Hoppa till sidans innehåll

Josefin Hermansson och Jenny Wegner till Idrottsgalan

13 NOV 2019 11:25
Bowlingens världsmästarduo från i somras är en av fyra nominerade till Årets lag på idrottsgalan som går av stapeln på Globen måndagen den 27e januari 2020. - En himla stor glädje, och ära, säger Josefin Hermansson.
  • Uppdaterad: 13 NOV 2019 11:25

För tre år vann tvåhandsdemonen från Vimmerby: Jesper Svensson Lilla Bragdguldet på den TV-sända Idrottsgalan. Nu kommer nästa nominering för Svensk Bowling. Idrottsakademin anser att Josefin Hermansson och Jenny Wegners VM-guld i somras är värdigt av en nominering i Årets Lag på Idrottsgalan som sänds måndagen den 27e januari 2020.
- Det är ju sjukt stort. Jag är så glad att jag får dela det här med ”Jossi. Det är klart att det hade varit ännu roligare om hela laget hade varit med men att bowlingen kommer upp som en av de nominerade är häftigt, säger Jenny Wegner.

Världsmästarduon är alltså nominerad i Årets lag där ”priset tilldelas det lag vars samlade insatser under året meriterar laget till årets främsta idrottslag”. Förra året vann Herrstafettlaget – Skidskytte för sitt historiska OS-guld i Pyongchang.
- Man har ändå hoppats att hela laget skulle få en nominering som Årets lag, eller Årets prestation. Men i och med att vi är en sådan liten sport så känns det som vi inte är så prioriterade Men så är vi där, bowlingen, bredvid fotboll, orientering och skidor, säger Josefin Hermansson.

Det är tredje gången i Idrottsgalans 20-åriga historia som ett svenska Bowlinglag blir nominerat. 2001 var herrlandslaget nominerat men förlorade till Bordtennislandslaget som tagit både EM- och VM-guld, och 2008 var damlandslaget - tremanna nominerat för sitt VM-guld. För bowlingen som liten idrott i Sverige är det stort att få vara med på Idrottsgalan.
- Jag tror att, redan innan nomineringen, med tanke på det VM vi hade, så har fler folk utanför bowlingen fått upp ögonen för vilket jobb som ligger bakom, säger Jenny Wegner.
- Med tanke på de rekryteringsproblem som finns idag inom svensk bowling så är all medial uppmärksamhet på bästa sändningstid guld värt, säger Josefin Hermansson.

Den 29-åriga världsmästaren från Dalarna hade tänkt att gå ner och träna ett pass idag, men efter att ha fått en nominering på Idrottsgalan som Årets lag blir det nog fler pass.
- Det betyder otroligt mycket för motivationen, det byggs ju på av någonting sådant här. För drivet, för satsningen vidare betyder det otroligt mycket, säger Josefin Hermansson.

Att vinna VM-guld är en dröm, men det är också en dröm för Jenny Wegner att få åka till Globen i Stockholm och vara med på Idrottsgalan.
- Det är ju som en dröm, VM är så klart den stora drömmen, men det är sådant här man drömmer om att få vara med om. Det ska bli riktigt roligt, säger hon.
- Jag är väl mest nervös för vem jag ska hamna bredvid, skrattar Josefin Hermansson och fortsätter:
- Jag tänker bara att det kommer bli så himla roligt och inspirerande att få träffa alla stjärnor och veta att man är en av dem, säger hon.

Vad händer om ni vinner?
-
Jag sa det till ”Jossi”, vi hoppas att vi vinner, men vi ska inte räkna med det. Vinner vi kommer jag sitta avsvimmad vid bordet så får hon hämta priset, skrattar en mycket glad Jenny Wegner.

 

De nominerade lagen:
Damlandslaget, Fotboll
Damstafettlaget, Längdskidor
Damstafettlaget, Orientering
Josefin Hermansson, Jenny Wegner, Bowling

 

Nominerade till Årets Lag på Idrottsgalan: Josefin Hermansson & Jenny Wegner

Efter en 10 år lång påfrestande medaljtorka blev debutanten Josefin Hermansson och europadominanten Jenny Wegner världsmästare på VM i Las Vegas där 34 länder deltog. Det sydkoreanska paret: Son & Lee tvingade svenskorna till varsin avgörande strike i finalens sista ruta och under största möjliga press visade de svenska damerna att de var värdiga världsmästare. Det svenska paret var dessutom viktiga delar i det 5-mannalag som tog ett silver när världsnationen Colombia blev för svåra i finalen.

Jenny Wegner: 25 år, från Perstorp, tävlades för BK Femtionian, Hässleholm och de regerande svenska mästarna Spader Dam från Helsingborg.

Vinnare av Europatouren 3 av de 5 senaste åren.
2 VM-medaljer (1-1-0)
Världscupvinnare 2016 i Shanghai
8 EM-medaljer (4-1-3)
3 JVM-medaljer (0-1-2)
9 JEM-medaljer (4-3-2)

Josefin Hermansson: 29 år från Borlänge, tävlandes för Team X-Calibur, Partille.

2 VM-medaljer (1-1-0)
1 JEM-medalj (0-0-1)

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

Lanetalk

 SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info