Hoppa till sidans innehåll

Konstruktiv ordförandekonferens

05 FEB 2018 13:00
När bowlingsveriges distriktsordförande samlades hos Svenska Bowlingförbundet, på idrottens hus, i helgen fördes många konstruktiva diskussioner. Bland annat om #metoo. - Att våga ta dialogen tror jag är väldigt, väldigt viktigt, sa Ulf Sjöblom.
  • Skapad: 05 FEB 2018 13:00

Under två kyliga dagar i den kungliga huvudstaden gick Svenska Bowlingförbundets ordförandekonferens av stapeln på Idrottens hus. Där informerades förbundets medlemmar: distrikten om mycket samtidigt som en del frågor diskuterades. Bland annat sattes många tankar igång när den inbjudna talaren Anna Iwarsson, ordförande i Gymnastikförbundet, pratade om de problem som hennes förbund haft efter att allvarliga missförhållanden framkom 2012.
- Det slog ner som en bomb i media. I tre fall har vi som förbund polisanmält tränare. Det är oerhört viktigt att vi inte är domstol, det är inte vår uppgift som förbund, det är en rättslig fråga, berättade hon och berättade hur de jobbat vidare.
- Det som började 2012 blev en vändpunkt. Vi började med ett gediget värdegrundsarbete, sa hon.

Anna Iwarsson, Svenska gymnastikförbundetGymnastikförbundet har, sedan dess, utarbetat en helt ny värdegrund, en ny tävlingsstrategi där förändringar i regler gör att tränare agerar annorlunda. De har också skapat en uppförandekod, instiftat ett juridiskt råd och anställt en ”gymnastikombudsman” dit föreningar och individer kan vända sig om de behöver.
- Vi ska snart göra en oberoende utvärdering av vårt arbete med en extern utredare. Det här ska vara ett pågående arbete där vi jobbar mot jobbiga miljöer och kränkningar, sa Anna Iwarsson och tryckte på varför det är så viktigt med de här frågorna:
- Etik och moral är hela idrottens förtroendegrund

Förutom den tankeväckande diskussionen kring etik och moral var det mest uppskattade inslaget på konferensen den timme som allokerades för enskild diskussion mellan distrikten själva, utan att någon från det nationella förbundet var närvarande.
- Vi tyckte den här timmen var jättebra och önskade att den vore tre, sa Staffan Bergdahl, Norrbotten som var moderator för den diskussion som främst berörde valberedningens svåra arbete inför årsmötet.

Precis som vanligt på ordförandekonferensen var det mycket information som förmedlades. Först ut var utvecklingskonsulten Annika Kilander som berättade om rekryteringsarbetet som pågår runt om i landet. Bland annat har Örnsköldsvik nu fått en bowlingambassadör.
- Ö-vik kändes jättebra att få in, de ska sätta igång nu och kommer ha en tjejkväll, sa Annika Kilander och uppmanade till samarbete med de 15 ambassadörer som finns:
- Alla ambassadörer har sagt att om det är någon som har frågor får de jättegärna kontakta dem, sa hon.

Hon berättade även om de bowlingmattor som finns för beställning och det spännande ”golf-projektet” i samarbetet med Svenska Golfförbundet.
- Vi ska försöka få fler golfare som bowlar under vinterhalvåret. Det finns ganska många punkter som är lika i både golf och bowling, sa Annika Kilander.

Styrelsens Jan Wiede berättade sedan om beslutet, som togs i december, att Svenska Diskussion under konferensenBowlingförbundet ska börja använda sig av det europeiska bowlingförbundets tränarmaterial.
- Det är ett område som det bitvis har varit diskussioner kring. Vi hade ett tränarutbildningsmaterial som inte var ”up to date” där vi hade störst problem med steg 3 och steg 4.

Från och med juli 2018 kommer därför tränarutbildningarna att göras om. Det nya materialet är mer uppdaterat kring det som brukar benämnas: ”modern bowling” och 2-handsbowling.
- Målet är att börja lära ut modern bowling så tidigt som möjligt, sa Lena Sulkanen om beslutet.

En av de mer efterfrågade uppdateringarna inom svensk bowling är det av Bowlingens IT-system: BITS. Där berättade styrelsens Ulf Johansson om planerna på att bygga ett ”BITS 2.0”.
- De mål vi har satt upp för de närmaste två åren är att vi ska sätta upp en budget och få ett projektgodkännande från styrelsen, sa han och berättade att det inte är ett billigt företag:
- En förstudie skulle kosta ett par hundra tusen, för att ta fram ett lösningsförslag: en halv miljon och att bygga systemet kommer kosta ett par miljoner, berättade han.

Förhoppningen är att kunna implementera ett nybyggt system till säsongsstarten 2020. Då hoppas man att man har ett helt nytt system som är byggt från grunden tillsammans med en hel del samarbetspartners.
- Vi behöver få med oss så många som möjligt, hallägarföreningen, andra länder eller IdrottOnline, sa Ulf Johansson.

Som avslutning på dagen togs den flitigt diskuterade avtalsfrågan upp. Några få av de närvarande distrikten höjde sina röster mot beslutet. Dock inte mot avtalsbegränsningen i sig, utan mot att införandet skulle ske redan i nästa säsongskifte.
- Hinner damföreningarna rekrytera in nya, eller tappar vi några damlag på det här, sa Upplands ordförande Bertil Pettersson.

I den frågan kommer Svenska Bowlingförbundets styrelse att skicka ut ett officiellt förtydligande senare under veckan.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan till U21 Camp
2-4/1-2019 i Nyköping!
Läs mer här!


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info