Hoppa till sidans innehåll

Förtydligande avtalsfrågan

06 FEB 2018 14:30
Svenska bowlingförbundets styrelse förtydligar genom den här texten sitt beslut gällande avtalsfrågan.
  • Skapad: 06 FEB 2018 14:30

På Svenska Bowlingförbundets årsmöte 2017 fick styrelsen i uppdrag att se över de avtal som finns för Nationella serien: damavtal, föreningsavtal och herravtal. Anledningen är att avtalen inte längre fyller den funktion som det var tänkt från början. Styrelsen bad då seriekommittén och sportchefen att sammanställa ett beslutsunderlag.

Information har samlats in under flera år, bland annat, genom en resa runt i landet där seriekommittén träffade damklubbar för att lyssna på vad de tycker. Men även genom att studera hur avtalen används idag och vilka konsekvenser förändringar i avtalen skulle få. 

De avtal som finns för innevarande säsong är 55 föreningsavtal, 126 damavtal, och 30 herravtal (spelare i förening utan lag i nationella serien). När det gäller damavtalen har 126 spelare haft avtal under nuvarande säsong och 58 har använt det för att spela i dubbla föreningar under samma omgång.

Styrelsen beslutade att avtalen ska finnas kvar, men begränsas till att varje spelare endast får representera en förening per omgång. Denna förändring avser både dam- och föreningsavtalet. Beslut har även tagits avseende § D 302 punkt 2 gällande förening med både herr- och damlag, där får damerna endast representera ett (1) representationslag per omgång, och i övrigt kombinera spel i Nationella serien herr och Nationella serien dam så länge F-lagsregler följs. Ändringarna träder i kraft den 1/7-2018 och alla detaljer kommer att framgå i inbjudan till Nationella serien som skickas ut senast den 15/4-2018.

Frågan diskuterades också på ordförandekonferensen där bakgrunden för styrelsens beslut presenterades, där några av de närvarande distrikten hade synpunkter. Synpunkterna riktades inte mot avtalsbegränsningen i sig, utan mot att införandet skulle ske redan nästan säsong.

Beslutet fattades för att stärka den sportsliga rättvisan inom det svenska ligaspelet, göra regelverket enklare och mer jämlikt. Samtidigt är förhoppningen att detta ska göra att fler föreningar fokuserar på att rekrytera nya spelare. 

Vi kommer att följa hur beslutet påverkar både herr- och damlag och därför kommer utvärdering att göras kontinuerligt under de kommande åren, för att se hur vår framtida seriestruktur kan se ut. Eventuella framtida förändringar skall då baseras på fakta och på hela vår verksamhet. 

Stockholm 2018-02-06

Svenska Bowlingförbundets styrelse

Skribent: Generalsekreterare Lena Sulkanen

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
ParaSM
Para SM 2019
4/5 - 12/5

enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info