.

Se första avsnittet av förra säsongens Champions League of Bowling här: 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info