Hoppa till sidans innehåll

Artikelserie: Bredare steg 1-utbildning får många lovord

08 MAR 2013 12:42
Swebowls artikelserie om utveckling och utbildning avslutas i dag med den fjärde artikeln som tar upp den nya tränarutbildningen. Nu har nämligen det nya steg 1-materialet i tränarutbildningen äntligen gjort entré.
  • Skapad: 08 MAR 2013 12:42

Och om man ska döma av de första reaktionerna är det något alldeles extra. När Johan Ekström nyligen ledde en steg 1-kurs i Stockholm lockade det 21 deltagare, långt över det förväntade.
- Det här är det bästa material som jag har sett. Det nya materialet är en naturlig utveckling eftersom vi insett att det är mer än teknikträning som skapar en bra bowlare, säger Johan Ekström.

johan ekström
Johan Ekström med det nya materialet
för steg 1-tränare. Foto: Hans Karlsson 

Därför har man valt att göra steg 1-utbildningen mycket bredare än tidigare.
- Nu finns alla delar med redan i steg 1. Man går in på sådana saker som bowlingens historik, regler, etikett, bowlingbanan, materialkunskap, mental träning, kost, ledarskap, spelaranalys och träningsplanering, säger Johan.
Ja, förutom teknikträningen som givetvis spelar en central roll. Man räknar med att steg 1 ska omfatta 12 timmars utbildning. I Stockholm valde man att genomföra det på tre vardagskvällar, två rena teorikvällar och en med praktik på banorna. Som jämförelse rekommenderas steg 2-utbildningen att göras på 24 timmar.
- Genom det här upplägget får deltagarna en smak av alla de komponenter som ingår i en tränarutbildning. I senare steg fördjupar man sig och utökar sin kunskap i de olika delarna. Därmed blir det lättare att gå vidare med steg 2, steg 3 och så vidare, säger Johan Ekström.

Johan har fått ett uppdrag av Svenska Bowlingförbundet att vara tillgänglig för olika aktiviteter som är knutna till utbildning. Distriktsförbunden är informerade om detta och kan välja att anlita Johan för en dags utbildning som betalas av Svenska Bowlingförbundet.
- Distrikten kan beställa mig och jag hoppas att fler distrikt använder sig av den här möjligheten. Flera har redan kontaktat mig. Det är klart att jag ska till Halland i maj och dessutom har jag haft kontakter med Skåne, Norrbotten och Sörmland, säger Johan Ekström.
Han påpekar att man under en längre tid talat om att förändra kulturen inom bowlingen.
- Det handlar bland annat om att verkligen träna bowling, inte bara gå ner till hallen på abonnemanget för att spela om en fika. Om vi använder det nya materialet och utbildar många tränare kan detta bli ett steg i utvecklingen för att förändra bowlingkulturen, konstaterar Johan.

Stockholms Bowlingförbund var alltså tidigt ute och fick en respons som man inte alls hade räknat med. Från början tänkte man sig 12 deltagare men intresset var så stort att det blev 21 som genomförde utbildningen.
En av dem som deltog var Lars Höglin, som är utbildningsansvarig i Stockholm.
- Jag ville verkligen vara med själv för att skaffa mig en bild av utbildningsmaterialet. Det var första gången jag deltog i en tränarkurs i bowling.
- Det var otroligt kul och en bra stämning under kursen. Vi är väldigt nöjda och jag måste säga att det var en förmån att få jobba med ihop med ”Ekis”. Jag hörde bara positiva omdömen och vi har redan bestämt att köra steg 2-utbildningen med Johan i september, säger Lars Höglin.

Ulf Josefsson, sportchef i Svenska Bowlingförbundet, berättar att sammanlagt över 100 deltagare nu har genomfört steg 1-kursen.
- När det gäller steg 2 hade vi som mål att den skulle vara klar så här dags men så är inte fallet. Jag vill att det ska bli en bra produkt som bygger på de nya tankar som vi presenterat i artikelserien på Swebowl och det måste få ta tid, säger Ulf Josefsson.
- De som har planerat steg 2-kurser under nästa säsong kan dock vara lugna, då kommer materialet att vara klart, säger Ulf.

Artikelserien samlad

Skribent: Hans Karlsson

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
8-manna
SM-Slutspel 
Nyköping 17-19 maj
enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info