Hoppa till sidans innehåll

Kim Bolleby vann AIK Tournament

06 JAN 2019 21:50
För två år sedan föll Kim Bolleby i finalen i AIK International Tournament, men på trettondagen fick den 27-årige Pergamonbowlaren en efterlängtad revansch när han besegrade Singapores landslagstjej Cherie Tan i en ren vänsterhandsfinal med 227-213.
  • Uppdaterad: 06 JAN 2019 21:50

- Min första seger på Europatouren och även på större tävlingar i Sverige. Jag har varit både tvåa och trea vid flera tillfällen tidigare, sade en påtagligt nöjd Kim Bolleby sedan han säkrat vinsten med en strike i sista rutan.
Detta efter ett långt och gediget dagsverke. Den sista bollen rullades iväg på Bowl-O-Rama ungefär kvart i åtta på kvällen och eftersom finalspelet inleddes 08.00 på morgonen så handlade det om tolv timmar på banorna för dem som var med hela vägen.

I stegfinalen vann Cherie Tan enkelt i första matchen mot den unge finländaren Teemu Putkisto med 223-166. Titelmatchen blev sedan en nagelbitare där Singapore-tjejen var ute efter att upprepa sin landslagskamrat Bernice Lims fjolårstriumf. Lim satte den gången de nödvändiga strikarna i slutrutan när hon besegrade Jesper Svensson med knapp marginal.
Cherie Tan hade också sina chanser, men när det verkligen gällde i rutorna 9 och 10 fick hon inte loss sjuans kägla utan fick nöja sig med spärrar. Det betydde att Kim Bolleby som hade ett övertag på 4-5 käglor kunde gå upp i sista rutan och veta att det ”räckte” med en spärr för att ta hem segerchecken på 60 000 kronor.

- Jag hade gjort två dåliga slag på den banan (den högra) tidigare men klarade spärrarna. Skönt att få till ett bra slag och vinna med en strike, sade Kim, som växte in i tävlingen efter en rätt blygsam start på finaldagen. Han var 15:e med 1307 i första finalsteget där topp 24 avancerade.
- Jag hade svårt att få loss strikarna på A-sidan, men när jag hittade rätt där i början av andra finalsteget gav det mig mycket självförtroende.
Han fortsatte starkt efter sidbytet och tog en rätt klar ledning med 1461 på de sex serierna. Under resten av finalspelet var det Bolleby och finländaren Teemu Putkisto som länge utkämpade en kamp om tätplatsen, men inför sista serien före stegfinalen hade det hårdnat.

Bolleby ledde då med 16 pinnar före Putkisto som i sin tur var två poäng före Kaskads William Svensson och Cherie Tan ytterligare 24 poäng bakom. I sista serien lossnade det för Kim som drog in 275 och säkrade förstaplatsen på stegen med bred marginal, detta efter att ha snittat 240,8 över de 14 serierna i finalsteg 2-4. Putkisto avslutade med 192 men höll undan för Cherie Tan som tog tredjeplatsen, tio pinnar före William Svensson.
William och hans U-landslagskompis Robert Lindberg från Jösse, som båda bjöd på strålande bowling under större delen av finalpasset, hade en hård duell om fjärdeplatsen. Till slut en pinne till Williams fördel.
Suveräne kvalvinnaren Filip Wilhelmsson var inte i närheten av sin kvalslagning, men gjorde en mycket stabil finalinsats. Tog sig med nöd och näppe vidare från de två första stegen och slutade på en fin sjätteplats.
En annan ung spelare som för första gången visade upp sig på den här nivån var 16-årige Oliver Dahlgren, bördig från Umeå men numera i Pergamonstallet. Oliver tog sig till tredje finalsteget och slutade tolva i tävlingen.

Det var alltså framtidens stjärnor som spände musklerna. Något som nye förbundskaptenen för damer och juniorer, Robert ”Robban” Andersson, kunde notera under sin första vecka på det nya uppdraget.
- På juniorsidan är det superkul att se hur stark återväxten är framförallt bland killarna. Det är flera av grabbarna som väl knackar på landslagsporten, sade Robert.
På damsidan fick han inte se några svenskor i de avgörande finalomgångarna. Men Jenny Wegner vann damernas B-final efter strålande spel.
- Tjejerna hade det tufft . Det var mycket olja på banorna som gjorde att det blev svårare att strika. Men vi såg en klar skillnad när det bara var tjejer på banan (i B-finalen).
- Kan ha varit en tillfällighet men jag tror inte det. Det är skillnad för tjejerna när de spelar med killar. På mästerskap är det bara damer som spelar så det är något vi måste fundera över när lag ska tas ut, sade ”Robban”.

För arrangerande AIK blev den 39:e upplagan av den här klassiska turneringen en ny fullträff. 396 spelare som tillsammans gjorde 903 kvalstarter, det har bara överträffats av fjolårets massvandring till Bowl-O-Rama.
- Det är fantastiskt bra men ändå lite surt att vi halkade tillbaka lite grann. I fjol gick finalen den 7 januari vilket gjorde att vi hade en extra kvaldag sista helgen, det påverkade. Nästa år ligger vår finaldag den 6 januari på en måndag vilket gör att vi får tillbaka den där extra kvaldagen, konstaterade tävlingsledaren Ian Robinson när han blickade fram mot 40-årsjubiléet.

Bilden nedan: Stegfinalisterna, Teemu Putkisto, Kim Bolleby och Cherie Tan.

Samtliga resultat på www.aiktournament.se


Skribent: Hans Karlsson
Epost: Adressen Gömd

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info