Hoppa till sidans innehåll

Forskning: Svingteknik, klotfart och längd i fokus

28 NOV 2012 08:51
En annorlunda teknik i svingen som i sin tur ger en högre klothastighet är ett kännetecken för dagens internationella stjärnor. Här har vi ett problem i svensk bowling, ingen av dagens toppspelare följer vårt nuvarande utbildningsprogram, skriver Robert Andersson i sin forskningsrapport.
  • Skapad: 28 NOV 2012 08:51

- För den stora massan av bowlare är detta inget problem. Men om man vill bli världsmästare räcker det inte med dagens utbildningsprogram, säger Robert.

Detta är den andra artikeln om svensk bowlings utveckling och vi presenterar Robert Anderssons forskning som diskuterar (sving)teknik och klothastighet i relation till de fysiska förutsättningar som varje bowlare har. Han har också infört ett nytt begrepp, nämligen timingvinkel.

robert andersson porträtt
Robert Andersson

Robert ”Robban” Andersson är ett välkänt namn. Fostrad i BK Force i Eskilstuna men sedan 2003 har han tillhört Team Pergamon. De senaste tio åren har han varit bofast i landslaget och samlat på sig massor av medaljer och andra meriter från internationellt tävlingsspel.
Parallellt med den aktiva karriären har Robert intresserat sig för att träna andra bowlare. Nu går han den 2-åriga elittränarutbildningen (Steg 5) som är knuten till Bosön. Det är i samband med detta som han gjort ett specialarbete som han kallat ”Timingvinkel och klothastighet hos nordiska elitbowlare”.

I sin rapport beskriver Robert bakgrunden där han analyserar den internationella utvecklingen under de senaste tio åren. En period som sammanfaller med hans egen karriär i det svenska landslaget.
- Ett nytt material i kloten, reaktiv urethan, har gjort det möjligt att skruva klotet mer. I och med detta har spelarna utvecklat tekniker för att få klotet att svänga så mycket som möjligt. Detta ger fördelar i spelet. Det verkar som att en hög fart på klotet och ett högt antal rotationer per minut är en förutsättning för att kunna konkurrera på internationellt nivå, skriver Robert.

Vidare konstateras att Sverige tappat mark och på senare år fått nöja sig med enstaka medaljer i VM. Olika anledningar anges till den svenska tillbakagången: tekniken som andra länder använder ger generellt bättre utdelning, de får också upp en högre hastighet på klotet genom att de har en annan timing i svingen.
- Efter att spelaren skjutit ut klotet från kroppen drar de ner klotet tidigare och tar sedan sina två sista steg snabbare för att komma in i rätt timing innan de släpper klotet. Detta medför att ansatsen går fortare vilket leder till högre klothastighet, sägs det i rapporten.

- Här har vi ett problem i svensk bowling. Det nuvarande utbildningsmaterialet beskriver bara en teknik. Och om man ser till de internationella toppspelarna är det ingen som följer den tekniken, säger Robert.
- Förutom tekniken i svingen och klothastigheten verkar det som att den fysiologiska kapaciteten hos den individuelle utövaren också är en avgörande faktor, och speciellt då spelarnas längd. Ju längre spelaren är desto längre hävarmar har han i svingen.

I sin uppsats framför Robert tesen att bowlare av olika längd behöver spela med olika teknik för att nå en hög bollhastighet, därför är det nuvarande utbildningsmaterialet inte tillräckligt. I stället behöver materialet vara individuellt anpassat. För att alla ska ha chansen att bli en bra bowlingspelare bör det finnas träningsprogram för alla stilar.
- För att föra in spelarna i olika tekniska grupper har vi introducerat begreppet timingvinkel, säger Robert.
När Robert ombeds att förklara vad timingvinkel innebär säger han så här:
- Enligt vårt utbildningsmaterial ska klotet vara bredvid foten när man sitter i foten i andra steget i en fyrstegsansats. Det innebär att vinkeln är noll, men numera spelar ingen (i internationell elit) på det sättet.
- Man drar ned klotet fortare och det har redan passerat foten när den sätts ned. Timingvinkeln beskriver i hur hög grad som klotet gått förbi foten.

robbans timingvinkel
Bild på Robert Anderssons timingvinkel som är 67 grader.

Studien utgick från tesen att olika timingvinkel krävs för att uppnå optimal fart på klotet för spelare av olika längd. 
- Låt oss jämföra två spelare som har varit med i Team Sweden, nämligen Micke Kanold som är relativt kort och har låg bollfart och Martin Paulsson som är betydligt längre och har hög bollfart.
- Anledningen till att de håller så hög klass är att de använder en bollfart som stämmer med deras svingteknik och längd, säger Robert.

Att klotets hastighet har stor betydelse i den yppersta eliten är ingen hemlighet.
- Titta på de allra bästa i världen, exempelvis Osku (Palermaa), Jason (Belmonte) och Sean Rash. Klotfarten är ett av deras bästa vapen. När banan torkar upp slår de bara hårdare. Med de nya materialen kan man aldrig slå för hårt, anser Robert.
Han tar upp ytterligare exempel som belyser att svenska bowlare hamnat lite på efterkälken.
- Daniel Fransson vann Junior-VM i somras, men bland topp 8 i det mästerskapet spelade han jämförelsevis med låg bollfart. Detta trots att han med svensk standard får sägas spela väldigt hårt.

I sin studie har Robert Andersson filmat fyra olika grupper: 17 spelare från Team Talang, 21 spelare från riksidrottgymnasiet i Nässjö, 11 spelare från damernas Team Sweden, samt den nordiska eliten bestående av 13 spelare från herrarnas Team Sweden plus Osku Palermaa, Tore Torgersen och Jesper Agerbo. Totalt 65 spelare.
Man mätte timingvinkel, klothastighet och spelarnas längd.
- Vi kan till exempel se att ingen av killarna i U21-truppen spelar som vårt material anger. Våra bästa unga spelare använder den nya tekniken för att kunna spela med högre bollfart.
- Däremot följer i stort sett alla våra damer utbildningsmaterialet. De är oftast kortare (till längden) och då blir det också lägre bollfart.

Forskningen har gjorts i samarbete med Halmstad Högskola som bland annat bidragit med expertis och tolkning av resultaten i studien.
När Robert redovisar slutsatserna i sin forskning konstaterar han att det finns ett positivt samband mellan timingvinkel och klothastighet, ett samband som är starkare för grupperna med kortare bowlare än för de längre. Det talar för tesen att timingvinkeln vid samma hastighet är olika för bowlare med olika fysiologiska förutsättningar.
Det är tydligt att bowlare mellan 150-185 cm får en ökad klothastighet med ökad timingvinkel.

Man kan också se att det finns ett positivt samband mellan klothastighet och ranking. Detta samband är mer uttalat för den mest högpresterande gruppen. Man kan tolka det som att ju bättre man blir som spelare desto viktigare blir hastigheten på klotet.
Resultaten i studien styrker undersökningens tes och visar att tidigare timing med större timingvinkel ger högre hastighet på klotet, säger Robert.
- Det är också ett starkt argument för att vi bör utveckla kravprofiler och utbildningsmaterial som tar hängsyn till utövarnas fysiologiska kapacitet, framförallt längd. Dessutom bör bowlarna rekommenderas att använda en timingvinkel som grundar sig på deras längd.


Det finns ytterligare en del aspekter som förtjänar att studeras närmare.
- Ett exempel är att vi vet att många som drabbas av skador är långa spelare som använder hög bollfart. Det är möjligt att de borde träna på ett annat sätt för att undvika skador, säger Robert.
Han hoppas att kunna fortsätta att studera och forska kring bowlingens utveckling.
- Det vi gjort hittills är ingen färdig produkt. Jag vill försöka få tränarna att vara mer öppna för att det finns olika tekniker och riktar mig mest till dem som vill bli landslagsspelare i framtiden.
- Jag är intresserad av att göra riktig forskning. Hittills har det varit alldeles för många antaganden och gissningar, avslutar Robert.Skribent: Hans Karlsson

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
8-manna
SM-Slutspel 
Nyköping 17-19 maj
enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info