Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ruusa Aalto Giants med Sanna Pasanen, och Ida Andersson

Ida Andersson om den finska ligan

15 MAR 2018 13:00
BK Höglands landslagsstjärna Ida Andersson spelar också med serieledande Giants i den finska ligan. Här berättar hon hur den fungerar. - Egentligen tycker jag inte man kan jämföra dem, säger hon.
  • Skapad: 15 MAR 2018 13:00

Ibland kommer den finska landslagsstjärnan Sanna Pasanen över och spelar den svenska ligan med BK Högland i Nässjö. I utbyte åker Höglands svenska landslagsstjärna Ida Andersson och spelar i den finska ligan med Sanna Pasanens Giants.
- Vi har väl lite byte där mellan oss. Det är otroligt givande och utmanande att få spela där, säger Ida Andersson.

Ida AnderssonDen finska ligan spelas med 4-manna-lag i fyra sammandrag under ett år. På sammandragen, som spelas på olika ställen i Finland, möter man alla de andra 7 lagen i ligan över 1 serie. Först en gång på lördagen och sedan en gång till under söndagen, totalt 14 matcher på en helg.
- Jag har aldrig varit så trött på en bowlingbana som är jag är efter söndagen. Det är otroligt långa och påfrestande dagar. Det tar, typ, 8 timmar att spela de här matcherna, säger Ida Andersson.

Till förra säsongen utvecklades matcherna och spelas inte längre med bara totalslagningen. Nu möter spelare 1, motståndarnas spelare 1, och så vidare, om 2 poäng, totalt 8 poäng. Sedan får det laget som har högst totalslagning ytterligare 8 poäng.
- Så man kan, som mest, vinna med 16 – 0, och då får man 16 poäng till seriesystemet. Det gäller alltså inte bara att vinna matcherna utan att vinna med mycket. Det är inte som i Sverige där du får 2 poäng till tabellen för en vunnen match, säger Ida Andersson.

Hela laget spelar sin serie på samma bana, därför blir det lång tid mellan slagen. Men samtidigt tycker Ida Andersson att det blir mer gemensam taktik i spelet.
- Det känns som man mer blir ett lag, ungefär som på ett mästerskap. Alla ser varje slag och det blir ett helt annat lag-tänk. Man håller koll på sitt lag hela tiden, så det känns inte som det tar som lång tid som det tar, säger Ida Andersson och berättar att det är en lägre ljudvolym i hallen:
- Eftersom alla spelar på samma bana behöver jag inte skrika bort till bana 8 när jag får en strike, säger hon.

25-åringen och hennes Giants hoppade efter det senaste sammandraget från tredje plats i den finska Den finska stjärnan Sanna Pasanenhögsta-ligan till serieledningen.
- Vi tog många poäng sist jag var över och spelade, det är väldigt jämnt, berättar Ida Andersson, men säger samtidigt att efter de tre översta lagen är det ett hopp:
- Vi tycker att det är skillnad på Elitserielagen här, men där är det ännu större skillnad mellan lagen, och där är man bara 4 spelare i varje lag, säger hon.

Att de finska spelarna spelar 4-mannalag på samma bana, där de dessutom bara oljar på morgonen, är någonting som brukar tas upp som en anledning till att de är så bra på 5-manna i landslagssammanhang.
- Dom spelar ju det här hela tiden. Det är bara att de lägger till en spelare till på mästerskapen. De är vana vid hur banan bryts ner och är med på förändringarna hela tiden, säger Ida Andersson, men ser fördelar med det svenska systemet där man spelar två på varje bana:
- Det kanske är därför vi är så bra på 2-manna?

Men det roligaste med den finska ligan tycker Ida Andersson ändå är att där kan du bli utbytt mitt i en serie.
- Är du dålig efter fyra rutor byter de in reserven. Varje match är bara en serie så de byter hej vilt. För dem är det helt normalt. De sa att: ”Hamnar vi på ett banpar där någon inte har en bra ”look” byter vi ut dem direkt så slipper vi spela en hel serie med dem”, skrattar hon.

Förutom att de finska spelarna deltar i den finska ligan fyra gånger om året spelar de mängder med tävlingar.
- De spelar tävlingar hela tiden. Vi har smålandstouren och andra lokala tourer, sådana har de hur många som helst som de spelar. Så de har ju någonting att göra varje helg, berättar Ida Andersson.

Tycker du fler svenskar borde spela den finska ligan?
- Får man möjlighet och blir tillfrågad av en klubb så tycker jag det. Det är inte någonting du får prova på någon annanstans, säger Ida Andersson, serieledare i den finska ligan.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

J EM
J-EM 15-21/4
Livestream

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
ParaSM
Para SM 2019
4/5 - 12/5

enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info