Hoppa till sidans innehåll

Sverige slog Finland i EM-finalen

2018-06-13 20:34
Det blev Sverige mot Finland i 3-mannafinalen i Dam-EM. En klassiker som kunde ha slutat hur som helst. Men den här gången blev det svenskt guld och finskt silver.
  • Uppdaterad: 2018-06-13 20:44

Ida Andersson, Isabelle Hultin och Nina Flack blev europamästare efter en välspelad, sevärd och mycket rafflande final. Precis som i 2-mannafinalen för ett par dagar sedan var det Nina Flack som var sist på banan av svenskorna. I det läget ledde Sverige med åtta poäng.
När Nina lämnade uppställningen 3-6 gav det chansen till Finlands Sanna Pasanen att gå förbi med en dubbelstrike. Sannas slag träffade i strikefickan men var något tunn och lämnade tians kägla.
Därmed räckte det för Nina att spärra – och det gjorde hon.
Svensk seger med 638-629.

Om man ser till hela tävlingen så var det en välförtjänt seger. Den svenska trion var klart bäst i kvalet, besegrade därefter Österrike med klar marginal (634-551) i semifinalen och gjorde sedan precis det som krävdes i den gastkramande finalen.
- Det är skönt att få vinna när man står som etta efter kvalet. Jättebra bowlat av tjejerna, sedan har vi marginalerna på vår sida i slutet, konstaterade förbundskaptenen Johan Ekström, som nu kunde räkna in det tredje svenska guldet och totalt har det redan blivit åtta medaljer.
finland

Finlands Reija Lundén, Eliisa Hiltonen och Sanna Pasanen lyfte sitt spel till en högre nivå i finalspelet och imponerade när de slog ut svensktrion Jenny Wegner, Cajsa Wegner och Victoria Johansson i semin med 667-618.
- Vi såg att finländskorna strikade mycket i den matchen och visste att det skulle bli en tuff final, sade Isabelle Hultin.
Svenskorna lät sig dock inte stressas utan fortsatte sitt spel på en hög och stabil nivå i finalen. Den blev tajt hela vägen, Finland låg lite före under de första fem rutorna men från ruta 6 var det ett knappt svenskt övertag.
En riktig finnkamp som vi sett många av genom årens lopp. Det kändes på något sätt förutbestämt att avgörandet skulle ske i de sista slagen.

Inför sista rutan ledde Sverige med 14 pinnar.
- I det läget vill man bara göra bra slag, ge sig själv chansen att slå strike, sade Ida Andersson, som var nöjd med att äntligen vinna ett guld i det här mästerskapet efter att tidigare ha plockat hem silver i singel och brons i 2-manna.
Nina Flack har varit i liknande lägen tidigare och var väl medveten om att pressen låg på finländskorna som var piskade att dubbelstrika för att snuva Sverige på guldet.
- I sista rutan tar man inga chanser utan går mer på säkerhet. Det var mycket vilja på slutet, i en final vill man alltid vinna, sade Nina.
Hon har blivit en specialist på just det, att vinna finaler. Hennes EM-facit med åtta guldmedaljer och fyra brons berättar just detta. Nina kan möjligen förlora i semifinalen (och ta brons) men aldrig i finalen. Därför saknar hon silver i medaljskåpet.

Den svenska guldtrion har ett likande spel, ganska tajt runt andra pil eller möjligen något innanför.
- Vi parade ihop våra lag så att de kan dra nytta av varandra och hjälpa varandra hela tiden, sade Johan Ekström, som kunde njuta av finalen trots att det hängde på pinnarna i slutänden.
- Jag gillar finnarna. Det är alltid kul att möta dem, de är vår närmsta granne och svåraste konkurrent. Man måste också berömma deras lag som inte spelat så bra tidigare i EM men de hittade nya lösningar som passade deras spel, sade Johan.

Nu börjar det närma sig slutet av mästerskapet. Återstår gör 5-mannalaget som spelas torsdag och fredag, All Events och därefter Masters som går på lördag. För svenskt vidkommande är det i princip klart att laget kommer att ta rekordmånga medaljer.
Att Sverige ska missa medalj i 5-manna känns uteslutet, därtill lär det bli medaljer både i All Events och Masters där alla sex svenskorna kommer att vara med.
- I 5-mannakvalet måste en av våra sex tjejer spela vid sidan av och det är ju nästan omöjligt att ta bort någon så bra som alla spelat. Vi har då valt att gå efter resultatlistan (All Events) och det innebär att Isabelle får stå åt sidan under de första tre serierna. Det är tufft för henne, hon har ju vunnit två guld i lagtävlingarna, men hon kan komma in senare i 5-mannaspelet, sade Johan Ekström.
Alla lag spelar samtidigt i 5-mannakvalet. De första tre serierna inleds klockan 10.00 på torsdagen.

Samtliga resultat från EM på http://www.ewc2018.be/

bronstrio
Bronstrion. Jenny Wegner, Victoria Johansson och Cajsa Wegner med sina medaljer.

Skribent: Hans Karlsson
Epost: Adressen Gömd

 FacebookYoutubeTwitter

Dam-EM i Bryssel 7-16 juni 2018
Dam-EM i Bryssel 8-16 juni 2018
Resultat



Veteranlandskamp 12 juni 2018
Resultat


 

Inbjudan till sommarläger 13-15/8 


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info