Hoppa till sidans innehåll

Artikelserie: Talang- och elitplan anger riktningen

07 FEB 2013 17:25
Swebowl fortsätter med artikelserien om utvecklingen av bowlingidrotten. I de tidigare avsnitten har vi berättat om ramarna för utbildning, forskning och utveckling samt Robert Anderssons forskning kring svingteknik och klotfart. Nu går vi vidare genom att skärskåda den talang- och elitplan som ska ange färdriktningen inom viktiga områden av vår idrott.
  • Skapad: 07 FEB 2013 17:25

Talang- och elitplanen är en förutsättning för att specialidrottsförbunden ska få del av det elitstöd som fördelas genom Riksidrottsförbundet. Under de senare åren har elitstödet gjort det möjligt att satsa betydligt större resurser än tidigare på utveckling av vår idrott och våra landslag. Under de senaste tre åren har Svenska Bowlingförbundet fått i snitt 1,8 miljoner kronor i elitstöd.

- Elitstödet har lite olika inriktningar. Dels har vi ett landslagsstöd som förbundet kan påverka i större utsträckning. Sedan finns det riktade stödet som vänder sig i första hand till enskilda spelare och lagkombinationer utifrån de prestationer som gjorts vid internationella mästerskap, säger Ulf Josefsson, sportchef i Svenska Bowlingförbundet.
- Det finns också en gemensam del där man kan söka bidrag för exempelvis specialutbildningar inom olika områden. Man kan också få hjälp av sjukgymnaster och få träningstips utifrån egna behov.

Planen ska beskriva dagsläget inom bowlingidrotten och även ge en prognos av framtiden i ett femårsperspektiv. Analysen ger sedan en inriktning för träning och utveckling inom våra fyra basområden. Dessa är bowlingteknik, kost, fysisk träning och mentala förberedelser,
- Till dessa områden kopplas också kravprofiler för vad vi ska uppnå i spelarutvecklingen. Ett exempel är Robert Anderssons forskning som tydligt visar att vi måste skärpa de fysiska kraven för att motverka skador. Den fysiska kravprofilen måste i högre grad anpassas till spelarens spelteknik och kroppslängd än vad vi tidigare har gjort, säger Ulf Josefsson.

Till detta kommer den så kallade utvecklingstrappan, som är ett av verktygen för att beskriva utvecklingsområdena i fyra steg.
Detta kopplas till de fyra utbildningsstegen i tränarutbildningen där varje ämnesområde från första till fjärde steget får en naturlig stegring.
Steg 1 kallas för Lek och grund. Man kan börja att ”leka” bowling i riktigt unga år och att lära ut bowlingens grunder.
Steg 2: Träna bowling och att träna för att träna. I detta steg bygger vi vidare på grundträningen och lär oss att träna men också att träna fysiskt för att kunna träna bowling utan skaderisker.
Steg 3: Att träna för att tävla. Nästa steg i stegringsplanen med en inriktning mot de bitar som är viktiga i tävling. Man lär sig om material, om banprofiler, att planera sitt tävlande etc.
Steg 4: Att träna för att vinna. Här handlar det om att optimera träning mot målet att skapa ”vinnaren”. Det är finslipning av detaljer för att kunna prestera när det verkligen gäller.

I vår utbildningsstege har vi även innefattat den elittränarutbildning, ETU, som genomförs på Bosön och som vi benämner steg 5.

Kan man skapa en utvecklingstrappa för föreningen?
- Det tycker jag att man kan göra. Det är det sista men inte det minst viktiga steget i arbetet med att utveckla vår idrott . Det viktigaste är att man har en aktivitet som är anpassad till de medlemmar som finns och den nivå de befinner sig på, säger Ulf Josefsson.

Under de kommande åren finns en plan på fortsatt forskning inom viktiga områden inom vår idrott. Dessa forskningsrön kommer att presenteras och plockas in i utvecklingstrappan.
- Vi har en väldigt tydlig målbild för hur vi skall jobba med detta. Det är ett nytt sätt för oss att arbeta och vi lär oss nya saker hela tiden som påverkar arbetet.
- Det tar tid men inom ett par års tid hoppas jag att vi kan vara i mål med detta och ha gett föreningar och distrikt förslag och idéer på hur vi kan arbeta med förbättringar och utveckling. 
- Vi kommer också att arbeta parallellt med och samordna idrottsutvecklingen med det arbete som nu startar med en ny verksamhetsinriktning, VI 2016, avslutar Ulf Josefsson.

De tidigare artiklarna om bowlingidrottens utveckling:
1/ Utvecklingen inom svensk bowling, 

http://www.swebowl.se/Nyheter/NyheterSwebowl/Nyhetsarkiv/ArtikelserieUtvecklingeninomsvenskbowling/

 

2/ Svingteknik, klotfart och längd i fokus, 

http://www.swebowl.se/Nyheter/NyheterSwebowl/Nyhetsarkiv/ForskningSvingteknikklotfartochlangdifokus/

Skribent: Hans Karlsson

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
8-manna
SM-Slutspel 
Nyköping 17-19 maj
enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info