Hoppa till sidans innehåll

Ligan på andra sidan Öresund

04 JUN 2018 13:00
Den svenska landslagsstjärnan Joline Persson Planefors spelar inte bara i Team X-Calibur utan även i den danska ligan med SAS: Spares and strikes. - Jag tycker att det är ett vänligare klimat i den danska ligan, säger hon.
  • Skapad: 04 JUN 2018 13:00

Team X-Caliburs landslagsstjärna Joline Persson Planefors bor sedan fyra och ett halvt år tillbaka i Danmark. Där har hon passat på att prova den danska ligan och kan därför jämföra den med den svenska.
- Vi har ju så bra liga i Sverige att det är svårt att jämföra, det är annorlunda. Jag tycker att det är kul att spela. Bra att man får spela 6 serier, det är sällan man får spela så många i Sverige och se hur banan förändrar sig, säger Joline Persson Planefors och förklarar hur det går till:
- Man spelar tvåmannalag, precis som i Sverige, men i 6-mannalag, så man möter varje tvåmannalag två gånger. Så får du 2 poäng för varje vinst, per par och 2 för totalen. Man spelar totalt om 48 poäng för hela matchen, berättar den regerande europamästarinnan i dubbel med Nina Flack.

Precis som i flera andra europeiska ligor får lagen sedan inte poäng för vinst eller förlust till tabellen utan det man tar med sig till tabellen är de insamlade poängen.
- Man räknar i princip diffen, så att alla poäng matchen räknas i tabellen, säger Joline Persson Planefors.

Även om det finns mycket likheter mellan ligorna på var sin sida Öresund så finns det också några saker som skiljer dem åt. Enligt den 27-åriga värmländskan är kvaliteten en av dem. 
- Nivån, så klart, på spelare och allt sådant. Det tycker jag är det största, säger hon men ser samtidigt positiva saker:
- Jag tycker att det är ett vänligare klimat i den danska ligan. Jag kan bara tala för mitt lag, men vi är väldigt duktiga på att heja på varandra. Vi har fokus på att det ska vara kul Även om man spelar för att vinna så är det inte ett lika stort fokus på det, både på gott och ont. Man tar inte lika hårt på det, och det kan vara skönt ibland, säger hon.

Flera av de duktiga danska spelarna har under många år åkt över till Sverige för att delta i den danska ligan. På senaste tiden har dock fler svenskar åkt och spelat i den danska ligan, något som de uppskattar.
- Nu senast så tog jag med mig Josefin Hermansson och Sofia Myllymäki från X-Calibur och de uppskattade verkligen att de var där. Martin Paulsson och Jesper Svensson var också där och spelade för ett par veckor sedan och när det blir lite större namn så tycker de att det är bra för sporten. Att folk vill komma och spela den danska ligan, för sporten tycker många att det är kul, säger Joline Persson Planefors.

För Joline Persson Planefors kommer den svenska ligan alltid att vara viktigast men när det går så kommer hon fortsätta spela i den danska ligan.
- Så länge jag bor i Danmark, och har möjlighet så kommer jag spela. Prioritet ett är X-Calibur, prio två är Kulladal och prio tre är mitt danska lag, vilket de förstår. Nu till helgen, som exempel, kunde jag spela både i Kulldal och mitt danska lag, men absolut. Det är kul, säger Joline Persson Planefors.

Borde fler svenskar åka över och spela den danska ligan?
- Det skulle vara om man vill spela mer bowling. Den svenska ligan är väldigt bra, det går inte att komma ifrån, säger Joline Persson Planefors

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

J EM
J-EM 15-21/4
Livestream

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
ParaSM
Para SM 2019
4/5 - 12/5

enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info