Hoppa till sidans innehåll

”Det är en utmaning att spela i Sverige, det är det inte i Danmark”

18 JUL 2018 13:00
Många internationella spelare kommer till Sverige för att spela i den unika ligan vi har här, bland andra de danska landslagsstjärnorna Jimmy Dan Mortensen och Britt Bröndstedt. - Publiken är helt annorlunda i Sverige, säger Jimmy Dan Mortensen.
  • Skapad: 18 JUL 2018 13:00

Både Britt Bröndstedt och Jimmy Dan Mortensen har under många år varit bofasta i det danska landslaget. De har också åkt över sundet och spelat bowling i det svenska seriesystemet: Jimmy Dan Mortensen, de senaste nio åren för BK Full House och Britt Bröndstedt med Spader Dam och Scandinavia BC.
- Jag tycker det är roligt. Jag har spelat i många, många år. Det danska systemet har förändrats lite efterhand, men när jag började spela i det svenska var det, helt klart, för att man kunde spela lite mer man mot man. Det var fler matcher i samma match I den danska ligan hade vi bara en samlad score. Det gjorde att tävlandet, automatiskt, blev lite mer intensivt, säger Britt Bröndstedt.

Tvåmanna-lagen som möter varandra skapar en ny dimension till liga-bowlingen. Det ger en större taktisk utmaning, såväl som en spelmässig.
- Man får en större utmaning. I och med att man bara är två i varje ”match” så kan man inte ”gömma dig” på samma sätt som på ett åttamannalag. Du bidrar till laget men också till den enskilda matchen i matchen. Det är också taktik i det där. Det gäller att ha några bra par som spelar bra ihop också, säger Britt Bröndstedt.

Numer spelas även den danska ligan i flertalet två-mannalag, precis som vi gör i Sverige. Men där är de 6 spelare i varje lag, och så spelar de 6 serier istället för våra fyra.
- Skillnaden är att vi spelar om samlat antal poäng, du får inga poäng för vunnen match utan du får med dig alla poäng från matchen. Det tycket jag är lite tunt, du får inte med dig känslan av att du har vunnit, eller förlorat en match, det betyder ingenting i det stora hela, du ska bara skaffa dig så många poäng som möjligt. Man har inte det där att man måste vinna en match för att få poäng, det saknar jag lite grann, säger Britt Bröndstedt.

Men det är inte bara det som är annorlunda i seriesystem som gör att många internationella spelare, inklusive danska spelare, kommer för att spela den svenska ligan.
- Publiken är helt annorlunda i Sverige. Om du kommer in till en dansk match så sitter det 15 personer där, max! Det som gör den svenska ligan är också mentaliteten, det är allt det här med skriken och publiken som hejar, säger Jimmy Dan Mortensen och Britt Bröndstedt fyller i:
- Man får göra lite mer i Sverige än i Danmark, där ska man helst inte säga för mycket eller låta för högt. Det är fett med lite attityd, säger 36-åringen.

Dessutom tycker de båda VM-medaljörerna att konkurrensen är bättre i Sverige. Det finns fler duktiga spelare i Sverige att mäta sig med vilket gör det utvecklande att åka över.
- Ni har en bredd som ger en utmaning, säger Britt Bröndstedt och Jimmy Dan Mortensen håller med:
- Det är kvaliteten på spelarna. Nivån är bara högre. Det är en utmaning att spela i Sverige, det är det inte i Danmark. I Sverige förändras banan också, det händer inte i Danmark där vi spelar på WTBA-profiler och vissa spelare kanske flyttar 5 ribbor på 6 serier, säger 40-åringen.

Borde fler länder ta över det svenska systemet?
- Det tror jag är väldigt svårt att säga eftersom åttamanna-lag hade varit svårt att få ihop i Danmark. Vi har inte så många bowlare. Vi har, tvärtemot, pratat om fyramanna-lag på damsidan. Så det tror jag beror väldigt mycket på landet, hur eliten ser ut, hur stort landet är, hur mycket man behöver resa för en match och så vidare. Men de goda elementen, jag tycker verkligen om matcherna, säger Britt Bröndstedt.

Läs fler artiklar i vår serie om ligaspel i andra länder: 
"Ligan på andra sidan Öresund"
"Pontus Andersson har spelat den tyska ligan"
"Ida Andersson om den finska ligan" 
"Två svenskar spelar den spanska ligan" 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

J EM
J-EM 15-21/4
Livestream

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
ParaSM
Para SM 2019
4/5 - 12/5

enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info