Hoppa till sidans innehåll

Filippinsk legend på VM

01 DEC 2017 18:06
När man är på ett bowling-VM så träffar man ofta på gamla storstjärnor som numera är coacher eller ledare. 80- och 90-talets stjärna, framförallt på World Cup Filipinernas Paeng Nepomucheno är numera överledare för det Filippinska landslaget.
  • Uppdaterad: 01 DEC 2017 21:12

Ett bevis på Nepomuchenos storhet är att han blev utsedd till årets idrottsman på Filipinerna hela fem gånger. Kan kanske jämföras med Dagblads-medaljen. När man sedan 1999 skulle utse århundradets idrottsman så föll valet på Paeng Nepomucheno. De största framgångar hade han framförallt på World Cup, men på de fem VM han spelade så blev det ändå tre silvermedaljer och ett brons.

Det var ett regnväder som gjorde att han fastnade för bowling som 12 åring. Paeng var ute och spelade golf, han spelade också basket i skolan, men under golfrundan kom ett regnoväder och Paeng och hans kompisar tog skydd i bowlinghallen på den amerikanska flygbasen och där började vandringen mot världstoppen.

Redan som 18 åring fick han åka med till VM i London 1975 men det stora genombrottet kom 1976 då den då 19 årige vänsterhänte eleganten slog igenom med att vinna World Cup i Teheran.
- Det var även mycket överraskande för mig, säger Nepomucheno.
Totalt blev det fyra vinster i World Cup. Förutom Teheran, Jakarta 1986, Le Mans 1992 och Belfast 1996. Men det har också blivit en finalförlust.
- Det var Peter Ljung som besegrade mig i Köpenhamn 1986.
Ingen annan spelare har kommit i närheten av Paengs fyra vinster och totalt nio stegfinalplatser på de cirka femton World Cup han spelat.

Efter segern 1996 slutade Nepomuceno med bowling på toppnivå. En skada på handleden ledde till en operation men han har ändå inte lämnat bowlingen. Den 60 årige trebarns fadern driver tre bowlinghallar i huvudstaden Manilla genom ett familjeföretag. Alla tre hallarna har namnet Paeng bowlingcenter. Nu i VM arbetar Paeng för Filippinska förbundet som överledare för truppen.

- Jag blev tillfrågad för två år sedan och jag tyckte att det var intressant.
- Tyvärr har vi inte de stora ekonomiska förutsättningar som andra nationer i Asien har, vi kan bara åka utomland till internationella tävlingar två gånger per år.
- Man kan ju hoppas att vi skulle kunna åka och spela World Touren fler gånger det skulle utveckla bowlingen på Filipinerna och kanske vi skulle komma tillbaka till den nivå med medaljer vi en gång hade, menar Paeng
Senast Filipinerna tog ett guld var VM2006 i Sydkorea då Biboy Rivera vann efter att ha slagit 300 i den femte och avgörande serien mot tysken Achim Grabowski.

När vi på swebowl fått chansen att träffa Paeng Nepomuceno så ville vi givetvis veta vad han anser om bowlingen förr mot dagens bowling.
- Det är som två olika sporter med hög utveckling när det gäller teknologin. All utveckling av banunderlag, oljning klot och käglor gör att det inte riktigt går att jämföra bowlingen då och nu.

Vad anser du om tvåhands bowlingen?
- Klarar man av de att spela tvåhands tekniskt, så är det en mycket stor fördel då man får en större rotation på klotet och kägelreaktionen blir en helt annan.
Inte oväntat nämner Paeng Jason Belmonte som den störste just nu, men han är också imponerad av USA:s Tommy Jones:
När det gäller spelare från hans egen tid nämner han Earl Antony men också vår egen Mats Karlsson.

Vad kommer det sig att du inte åkte över till USA och spelade bland proffsen?
- Jag hade bildat familjen och barnen var små så jag ville inte vara borta från Filipinerna så mycket.
- Men hade det på den tiden varit som idag att man spelar kanske fyra till fem tävlingar på cirka två veckor så hade jag nog provat på.
- På min tid spelade proffsen en tävling i veckan och man åkte runt hela USA.

Under VM finns Paeng Nepomuceno hela tiden bakom sina adepter och givetvis hoppas han på en positiv utveckling av bowlingen på Filipinerna.

Skribent: Thord Lagercrantz
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info