Hoppa till sidans innehåll

SDF-konferensen

07 OKT 2019 13:10
Dagen innan Svenska Bowlingförbundets årsmöte ägnas åt distriktskonferensen. Den fråga som skapade flest känslor var damfrågan. - Ni slår oss på fingrarna gång på gång, sa Jeanette Larsson från Värmland.
  • Skapad: 07 OKT 2019 13:10

SDF-konferensen började dock med ett informationspass där Upplands ordförande Bertil Pettersson, väldigt kort, inledande pratade om distriktens egna diskussioner från förmiddagen. Där stärkte de olika distrikten sina samarbeten och grundlade motionernas framgångar på söndagen.

Just samarbete pratade Bertil Pettersson om ytterligare när han presenterade hur Uppland, Närke, Dalarna, Gästrikland, Västmanland och Södermanland jobbar tillsammans.
- Vi brukar ju ha planering, i distrikten, på hösten. Så då gjorde vi det gemensamt. Det gick bra. Vi hade jättebra diskussioner och har beslutat att vi ska göra två saker gemensamt. Vi ska ha ett läger och ett damkonvent, berättar han.

Vidare berättade Svenska Bowlingförbundets generalsekreterare Lena Sulkanen om Riksidrottsförbundet har beslutat om att det ska tas ut registerutdrag på alla som jobbar med ungdomar inom den svenska idrottsrörelsen.
- RF jobbar väldigt mycket med att skapa en trygg idrott. Riksidrottsmötet 2019 tog beslutet. Det här är ganska nytt för oss, jag tror inte att det är så många av våra föreningar som gör det idag. Det blir en process men alla ska igång. Vi kommer att informera mera. Vi kommer, under oktober, skicka ut riktade mail till föreningar som vi ser har ungdomar, sa Lena Sulkanen.

Sportchefen Michael Granström gick upp och pratade en del om Team Sweden Youth Academy, det utbildningsprogram som ersatte Team Talang för två år sedan.
- Det är första steget i trappan till att bli landslagsspelare. Nominering kan göras av vem som helst, en förälder, en förening, en kompis, eller distrikt. Det viktigaste är att spelaren själv har godkänt det. Första året hade vi 43 spelare, i år 46, och de här spelarna tas ut av en grupp tränare som tror att det kan bli en blivande landslagsspelare, säger Michael Granström som fortsatte:
- Vi vill gärna ha in synpunkter på vad vi kan göra bättre, jag eller Johan Ekström, sa han.

En av de hetaste frågorna under början på säsongen har varit införandet av det nya IT-systemet BITS 2.0. Ulf Johansson som är ansvarig för digitaliseringen i Svenska Bowlingförbundets styrelse informerade.
- När vi började med det här stod BITS i en garderob i Bagarmossen, det här är seriöst. Det var ett lappverk, det var klister och papper, hemskt att se. Vi visste inte vad som hände när man gjorde saker i det. Det var mycket sårbart, berättade han.

Vidare berättade Ulf Johansson om hur arbetet med BITS 2.0 har fortskridit mycket längre, redan nu, än vad som hade planerats och att stora delar av nästa års planerade utveckling redan är klar.
- Eftersom vi fick ett bättre resultat än väntat så valde vi, i samband med våra revisorer, att lägga, nästan, hela kostnaden för BITS i år, sa han och fortsatte:
- Vi kommer naturligtvis att göra finputsningar, det är inte på något sett perfekt, inte på något sätt klart. Får vi in konstruktiv kritik gör vi förändringar. Det senaste är den nya mobilsidan, sa han.

Förra helgen gjordes tester med direktrapportering där hemma- och bortalag lägger in sina laguppställningar i systemet innan match.
- Hallen hämtar laguppställningarna i BITS och efter varje serie rapporteras resultatet rätt in i systemet. När matchen är färdigspelad slutrapporterar hallen med ett knapptryck, sa Ulf Johansson.

Innan kaffet följde sedan en lång diskussion kring ekonomin. Efter Sören Berggren, som tidigare varit ekonomiansvarig på Svenska Bowlingförbundet slutat, och Aspia tillkommit som ekonomibyrå ser inte förra årets budget och förra årets resultat likadant ut.
- Vi kan gissa oss till vilka poster som hör till vad. Men ska vi ha det som underlag till att rösta igenom en budget imorgon behöver det vara tydligare, sa Pär Svensson från Göteborgs bowlingförbund.

Efter att de flesta mötesdeltagarna tagit sig upp en våning till mjukglassmaskingen och kaffe hämtats fortsatte diskussionerna, först kring Verksamhetsinriktningen 2025 och sedan kring dambowlingen och ”en tankesnurra” om en framtida unisex-liga.
- Vi har kört serieutredningen och vi har inte kommit fram till någon lösning. Vi måste få upp det här på bordet. Vad kan vi göra, kan en unisex-liga bli ett faktum, sa sportchefen Michael Granström.

Som vanligt i den komplexa frågan om dambowlingen röde diskussionen upp känslor. Antalet damer som spelar bowling har under flera år varit konstant, men sedan damerna fick möjligheten att spela i den serie de ville har antalet damlag blivit färre och färre.
- Vi kanske inte borde ha tagit det beslutet, hördes från åhörarna.
- Vi har egentligen inte ett så stort problem med damer som bowlar, vi har problem med att vi inte har så många damer som bowlar i damlag, sa Ian Robinson, ordförande i Stockholms bowlingförbund.

Flera damer från distrikten, och herrar också för den delen, kritiserade de fyra förslag som lyftes från Svenska Bowlingförbundet. De saknade en femte möjlighet, att återgå till att alla damer spelar i damlag.
- Vi har diskuterat det här många gånger. Jag har för mig att vi var rörande överens om att vi ville ha en damserie och en herrserie. Ni har ju under flera år tagit bort möjligheterna för damerna. Vi vet att vi har för få damer, det vet vi. Vi måste få en chans att locka tillbaka dem, att ni tar bort dubbleringen för damföreningarna. Ni slår oss på fingrarna gång på gång, sa Jeanette Larsson.
- Jag saknar ett annat alternativ, trots att man har lagt ner en massa tid på för- och nackdelar. Det hade varit jättekul med ett rekryteringspaket riktat mot damer, sa Annika Kilander från Stockholms bowlingförbund.

Som sista diskussion för dagen innan middagen tog Carl Wikhede från Svenska Bowlingförbundets styrelse upp frågeställningen kring hur mycket pengar man ska kunna vinna i en hcp-tävling. De flesta höll med om att det bör nog finnas vissa begränsningar.
- Då är vi ganska överens om att det är någonting vi ska reglera. Vi ska slipa på en text till blå boken, sa Carl Wikhede efter diskussionen.

Efter konferensen fortsatte diskussionerna över middag på Quality Hotel i Haninge innan svensk bowlings högsta beslutande organ inleddes på söndagens morgon.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
 enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info