Hoppa till sidans innehåll

Sveriges äldsta ungdomstävling

19 OKT 2017 13:00
Formo-cupen som spelas i Malmö är Sveriges äldsta ungdomstävling. Den har spelats 47 år i obruten följd. - Mycket förändras med Formo-cupen består, säger tävlingsledaren Jonas Torstensson.
  • Uppdaterad: 19 OKT 2017 14:04

För 47 år sedan vann Lennart Greko, Centrum och Sig-Britt Magnusson, Best, Formo-cupen när den för första gången spelades på VM-hallen i Malmö. Sedan dess har många stora stjärnor passerat och vunnit det som nu är Sveriges äldsta ungdomstävling.
- Det är skitroligt, jag visste inte ens om att den var äldst, säger Jonas Torstensson, Bulltofta BK som är tävlingsledare sedan ett par år tillbaka.
- Men det är Anders Strandberg som är pappa till tävlingen i dess nuvarande form, tillägger han.

Till en början spelades Formo-cupen på VM-hallen i Malmö, men när den blev Big Bowl flyttades tävlingen till Kronprinsens bowlinghall, också i Malmö. När den hallen sedan fick problem med översvämningar spelades tävlingen i Arlöv och Eslöv innan den nu har hittat till Baltiska Bowlinghallen i Malmö.
- Det var andra gången på Baltiskan nu senast och det blev stor succé. Vi ökade deltagarantalet till över 100, vilket var första gången på många år, säger Jonas Torstensson.

Den populära ungdomstävlingen spelas, enligt tradition, kring jul varje år. I dess nuvarande form spelas kvalet i fyra klasser: U-14, U-16, U-18 och U-23.
- Slutspelet är i cupform över en serie. Alla klasser spelar huller och buller. Där kan du som elvaåring får möta någon som är 23, säger Jonas Torstensson.

När cupspelet är klart står en ensam vinnare kvar, vinnaren av Formo-cupen. Under dessa 47 år finns det många celebra namn som har tagit hem titeln: Göran Carlsson 1985, Patrik Johansson 1988 och Yvonne Nilsson, sedermera Berndt, som vann damklassen tre år i rad mellan 1973 och -75.
- Sedan vet jag att Martin Paulsson är en av de som grämer sig att de aldrig har vunnit Formo-cupen.

Någon som har vunnit Formo-cupen är SBCs tidigare Elitseriespelare Rebecca Lundahl som tog vann pokalen för fyra år sedan, 2013.
- Då var jag jäkligt stolt, då var det länge sedan en tjej vann så jag minns att det var väldigt kul att piska pojkarna, säger hon.

Den vänsterhänta, numera Lunds BK Mamba-spelaren, tycker att Formo-cupen är en väldigt bra, social, breddtävling för alla.
- Det är en väldigt bra förstatävling för att den inte är så dyr. Sedan är det bra med hcp, att man kan klara sig trots att man är ny. Det är en mer gemytlig tävling, säger hon.

Precis det är tanken med tävlingen. Det ska vara en breddtävling för de som inte tillhör eliten. Därför är startavgiften låg och hela tävlingen avgörs på en dag.
- Vi försöker hålla startavgiften på en låg nivå, det tycker vi är viktigt idag. Sedan vill vi spela den på en dag eftersom det är lättast för logistiken, med tanke på hur mycket som händer i en barnfamilj idag, säger Jonas Torstensson.

De senaste åren har väldigt många yngre, nya, spelare hittat till Formo-cupen och den yngste klassen, den för spelare under fjorton år har varit dubbelt så stor som de andra.
- Det är jätteroligt, det är precis dit vi vill komma. Vi vill få unga intresserade av bowling och rekryteringen att fungera, säger tävlingsledaren.

För att locka så många som möjligt till Baltiskan tar tävlingen hjälp av sin sponsor: Holmbergs som trycker personliga inbjudningar till alla de ungdomar i Skåne som är med i någon av distriktets träningsgrupper.
- Får du ett brev med ditt namn på som säger att du är inbjuden till Formo-cupen så är det en jättegrej för dem, säger Jonas Torstensson.

Den 30e december 2017 kommer Formo-cupen att gå av stapeln på Baltiska Bowlinghallen för 48e gången. Men trots att det är en stor, populär, långlivad tävling är det ingen kassako för arrangören Bulltofta BK.
- Det är ett helt ideellt evenemang, vi gör oftast tävlingen med en mindre förlust. Så det är ingenting vi tjänar pengar på, men det är inte heller tanken, säger Jonas Torstensson. 

Länk till tävlingen: http://www.bulltofta.org/Formocupen 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

EMC 2019
Herr EM München
12-22 juni
Scoring Online
Livestream

enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info