Hoppa till sidans innehåll

Information under SDF-konferensen

2018-10-11 11:24
I lördags, under årsmöteshelgen, presenterade Svenska Bowlingförbundets styrelse mycket av vad de jobbar med för distrikten under SDF-konferensen. - Det är en blandning mellan informationspunkter och förberedelser inför årsmötet, sa Ulf Sjöblom.
  • Uppdaterad: 2018-10-11 13:00

De flesta distrikten inom Svenska Bowlingförbundet samlades dagen innan årsmötet för en konferens. Under en eftermiddag diskuterades många olika saker, bland annat den nya seriestrukturen, verksamhetsinriktningen och vad Svenska Bowlingförbundet håller på att jobba med just nu. Men först kom Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och, med sin starka stämma, presenterade vad som händer inom hans förbund.
- Jag representerar idrotten, den största folkrörelsen, sa han innan han målade upp en dystrare bild:
- De politiska partierna har tappat 90 % av sina medlemmar de senaste 40 åren. Nykterhetsrörelsen går inte heller så bra. Vad säger att idrottsrörelsen kommer att kunna bibehålla sin position? Sannolikheten är att det kommer gå ganska dåligt. Vi måste ta och förvalta detta på ett bra sätt, sa han.

Serieutredningens förslagEfter att Björn Eriksson sedan pratat om hur Idrotten med etik, moral och hårt arbete kan behålla sin position kom den stora frågan bland många i bowlingsverige upp. Då gick Peter Lagerroos upp och presenterade, den flera år långa, serieutredningens förslag på hur seriesystemet skall se ut i framtiden.

Herrarnas liga föreslogs ha raka 12-lagsserier i division ett och nedåt efter ett övergångsår 2019/2020. Ett förslag som sedan godkändes av årsmötet på söndagen med några mindre förändringar från Skånes- och Värmlands bowlingförbund.
- Varför vill man ta bort möjligheten för lagen i division tre att gå direkt upp. Det är ändå bredden av bowling som vi drivs av, sa Jeanette Larsson från Värmland, bland annat.  

Generalsekreterare Lena Sulkanen gick sedan upp och presenterade aktuellaGeneralsekreterare Lena Sulkanen licens-siffror där statistiken säger att vi blir fler och fler som spelar bowling, även om mängden A-licenser inte ökar.
- Det är en medveten strategi från oss att få folk att börja spela på den nivå de vill. Trenden är att vi går uppåt, 252 licenser plus mot 2017 och 740 fler än 2016, sa Lena Sulkanen som också berättade att det kommer ut en rekommendation att göra registerutdrag på alla som jobbar med unga bowlare.
- Det är en viktig fråga och det är bra om vi alla jobbar med det här för att skapa en trygg idrott, sa hon.

Svenska Bowlingförbundets ungdomsstyrelse ”Unga på plats” presenterade sin ungdomstävling som de senaste åren har gjort succé. UPP-slaget 2018 fylldes med 120 ungdomsbowlare och 2019 kommer programmet att byggas på med ännu mer kunskap, skoj och bowling.
- Det här är någonting av det viktigaste jag känner i svensk bowling just nu. Vi ska göra det till en uppstartsvecka för säsongen och lägger in mer och mer händelser, sa sportchefen Michael Granström som också var med och presenterade nästa ungdomssuccé: Svenska UngdomsLigan som i år, sannolikt, kommer ha 450 ungdomar som deltar.
- Med SUL och UPP har vi fått igång väldigt många ungdomar, och det är väldigt positivt. De är ju ändå vår framtid, sa Ulf Sjöblom om projekten.

Världens bästa liga är ett uttryck som har fastnat de senaste åren. Nu väljer Svenska Bowlingförbundets styrelse att satsa mer på att profilera den unika svenska ligan. Carl Wikhede berättade att tanken är att bygga en ny hemsida för ligaspelet som skall vara igång till seriestarten 2019.
- Ska vi kunna sälja in konceptet svensk bowling så är det ligan som är start, sa Carl Wikhede.

Förhoppningen är också att den nya sidan skall kunna byggas ihop med, det som kallas, BITS 2.0. Just nu är en förstudie igång kring det nya systemet och Ulf Johansson efterlyste samarbete med distrikten och bowlarna kring det utvecklade BITS.
- Vi tittar på framtida funktioner, på vilka vi vill ha in och där vill vi ha in förslag från bowlingsverige, så att vi vet att vi gör rätt, sa styrelseledamoten.

Efter att Helena Josjö berättat om framgångarna med bowlingmattan, och Ulf Sjöblom avslöjat att förbundet hoppas ha ett par nya huvudsponsorer till slutet på nästa år, pratade Carl Wikhede om en ny landslagsorganisation.
- Vi har tittat på nuvarande organisation, pratat med många inblandade, och beslutat att göra en liten förändring, sa han och menade, bland annat, den nya tjänst som utlysts.

Jan WiedeMot slutet av dagen gick Jan Wiede igenom det nya utbildningsmaterialet för tränare som är på gång. De nya utbildningarna bygger på ETBFs material och har en mer modern syn på bowling.
- Steg 1-utbildningen är i princip klart, det handlar om dagar. Steg 2 tar några veckor till, sa han.

När sedan Ulf Sjöblom berättat att den mångåriga kansli-arbetaren Sören Berggren har sagt upp sig, bland annat för att slippa pendla från Småland till Stockholm, kom den kunnige bowlingtränaren Robert Blom fram och förklarade för konferensen vad modern bowling innebär.
- Vi vill ha en fri sving, idag vill vi ha mera fart, mera rotationer, någonting som är enkelt att repetera. Att få fart och rotationer utan att tappa repeterbarhet och precision, sa han.

Sammantaget var det mycket information som förmedlades och många diskussioner som fördes kring hur svensk bowling ska fortsätta att utvecklas under de närmaste åren.

Lär också artikeln från årsmötet.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-11/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info