Hoppa till sidans innehåll

AIK-finalen: Bernice Lim stoppade Jesper

07 JAN 2018 22:13
Jesper Svensson stod som etta inför stegfinalen som vanligt i AIK Tournament, men det blev inte fjärde vinsten för Jesper. I titelmatchen fick han ge sig mot Singapores landslagstjej Bernice Lim, som vann en riktig thriller med 240-233.
  • Uppdaterad: 08 JAN 2018 02:31

Finalen inleddes klockan 08.00 på söndagsmorgonen och tog ungefär tolv timmar att genomföra. De som stannade kvar till slutet fick uppleva en väldigt rafflande upplösning där Bernice Lim var sist på banan och behövde slå två strikar i ruta 10 för att vinna.
Och det var precis vad hon gjorde. Först en perfekt strike i fickan och därefter en något tunnare ingång där kägla 7 föll sist.
- Jag var nervös, men kände mig avslappnad och försökte bara spela mitt spel. Jag hade ju ingenting att förlora när jag ställdes mot Jesper i finalen, han är en så duktig bowlare och ingen förväntar sig att jag ska slå honom,  sade Bernice Lim.

bernice limDet var hennes första besök i Stockholm och den 26-åriga Singapore-tjejen gjorde precis vad som krävdes i varje fas av AIK-tävlingen. I sin andra kvalstart slog hon 1395 vilket räckte för att ta en direktplats i finalfältet.
I första finalrundan var hon på väg att bli utslagen men avslutade med fyra strikar för att nå 1339 för att sluta 22:a och klara sig vidare med 16 pinnars marginal. I andra omgången var det ett liknande scenario då Bernice slog 1379 och avancerade med åtta poängs marginal. Hon låg då på 13:e plats av de 16 som gick vidare.
Egentligen var hon aldrig riktigt med i kampen om tätplatserna förrän i de två sista serierna före stegfinalen. Men då var Bernice desto vassare. Den späda asiatiskan ser ut som en flugviktare men rulla iväg klotet med precision, det kan hon. Bernice avslutade nämligen med 262 och 268, 530 i ren slagning, och spurtade till en klar andraplats bakom omöjlige Jesper Svensson.
En imponerande prestation, speciellt om man betänker att spelarna då hade varit igång i elva timmar!

Att detta var Bernice Lims dag bekräftades sedan i stegfinalen där hon spelade bra men också hade stolpe-in vid flera tillfällen. I första matchen i stegen mot Shalin Zulkifli från Malaysia var hon i underläge när rutinerade Shalin missade tvåans enkelkägla i nionde rutan, ett nästintill oförklarligt misstag av en så erfaren spelare. Det räckte för att Bernice skulle vinna med 218-212.
I finalen hade Jesper ett klart övertag när han ställde genomskäraren 6-8 i ruta 7 och därefter gjorde ytterligare ett par mindre bra förstaslag i ruta 8 och 9. Jesper spärrade visserligen där och samlade sig sedan med tre perfekta kryss i sista rutan.
Men han hade ändå lämnat dörren öppen för sin motståndare. Bernice Lim hade satt en turstrike i ruta 9 (en hög vänsterträff) och tog sedan vara på chansen genom två strikar till i ruta 10.

- Bernice är en duktig bowlare och i dag gick det hennes väg i slutet. Man behöver ha marginalerna med sig om man ska vinna när allt avgörs över en serie, konstaterade en besviken Jesper Svensson.
Jesper började annars finaldagen i ett ganska lugnt tempo, men ju längre finalspelet led desto starkare blev han. Låg femma efter de första sex finalserierna, tvåa efter 10 serier och sedan klar etta efter 14 serier med snittet 242,6.
- Jag spelade helt okey hela dagen, det var en jämn och hög nivå, men det spelar inte så stor roll om man inte vinner, sade Jesper vars fenomenala placeringssvit på de senaste fem AIK Tournament är 1-1-2-1-2.

topp aik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av övriga svenskar var Glams tvåhandsspelare Niclas Lindholm närmast pallplats. Niclas började trevande men spelade sedan allt bättre och lyckades ta sig vidare från andra finalrundan via roll off mot Clans Pontus Andersson. Båda spelarna nådde 1371 och fick göra upp om avancemanget över två rutor som slutade 57-49 till Niclas.
Därefter lossnade det ordentligt och han hade avancerat till tredje plats när två serier återstod till stegfinalen. Men längre än så kom Niclas inte utan han fick till slut nöja sig med en meriterande femplats.
Tredje bästa svensk blev Filip Wilhelmsson, Kaskad, på åttonde plats medan Markus Jansson, Jösse, blev nia och outsidern Rickard Dahllöf från IFK Borås tia. Bästa svenska dam blev Jenny Wegner på 16:e plats vilket innebär att hon blev sexa bland damerna i tävlingen.

Att AIK Tournament nu för första gången ingick i European Bowling Tour märktes i startfältet, drygt 100 utländska spelare fanns på plats, och de utmärkte sig också under finalspelet. När 16 spelare återstod var åtta utlänningar och i topp 8 var det fem internationella spelare.
Framförallt var det en hel rad dambowlare av högsta klass som visade upp sig. Polskan Darja Pajak, som utvecklats mycket under sin tid i USA, var en av dem. Hon låg länge i topp 3 men slutade på sjätte plats. Och sedan var det landslagstjejerna från Singapore och Malaysia som tillsammans lade beslag på åtta finalplatser.
Vinnaren Bernice Lim tillhör Singapores landslag men hon platsade inte i deras VM-lag som tog silver i 5-manna i Las Vegas för en månad sedan.
Snacka om konkurrens i det laget.
- Vi är nio tjejer i landslaget men jag blev inte uttagen till VM, berättade Bernice, som så sent som 2016 vann den stora proffstävlingen USBC Queens i USA och hon har tidigare även vunnit guld i SEA Games, som är ett av de stora mästerskapen för landslag i Asien.

För arrangerande AIK blev tävlingen en ny stor framgång. Med 455 bowlare som tillsammans gjorde 1060 starter krossade man det tidigare deltagarrekordet som låg på 819 starter. Satsningen på att gå med i Europatouren var mycket lyckad och frågan är vad man ska göra för att rida vidare på framgångsvågen nästa år?
- Vi får inte slå oss till ro och tro att vi automatiskt får så här många spelare även i fortsättningen. Det gäller att vi är innovativa och på tårna, konstaterade tävlingsledaren Ian Robinson.

Samtliga resultat finns på http://www.aiktournament.se/dynamic/results.asp

Skribent: Hans Karlsson
Epost: Adressen Gömd

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info