Hoppa till sidans innehåll

Rutinerat och ungt till NM

08 OKT 2019 13:00
När förbundskapten Robert Andersson idag tog ut sitt lag till Nordiska Mästerskapen för U-23-spelare var det rutinerade pojkar och unga, lovande, flickor som kom med. - Det är mästerskapsträning, säger Robert Andersson.
  • Skapad: 08 OKT 2019 13:00

Den 13 – 17e november spelas de Nordiska Mästerskapen för U-23-spelare i Reykjavik, men som vanligt väljer Sverige att betrakta det som ett mästerskap för U-21-bowlare. Idag tog förbundskaptenen Robert Andersson ut den svenska truppen.
- Man ska väl se det som ett mellanting mellan ett läger och ett mästerskap. Det är inget sanktionerat mästerskap utan det är mästerskapsträning, ser jag det som, säger förbundskaptenen för dam- och junior-landslagen Robert Andersson.

Den uttagna truppen:
Emanuel Jonsson, 20 år, Team Alingsås – en hand, höger
Robin Skans, 20 år, Team Alingsås – en hand, höger
William Svensson, 18 år, BK Kaskad, Norrköping – två händer, höger
Oskar Wirefeldt, 19 år, Team Clan, Nässjö – två händer, höger

Ottilia Gunnarsson, 18 år, BS Hässle, Hässleholm – en hand, höger
Emma Halttunen, 17 år, Spader Dam, Helsingborg – en hand, höger
Judith Friman, 19 år, BK Högland, Nässjö – en hand, höger
Nora Johansson, 16 år, Eksjö BK/EBOK – två händer, höger

Medelåldern på de uttagna flickorna är klart lägre än de 21 år som man får vara i mästerskapet. Förbundskapten Robert Andersson tycker att det behövs en nysatsning på flicksidan och väljer att ge de unga erfarenhet.
- De är lite yngre, så jag har lite längre tid med dem. Dessa har så pass mycket potential att jag väljer att ta ut dem redan nu, och ge dem mästerskapsrutin, säger Robert Andersson.

Den regerande junioreuropamästaren i All-event, Hanna Engberg saknas i truppen eftersom hon nyligen har opererat ett ledband i armen. En operation som gick bra.
- Jag vill inte att hon ska spela innan hon får, det har aldrig varit aktuellt. Hon måste vara frisk och kry till nästa år och hennes sista juniormästerskap, säger Robert Andersson.

Tre av de uttagna spelarna har tidigare varit med och spelat Junior-EM medan Spader Dams Emma Halttunen är mästerskapsdebutant. Men 17-åringen är en av de som spelar mest internationellt, hon har till och med rankingpoäng på Europatouren.
- Det är ett jättetufft steg att ta, när man går från att vara junior, där det kanske räcker om man är bra på liga, till U-21-nivån där man måste börja den individuella bowlingkarriären också, som kanske inte bara är en klubblagsgrej, säger Robert Andersson som tidigare tryckt just på tävlingsfliten.

Oskar WirefeldtBland pojkarna är laget till tre fjärdedelar det lag som blev junioreuropamästare i Helsingfors 2017 genom att slå Finland i finalen. Oskar Wirefeldt är den enda som inte var med då, men han blev junioreuropamästare året efter istället, både i lag (tillsammans med William Svensson) och i Masters.
- Jag är väldigt positiv över hur hårt de satsar. De åker på väldigt mycket tävlingar och gör egentligen allt man kan begära. De kommer få hårt motstånd av Finland som också har väldigt duktiga juniorer, säger Robert Andersson.

Den tidigare världsmästaren säger också att det är en spelare som var väldigt nära att ta en plats i det här laget, men som snart kommer att dra på sig landslagströjan ändå. Den regerande svenska mästaren Markus Lenefjäll som ska representera Sverige vid Europacupen om ett par veckor.
- Han är absolut lika bra som de andra men han har inte hunnit börja sin internationella karriär. Han är högst aktuell till mitt team i framtiden, säger Robert Andersson.

Dagen innan avresan, från Göteborg, till mästerskapet i Reykjavik kommer det uttagna laget att ha ett kort förberedelseläger tillsammans med Robert Andersson och hans assisterande coach Diana Alfredsson. Sedan åker de till Island för att plocka hem medaljer.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
 enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info