Oscar och Lucas bland flera vinnare i UPP-slaget - Svenska Bowlingförbundet
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sandra Eriksson Fr.v. Oscar Lund Larsen, Andreas Nilsson, Casper Olsson, Lucas Fjällborg, Joel Hedlund, Goliat Olofsson.

Oscar och Lucas bland flera vinnare i UPP-slaget

2018-08-12 17:52
Efter fyra kvalstarter, två seminarium, en ledarträff och två övernattningar i tennishall var det så äntligen finaldags i Sveriges största ungdomstävling, UPP-slaget.
  • Uppdaterad: 2018-08-12 21:19

Men först en liten sammanfattning av helgen förutom själva finalspelet. Som vi tidigare berättat hölls seminarium för ungdomarna av Niklas Linderholm från Bowltech, Matin Larsen från Storm och Dennis Eklund från Ebonite. Det stora temat var oljeprofiler, hur man löser dem och tips inför ungdomarnas tävlingsstart på "nedspelade" banor.

Att årets seminarium hölls helt på svenska visade sig mycket uppskattat. De kanske litet blyga deltagarna ställde inte så många frågor, men vi utgår från att våra duktiga föreläsare helt enkelt fick med det viktiga på en gång. På fredagskvällen knöt både Martin och Dennis själva på sig skorna och rullade ett par klot i RC Bowl. En unik uppvisning som drog stor publik av både ungdomarna och alla andra i hallen.

På lördagskvällen hölls också en ledarträff som var väldigt givande. Det är ett forum som sällan erbjuds i den här omfattningen. Det framkom mycket positiva åsikter och också konstruktiv kritik att arbeta med till kommande tävlingar. Väldigt uppskattat både från tävlingsledningens sida och från ledarnas.

Åter till finalspelet. Den yngre klassen startade först med sitt cupspel och det skulle visa sig bli många höga slagningar på den nya litet längre oljeprofilen. Trots att få matcher slutade oavgjort blev det ändå en jämn och spännande start på finalen på många håll. Bara en spelare vann alla serier i sin match som då slutade 6-0, nämligen Lucas Fjällborg från Oden Falköping.

Kevin Stenegärd från Stånga utkämpade en tuff batalj Tim Fredriksson från Thule. Båda grabbarna slog till med riktigt höga siffror och Tim kvitterade till 3-3 i sista serien. Stenegärd tog sig dock vidare på kägelpoäng. Finalomgångens absolut högsta siffror sågs i matchen mellan Joel Hedlund, Glasriket, och Hugo Videtorp, Höganäs. Efter att ha vunnit varsin serie stod allt och föll med den tredje och avslutande diton. Hugo tog sig upp på hela 269 poäng, men Joel svarade emot och tog sig vidare efter 278 och 5-1 i matchen.

Efter att halva finalfältet lämnat banorna spelades ytterligare en omgång för att koka ner det hela till fem spelare. De två högst seedade av dessa skulle få stå över medan de resterande tre spelade en serie om en plats i semifinalen. Goliat Olofsson från Femtionian och Sebastian Friberg från Alingsås vann övertygande sina matcher och tog sig vidare. Också Stenegärd och Fjällborg tog sig vidare utan konstigheter även om det var på håret för Gotlänningen.

Joel Hedlund stötte på hårt motstånd i sista serien av Loke Molander Johansson från Edsbowlarna som var fast besluten att sno åt sig en plats i finalen. Efter sammanräkning av totala kägelpoäng fattades dock 50 poäng och Hedlund tog sig vidare, högst rankad dessutom. Olofsson, Stenegärd och Friberg spelade en serie om vem som skulle möta Fjällborg i semifinal. Det blev Goliat Olofsson som tog sig vidare utan snack genom att slå till med 272 poäng. Väl i semifinalen ville det sig inte längre. Lucas Fjällborg spelade stabilt och avslutade på 231 medan Goliat Olofsson hamnade strax under 200. Fjällborg mot Hedlund i final alltså.

Den äldre klassen, som fått litet sovmorgon, bjöd på många oavgjorda matcher i första finalomgången. Den mest uppseendeväckande serien stod B-K Evas Mathilda Tidbeck för när hon slog till med 305 och tog sig vidare till nästa finalsteg. Robin Sjöstrand från Hammaren gick starkt ut i sina två första serier men kroknade på slutet mot klubbkompisen Eric Johansson. Dock räckte det med kägelpoäng för att Sjöstrand skulle ta sig vidare. Lite mer blygsamma siffror stod Casper Olsson från Hovet för, som med minsta marginal ändå lyckades ta full pott mot Danmarks Kasper Astrup Johansen.

När halva finalfältet fått lämna banorna även i den här klassen blev matcherna väldigt jämna. I tre av fem fall avgjorde kägelpoäng vem som skulle gå vidare. Andreas Nilsson från Ystad som klarat sig med nöd och näppe redan i föregående steg klarade sig vidare ytterligare en gång. Casper Olsson fick till sin spurt i serie två och säkrade därmed sin plats i kvarten. Även Danske Oscar Lund Larsen klarade sig vidare på poäng tillsammans med Mathilda Tidbeck. Sjöstrand var färdig med låga siffror och höll sig som lägst på 247 för att klara sig vidare utan problem.

I kvartsfinalen var det Oscar Lund Larsen som stilade före Tidbeck och Sjöstrand som spelat färdigt för dagen. I semifinalen väntade Casper Olsson som fick se sig slagen med knappa tio poäng. Lund Larsen mot topprankade Andreas Nilsson i final.

Toppspelarna värmde upp en bit bort i hallen i väntan på den stora finalen. Joel Hedlund och Andreas Nilsson äntrade banorna återigen efter att nu ha fått varsin motståndare i finalserien. Det blev åka av direkt med många strike. I den yngre klassen var det Lucas Fjällberg som kopplade grepp och gick ifrån till vinst med hela 288 mot 197. Bland de äldre ungdomarna var det Oscar Lund Larsen som fortsatte spela sig upp genom placeringarna och nu tog över förstaplatsen med 253 mot 192.

Var det allt? Nej, självklart inte. Det här är ju UPP-slaget, Sveriges största ungdomstävling. En extratävling hölls i sann "ungdomslägeranda" där deltagarna spelade en form av "herre på täppan" i sina respektive klasser om fristarter i Lucky Larsen Masters skänkta av Martin Larsen. Emelie Samuelsson från Virveln och Fredrik Andersson från Hammarby blev lyckliga vinnare av dessa.

Men inte var det slut där heller! Larsen hade med sig fler extrapriser i form av ytterligare två fristarter och tre speltröjor. Bland tävlingsdeltagarna lottades det fram vilka som skulle få utmana "Lucky Larsen" själv över ett slag, något som verkligen uppskattades av publiken. Lika många käglor eller fler innebar vinst för utmanaren. Eric Wenström(Mjölby), Hanna Olsson(Hässle), Philip Mortensen(Ystad) och Ida Wistrand(Stånga) vann mellan sig två tröjor respektive två starter. Slutligen blev det så Edsbowlarnas Zakarias Lindqvists tur att försöka "spela av" Larsen den sista tröjan. Lindqvist slog ned nio käglor och tvingade därmed Larsen att slå strike. Det blev "kross" enligt Lindqvist själv, när Larsen "bara" slog ned 6 käglor.

UPP:s Sandra Eriksson sammanfattar helgen som mycket lyckad, och det är en märkbart trött men väldigt glad och nöjd tjej som svarat på alla nyfikna frågor för det här reportaget. Det har varit både nya och kända ansikten med i tävlingen, konstaterar hon. Många ungdomar har fått nya vänner. Även om det i grunden är en tävling blir det "lägerkänsla" med 80 ungdomar som sover tillsammans i en tennishall, har seminarium och umgås en hel helg både på och utanför banorna. Det är klart att de som vunnit är extra glada men även om det inte gått så bra i bowlingen har det varit glada miner. Man kan vinna på flera sätt.

Unga På Plats är väldigt tacksamma för all hjälp och stöd de fått. De riktar ett stort tack till alla som varit med och gjort den här helgen möjlig. Ett särskilt tack till Niklas Linderholm på Bowltech, Niclas Haskovec på RC Bowl, Martin Larsen och Dennis Eklund!


Pristagarna i extratävlingen tillsammans med Martin Larsen.

Klicka här för att komma till UPP-slagets resultatsida.

Skribent: Helena Ericson
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan - sista anmälan 15/9

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info