Hoppa till sidans innehåll

Junior Masters fyller 25 år

05 OKT 2017 13:00
När säsongens första deltävling av Junior Masters nu spelas i Örebro är det inledning på den 25e säsongen av Sveriges största junior tour. - Det finns ingen stjärna i svensk bowling som inte har spelat Junior Masters, säger Kent Kyrk.
  • Skapad: 05 OKT 2017 13:00

För tjugofemte året i följd spelas Junior Masters, den svenska bowlingtouren för ungdomar och juniorer. Under årens lopp har de flesta av dagens stjärnor utvecklats genom att tävla mot andra unga bowlare runt om i landet.
- Det är imponerande när man tittar tillbaka och ser vilka som har vunnit den här tävlingen, säger Kent Kyrk, som är stolt över att touren som han var med och startade har funnits så här länge:
- Att vi har överlevt, och gjort det i obruten följd! Att vi har ändrat konceptet steg för steg, gått från ren slagning till hcp bland annat. Antalet licenser har gått ner så det är viktigt att vi anpassat oss, säger han.

Till årets tour kommer det ett nytt koncept med alla spelare i en och samma klass. Men med fler möjligheter att gå till final än bara slagning. Via, så kallade, ”Gateways” kommer det finns chanser för de flesta att ta sig till finalspelet.
- Jag tror att alla kommer hitta sin gateway, förutom de åtta med högst slagning med hcp finns early bird, turbo, ungdom, u-21 och så vidare, säger Kent Kyrk.

Dessutom kommer det finnas en klass som kallas ”rekryteringsklass” för de som precis har börjat spela bowling och har Bowlinglicens B, den som förr kallades hall-licens.
- Så när touren kommer hit till Skövde ska alla som är med i vår bowlingskola kunna vara med och spela, säger Kent Kyrk.

Nytt för i år är också ett internationellt inslag. Deltävlingen som spelas den sista helgen i maj kommer att spelas utomlands, någonting som Kent Kyrk hoppas kommer kunna utveckla touren framöver.
- Vi har fått med en dansk hall, i Köpenhamn, som ska köra en deltävling. Vi hoppas att vi, på sikt, kan få till ett nordiskt samarbete. Både att man kan känna, lokalt, att det är en väldigt bra tävling, och att de som vill köra runt på touren har någonting att kämpa för, säger han.

Touren jobbar tillsammans med DV8 som sponsrar touren och bidrar, bland annat, med klot till de fyra första i varje deltävling. I år kommer dessutom alla prispengar att delas ut i form av SBHFs ”Bowlingcheckar”.
- Vi vill hålla det på en nivå där pengarna går tillbaka till idrotten. Att de tränar och köper klot för pengarna, säger Kent Kyrk.

Under hela touren samlar spelarna, som vanligt, barometerpoäng för att spelas till sig en plats på den stora Sverige-finalen, som i år kommer att spelas i Göteborg den 17/9 – 2018. För tredje gången kommer dessutom den bästa tjejen och den bästa killen totalt sett över hela touren att få en resa till Europatourtävlingen Brunswick Euro Challenge i Tyskland.
- Vinnarna kommer att skickas till München, någonting vi är väldigt stolta över att kunna göra, säger Kent Kyrk.

Den 25e upplagan av Junior Masters har satt igång med den första deltävlingen i Örebro. Sedan följer sju deltävlingar i, Skövde, Ängelholm, Stockholm, Nässjö, Eskilstuna, Göteborg och Köpenhamn innan Sverigefinalen spelas.
- Vi hoppas att ungdomarna anammar allt detta så att det blir en riktigt härlig tour, säger Kent Kyrk. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan till U21 Camp
2-4/1-2019 i Nyköping!
Läs mer här!


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info