Hoppa till sidans innehåll

Två svenskar spelar i den spanska ligan

01 MAR 2018 13:00
Tre gånger om året flyger Team Pergamons vänstersnidare Mattias Olsson till Spanien för att spela med sitt Levante i spanska högsta-ligan. - Det är ett helt annorlunda upplägg gentemot det svenska, säger han.
  • Skapad: 01 MAR 2018 13:00

”Man tänker inte alltid på att det finns andra ligor eftersom vi har den bästa” säger Team Pergamons landslagsspelare Mattias Olsson. Han spelar, tillsammans med Anton Elofsson i Levante i Division de Honor, den spanska högsta-ligan. Just nu ligger svenskarnas lag trea i tabellen men siktar på att bli tvåa, ledande Eurobowling kommer de sannolikt inte att nå.
- Det finns en chans, men det realistiska är att ta andraplatsen. Förra året blev vi trea så vi vill knipa en position högre, säger Mattias Olsson.

Den spanska högsta-ligan innehåller åtta lag som möts i tre sammandrag under en säsong i förbestämda städer: Barcelona, Madrid och Valencia. I sammandragen möter alla lag alla, uteslutande på sportprofiler, i ett komplicerat system.
- Det är ett helt annorlunda upplägg gentemot det svenska. Jag har spelat där i många år och har inte riktigt full koll, det är lite luddigt, säger Mattias Olsson.

Över två serier delas 6-mannalagen upp i två 3-mannalag. Varje serie får du poäng för flest individuella segrar mot det 3-mannalaget du möter och totalslagningen. Efter hela matchen får lagen som har högst totalslagning efter två serier ytterligare två poäng. Totalt spelas det om 10 poäng som sedan hamnar i tabellen, det är alltså inte två poäng för vinst.
- Det är inte helt lätt att förstå sig på det här räknesystemet. Man räknar det verkligen separat, individuellt, triomatcherna och sen räknar man ihop det, säger Mattias Olsson.

Den 35-årige svensken hittade dit efter att den tidigare svenske landslagsspelaren Magnus Johnson Jr spelade i Levante, som då tränades av Magnus Johnson Sr. När sedan ”junior” drabbades av sin hand-skada ersatte Team Pergamons Anton Elofsson i den livfulla ligan.
- Det är bra go där, ungefär som på våra ligamatcher. De har nära och kära som hejar på. Det är mycket att man skriker när man strikar och sådant. Det kan nästan vara lite hätsk stämning emellanåt. De är väldigt passionerade. På det sättet är det egentligen ingen skillnad mot vår liga, säger Mattias Olsson.

Även om vänsterliraren säger att nivån på de flesta spelarna i högsta divisionen håller svensk division 1-klass till låg Elitserie-klass, blir Spanien bättre och bättre på bowling.
- De har ju en bit kvar, men de går framåt hela tiden. De får in fler unga spelare. Varje gång jag kommer ner har det kommit någon ny ungdom som spelar i lagen. Det är skitroligt, det går verkligen åt rätt håll, säger Pergamonspelaren och berättar att importerna ökar proffsigheten i ligan:
- Dom tar kliv hela tiden. Det finns en äldre finsk herre, Jarmo Peltonen, som bor nere i Spanien och har varit involverad i bowling under flera decennier. Han har fått det bästa laget att tänka lite mer professionellt och det har smittat av sig.

Serieledande Eurobowling har också ligans största stjärnan i ligan: belgaren Mats Maggi. Näst bäst hittills den här säsongen, enligt snittlistan, har Mattias Olsson varit. Den svenska stjärnan får resa, boende och traktamente betalt, men det är inte därför han åker.
- Jag gör det för att det är skoj. Plus att de uttryckligen uppskattar att vi kommer dit och hjälper dem. Senaste gången fick vi komma ner lite tidigare och träna laget. De uppskattar verkligen när det kommer folk med lite mer kunskap, berättar Mattias Olsson.

Under de tre senaste åren som Mattias Olsson har spelat med Levante har han fångat upp lite spanska. Nu kan han beställa mat och lite sådana praktiska grejer, men han vill inte påstå att han pratar språket.
- Jag har blivit bättre på det men de kan ju knappt någon engelska. Så det blir mycket teckenspråk och google translate, skrattar Mattias Olsson.

Tror du att fler svenskar skulle kunna spela i den spanska ligan?
- Det tror jag definitivt. Bara ett lag med lite ambitioner skulle få reda på att det finns fler svenskar som skulle vilja åka ner tror jag det absolut, säger Mattias Olsson, en av de två svenskar som spelar i den spanska ligan. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

J EM
J-EM 15-21/4
Livestream

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
ParaSM
Para SM 2019
4/5 - 12/5

enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info