Hoppa till sidans innehåll

Idrottsombudsmannen pratade om Trygg idrott

12 FEB 2019 13:00
Under ordförandekonferensen kom riksidrottsförbundets idrottsombudsman Carina Bäck och pratade om vikten av att skapa en trygg idrottsrörelse, och vilka risker det finns. - Vi behöver skydda våra barn och ungdomar, sa hon till konferensen.
  • Uppdaterad: 12 FEB 2019 13:17

I höstas startade Riksidrottsförbundet en visselblåsartjänst och anställde Carina Bäck som idrottsombudsman. Den här helgen kom den tidigare polisen till Svenska Bowlingförbundets ordförandekonferens för att prata om hur vi skapar en trygg idrott.
- Det finns flera utvecklingsresor som är viktiga. Vi behöver en jämnställd, och inkluderande idrott. Att alla ska få vara med är jätteviktigt för att vi ska kunna ha en trygg idrott, sa Carina Bäck till konferensdeltagarna.

Efter tio år som polis började hon som idrottsombudsman under en höst som präglats väldigt mycket av #metoo-rörelsen där #timeout var idrottsrörelsens egna upprop. Hennes första tid på jobbet har också handlat en del om vilka som får makt inom idrottsrörelsen.
- Det är väldigt mycket män, väldigt mycket vita och mycket hetrosexuella. De som faller utanför våra normer, hur välkomna känner de sig och hur mycket makt får de? Låter man någon som faller utanför normen räcka upp handen och vara med och ta beslut, frågar sig Carina Bäck.

Carina BäckMed en våldspyramid uppritad på projektorn fortsatte hon berätta om hur vi inom idrottsrörelsen behöver stävja ett dåligt språkbruk och ”lätta” trakasserier tidigt. Annars riskerar det att eskalera till grövre trakasserier och rena lagbrott.
- Man har kanske en viss jargong, ett visst språkbruk. Man kanske skojar på ett sexistiskt, homofobiskt, sätt. Då behöver man vara modig som ledare och säga att: det är inte OK att man pratar så här tillsammans i vår förening. Säger vi att, det har alltid varit så här, det är så grabbar är, det är ingen som menar något illa. Då kanske man går vidare i våldspyramiden. Det blir lite grövre. Då kanske det inte räcker med att man har ett snack med personen. En och annan kan vi stoppa, från att gå hela vägen upp, om man lyckas stävja beteendet redan här nere, säger Carina Bäck och pekar på botten av våldspyramiden framme på duken.

Inom idrotten sker tyvärr, precis som i resten av samhället, grova brott. Sedan Riksidrottsförbundet öppnade idrottsombudsmannen i höstas har de fått in ungefär 60, lite grövre, anmälningar. Det är allt från unga idrottare vars tränare skickar bilder på sitt kön till pojkar som blir nedbrottade och ”ollade” av sina lagkamrater.
- Det här är ganska grova saker, men tyvärr är det saker som händer ganska ofta, sa Carina Bäck och höjde ett varningens finger kring hur idrottsrörelsen hanterar den här typen av ärenden:
- Man har en historia av att lösa sådant här själv. Det ska inte vi avgöra. Får vi reda på någonting som kan vara ett brott ska det anmälas. Uppmana till att spara bilder, sms, mail, och så vidare, allt som kan vara bevis. Håll inte egna ”förhör”. Vi ska inte börja ställa frågor om vad som har hänt, framförallt inte om det handlar om barn. Försök inte ta reda på om någonting är ”sant”. Man ska anmäla till idrotten också, för att vi har massor med stadgar som man inte får bryta mot, sa Carina Bäck.

Ett av de läskigaste problemen som finns är sexuella brott mot barn där 24 % av förrövarna har någon form av relation till barnet, men är inte föräldrar. Alltså, lärare, närstående eller, till exempel, idrottsledare. Där är utdrag av brottsregistret ett mycket viktigt verktyg.
- Staten har hjälpt till med möjligheten att ta ut begränsade registerutdrag och det ska vi självklart göra. Det är den som vill bli ledare som ska göra jobbet, för föreningen är det i princip ingen administration alls. Vi behöver skydda våra barn och ungdomar, sa Carina Bäck som uppmanar alla föreningar att ta ut registerutdrag på alla ledare som jobbar med unga.

Vidare pekade idrottsombudsmannen på vikten av ett väl fungerande värdegrundsarbete där hon tycker att man ska arbeta i ordningen: värdegrund – strategiskt jämställdhetsarbete, handlingsplan, nätverk, ledare och tränare, utbilda, följ upp.
- Föreningens värdegrund är superviktigt. Vad vill vi göra med vår verksamhet? Vilka är vi i föreningen? Hur vill vi att folk som kommer till oss uppfattar oss? Jobbar man efter det som blir inte värdegrunden bara någonting fint som står på ett papper utan då är det föreningen, sa Carina Bäck.

Om man vill kontakta idrottsombudsmannen har de telefontid måndag till fredag under kontorstid på 08-726 40 10. Eller så skickar man mail till This is a mailto link. Dessutom finns det en krypterad visselblåsartjänst som bara Carina Bäck och en jurist på RF kan se vad som skrivs i.
- Ingen annan än vi två kan se det här. Det finns också en möjlighet för oss att kommunicera tillbaka med hjälp av en kod. Väldigt ofta är det någonting som ska hanteras av ett förbund. Det mesta skickar vi vidare till någon, men ibland är det känsligt och behöver hanteras på ett annat sätt, sa Carina Bäck.

Har ni några frågor om trygg idrott, kontakta ert distrikt eller Svenska Bowlingförbundet: This is a mailto link

https://www.rf.se/Allanyheter/nuoppnasidrottsombudsmanochvisselblasartjanstforentryggidrott

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info