Hoppa till sidans innehåll
Foto: Svenska Bowlingförbundet Ellen Ekholm vid J-EM 2017 i Helsingfors

Laget till J-EM 2018 uttaget

09 JAN 2018 12:00
Den 24e mars till 2a april 2018 avgörs bowlingens Junior-EM i Ålborg, Danmark. Idag har förbundskaptenen Johan Ekström tagit ut sin trupp som innehåller fem debutanter. - Dessa är de vi tror slår ner flest käglor, säger han.
  • Skapad: 09 JAN 2018 12:00

Lovvang Bowling Centre i Ålborg, Danmark kommer i påsk att vara skådeplatsen för Europamästerskapen för juniorer som spelas varje år. Nu har Johan Ekström tagit ut vilka fyra killar och vilka fyra tjejer som ska få äran att representera Sverige.
- Precis som vanligt tror vi att vi har så pass bra spelare på den här nivån att, om vi lyckas prestera på vår nivå, tror vi att det räcker till medaljer, säger förbundskaptenen Johan Ekström.

Flickor:
Hanna Engberg, Team X-Calibur, Partille
Ellen Ekholm, Team X-Calibur, Partille  
Judith Friman, BK Högland, Nässjö
Emma Lejman, BK Högland, Nässjö

Pojkar:
Adam Hultgren, BK Glam, Örebro
Lukas Sevelin, Team Clan, Nässjö
William Svensson, BK Kaskad, Norrköping
Oskar Wirefeldt, Team Clan, Nässjö

Truppen består alltså av fem debutanter, bara Hanna Engberg, Ellen Ekholm och William Svensson var med förra gånger J-EM spelades i Helsingfors där Sverige tog 6 medaljer (3-0-3). Sju av de uttagna spelarna går på bowling-gymnasium, fem i Nässjö och två i Partille. Den sista är Adam Hultgren från BK Glam i Örebro.
- Han har tagit jobbet ihop med sin klubb. De har en väldigt aktiv utbildning i klubben. De har tränare som finns engagerad i klubben och har flera spelare/ledare i föreningen som engagerar sig för att utbilda spelare, säger Johan Ekström.

Hanna EngbergFörbundskaptenen pekar också på att de här spelarna har utvecklats och nått den här nivån genom att de har lagt ner den där extra timmen på träning och åkt på den där extra tävlingen där de har fått mäta sig med de bästa.
- De som tävlar mot de bästa tar också jobbet när de kommer hem eftersom de förstår vad de behöver göra för att nå toppen, säger Johan Ekström men är tydlig med att de tar ut de bästa spelarena:
- Resultat kommer alltid nummer ett. Vi pratar ganska mycket om många olika saker och mycket värden, men vi tar ut den som välter flest käglor. Det är när spelarna välter lika många käglor som värdena spelar in, säger han.

De gånger det har varit svårt att välja vilka spelare som skulle få chansen att åka på junior-EM i Ålborg under våren fokuserade, bland annat, landslagsledningen på hög lägstanivå.
- Vi har haft spärrspel som en avgörande faktor. När det har varit jämnt mellan spelare har vi tittat på stabilitet och erfarenhet. Vissa av dessa tränar och spelar med Elitserielag, att ha stått på den nivån är en merit, säger Johan Ekström.

Den mest meriterade uttagna spelaren är William Svensson, BK Kaskad, som är William Svenssonen av de som studerar på bowlinggymnasiet i Nässjö. Han blev förra J-EM historisk som den förste någonsin att vinna det avslutande cupspelet Masters två gånger i rad. Nu får han chansen att göra det igen!
- Om du jämför William som spelare idag med för två år sedan (när han vann första gången) är han ju väldigt mycket bättre i år. Det är mycket tillfälligheter i ett Masters, man måste bowla bra och ha tur. Men han har inte sämre förutsättningar för att vinna än tidigare, säger Johan Ekström.

Den uttagna truppen kommer i slutet på februari att åka till Ålborg för ett uppstartsläger. Där kommer de åtta juniorerna att få sätta upp sina målsättningar för mästerskapet, men också få se tävlingsarenan.
- Har man varit i tävlingsbowlinghallen tidigare upplever vi att man kan eliminera några faktorer som kan komma under ett mästerskap: Hur ser det ut, vad finns det för mat och så vidare, säger Johan Ekström som ser fram emot junior-EM i Ålborg 2018.
- Det är alltid spännande med juniorer, det är de som ska försvara våra färger längst tid, om allt vill sig väl, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info