Hoppa till sidans innehåll

Uppdatering av handikapp och BITS

2017-08-10 13:00
Svenska Bowlingförbundet genomför i dagarna några mindre förändringar i BITS och handikappsystemet. - Vi vill med denna förändring skapa en större variation bland tävlingarna, säger Carl Wikhede.
  • Uppdaterad: 2017-08-11 09:02

Handikappsystemet inom bowlingen och sportens IT-system: BITS är under ständig utvärdering och utveckling. Nu kommer de senaste korrigeringarna som skall föra systemen vidare framåt. Den största nyheten blir att du som spelare inte längre får ett automatiskt handikapp av Svenska Bowlingförbundets system. En annan nyhet är att den, så kallade, percentilen förändras.

Percentilen sänkas från 1,0 till 0,2. Det innebär i praktiken att nollgränsen flyttas ett snäpp uppåt och ca 34 spelare i dagsläget kommer att vara ”nollhandikappare”, varav ca 25 - 27 är svenska spelare. Någonting som utredarna anser väl motsvarar de antalet faktiska elitspelare som finns idag. Nollgränsen för spelstyrka som idag motsvarar ca 221 blir ca 228 efter korrigeringarna.

Innebär det att spelarna får mer i handikapp?
-Nej, inte per automatik. Men, om arrangören exempelvis väljer att använda percentilen som nollgräns, och 85% av skillnaden för hcp, så kommer spelarna att få mer hcp än tidigare. Eliten undantagen. Men det blir alltså varje tävlingsarrangörs val som avgör vilken procentsats och nollgräns man vill ha. Beroende på hur man väljer att spela sin tävling, så blir utfallet annorlunda.  En tävling med nollgränsen 210 och en annan med 228 kommer naturligtvis att gynna olika kategorier av spelare.  Därtill kommer valet av vilken procentsats man vill använda, berättar Carl Wikhede.

Den andra nyheten blir att BITS inte automatiskt ger spelarna ett handikapp i systemet. Istället måste tävlingsarrangörerna välja vilken nivå av handikapp som ska gälla och från vilken nollnivå det ska räknas.
-Det innebär att vi vill uppmuntra arrangörerna att själva välja vilken procentsats man vill ha. Detta ger förhoppningsvis ett större variation bland tävlingsutbudet. Arrangörerna är fortsatt naturligtvis fria att ha vilken nollgräns och procentsats de själva önskar.  Men från Svenska Bowlingförbundet är normalläget 0%, säger Wikhede och tillägger:
- Som tidigare kan en arrangör dock välja vilket system man vill. Snitt eller spelstyrka, eller annat sätt att mäta kapacitet. Eller ge extra för damer om man så vill.

Blir inte detta extra krångligt för arrangörerna att hålla reda på?
-En del mindre vana arrangörer kommer säkert att behöva tänka till ett par gånger, men vi tror att man lär sig rätt fort. För att ge arrangörerna stöd, så kommer vi att lägga ihop en liten lathund, som ger arrangörerna hjälp att välja det som passar dom, säger Carl Wikhede.

All utveckling av BITS och handikappsystemet beräknas vara fullt genomförda innan seriestarten. Då ska både Bowlingens IT-system (BITS) och regelverket (Blå Boken) vara uppdaterade. Men Carl Wikhede vill påminna om ett citat av den legendariske golfkommentatorn Göran Zachrisson från 1999:
"Risken med decimaler och system, som allt för strängt söker rättvisa, är, att vi kan få för oss att handikappen är något som kan, och måste vara exakt"

Tyvärr har Idrott online bekymmer med radbrytningar och liknande, därför är denna artikel svårare att läsa än vanligt. Lösningar är på gång och vi hoppas snart att artiklarna på Swebowl.se blir lättare att läsa igen. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan - sista anmälan 15/9

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-10/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info