Hoppa till sidans innehåll

Artikelserie: Utvecklingen inom svensk bowling

21 NOV 2012 09:19
Swebowl inleder i dag en artikelserie som kommer att behandla utvecklingsarbetet inom svensk bowling. Vi startar med att presentera ramarna för utbildning, forskning och utveckling, något som har varit i fokus ända sedan Riksidrottsförbundet drog igång arbetet med utvecklingsdokument för elitidrott för cirka fyra år sedan.
  • Skapad: 21 NOV 2012 09:19

Sedan dess har elitidrotten fått en annan ställning, inte minst genom de ökade resurser som har kommit via extrapengar till RF från regeringen. Bowlingen var bland de första specialförbunden som startade detta arbete.
- Jag deltog i de första informationsträffarna kring utvecklingsdokumenten och såg genast möjligheterna för bowlingsporten att få hjälp att utvecklas och också tillgång till betydligt större ekonomiska resurser, säger Ulf Josefsson, sportchef i Svenska Bowlingförbundet.

Det första Bowlingförbundet gjorde vara att beskriva hur vår idrott ser ut i dag och hur vi trodde att den skulle se ut om ytterligare fem år.
- Utifrån detta gjorde vi utvecklingsplaner för ”de fyra benen” som vår idrott står på, nämligen bowlingteknik/taktik, mental förmåga, fysisk förmåga och kost/dryck i samband med vårt idrottande.
- Vi upptäckte ganska snart att vi hade gissat för mycket, vi förutsatte en massa saker som vi inte var säkra på. Därför blev nästa steg att vi började med forskning och omvärldsanalys för att få en tydligare bild av vårt idrottande.

Det här arbetet har pågått i flera år och man är medveten om att det har tagit rätt lång tid.
- Men detta har varit nödvändigt för att kommande utbildningsmaterial ska bygga på fakta från den forskning som har gjorts, säger Ulf Josefsson.
Ett exempel är den forskning som Robert Andersson har gjort inom ramen för sin elittränarutbildning. Den har genomförts och granskats i nära samarbete med Halmstad Högskola. Roberts arbete kommer att presenteras närmare i nästa artikel.

Det är många nyheter på gång inom utbildningsområdet. I grunden ligger riktlinjer för hur vi ska utveckla och utbilda inom vår idrott vilket vi sammanfattar i en talang- och elitplan. Den kommer att omfatta allt från kravprofiler till utbildning och tränarkompetens.
Det allra färskaste är det nya materialet för utbildning av Steg 1-tränare.
- Efter nyår räknar vi med att Steg 2-materialet ska kunna lanseras. Utbildningssidan på Swebowl kommer att förnyas och innehålla mer praktiska tips och hjälpmedel för både tränare och enskilda bowlare, säger Ulf Josefsson


RF har en målsättning att 2015 kunna införa så kallade riksidrottsuniversitet, som bygger på ett samarbete mellan staten, idrotten och akademin. Detta ska göra det möjligt för idrottare att få en anpassad studieplan och vägledning.
Tanken är att en elev som studerar på något lärosäte, förutom att utöva sin egen idrott, ska kunna använda den för forskning och på detta sätt stödja sin idrott. Detta ska ske i nära samarbete med specialidrottsförbundet. Därmed blir det möjligt för idrottsutövare att få träning på elitnivå under hela sin skolgång.
Ytterligare ett skäl för svensk idrott att närma sig den akademiska världen är att EU för första gången visat intresse för att satsa pengar inom idrotten. Och då specifikt inom tränarutbildningen. Man vill skapa en allmän tränarutbildning som kan gälla inom hela EU.
Ambitionen är att denna utbildning sker på akademisk nivå och likriktas inom hela unionen.

- Vi befinner oss i början av en väldigt spännande resa där vi kan se många möjligheter för vår bowlingsport. Vi får nu chansen att verkligen utvecklas till den sport som vi är, säger Ulf Josefsson.

Hur kommer bowlaren i gemen att märka nyordningen?
- Till att börja med kommer det att synas i tränarmaterial, på läger inom talangprogrammet, i vår elitsatsning där vi redan börjat att föra in delar av det arbetssätt och de tankar som nu kommer, avslutar Ulf Josefsson.

Skribent: Hans Karlsson

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
8-manna
SM-Slutspel 
Nyköping 17-19 maj
enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info