Hoppa till sidans innehåll

EM-truppen uttagen

2018-03-08 12:00
Bowling-EM för damer 2016 blev historiskt bra för svensk del med nio medaljer. Nu har förbundskapten Johan Ekström tagit ut truppen som ska försöka upprepa bedriften. - Det har inte varit så bra konkurrens på de senaste 10 åren, säger han.
  • Uppdaterad: 2018-03-08 12:00

Den sjunde till sextonde juni 2018 spelas EM i bowling för damer på Bowling Stones i Bryssel, Belgien. Idag tog förbundskaptenen Johan Ekström ut de 6 bowlare som ska få representera Sverige och kämpa om medaljerna där.
- Vi tycker att vi har den kvaliteten som krävs för att ta medalj, säger Johan Ekström.

Truppen:
Ida Andersson, 25 år, BK Högland, Nässjö
Nina Flack, 32 år, Team X-Calibur, Partille
Isabelle Hultin, 25 år, Wåxnäs BC, Karlstad
Victoria Johansson, 28 år, Team X-Calibur, Partille
Cajsa Wegner, 20 år, BK Femtionian, Hässleholm
Jenny Wegner, 23 år, BK Femtionian, Hässleholm

Jämfört med det historiska mästerskapet i Wien för två år sedan, där Sverige tog 9 medaljer och 4 av 6 möjliga guld, är tre av spelarna nya. Sandra Andersson, Filippa Persson och Joline Persson Planefors är inte med den här gången.
- De tog medalj då, alla tre, och det är väl ett tecken på att vi har väldigt duktiga spelare. Det jag upplever nu är att vi har den största konkurrensen om platserna i Team Sweden och landslaget på många år. Det betyder att duktiga spelare inte kommer bli uttagna till mästerskap och ta jobbet ännu hårdare för att ta en plats, det är självklart spelare som vi tror och hoppas satsar vidare mot VM, säger Johan Ekström.

Cajsa Wegner på VM Två av de nytillkomna var med och spelade VM i Las Vegas under hösten: Isabelle Hultin, som spelar för BK Högland i Elitserien och den 19-årige talangen Cajsa Wegner, som spelar för de dubbelt regerande svenska mästarinnorna Spader Dam från Helsingborg.
- Hon har potential, det har vi sett länge. Hon är fortfarande ung och det är tydligt att allt tävlande gör nytta på henne. Hon lär sig nya saker, och hon utvecklar sitt spel för varje gång vi ser henne. Hon tar små kliv hela tiden, säger Johan Ekström om Cajsa Wegner.

Den tredje spelaren som inte var med på senaste EM men som gör en återkomst till landslaget är Victoria Johansson Victoria Johansson från Team X-Calibur i Partille. 28-årigen, som har ett av bowlingsverige kraftfullaste slag, syntes senast i landslagströjan under Abu Dhabi-VM 2015 men är nu tillbaka.
- Hon har utvecklat tekniken och det har synts i resultatlistorna. Hon är mer konstant med i toppskiktet nu än hon tidigare har varit. Saker i tekniken har fallit på plats och hon upprepar olika typer av slag på ett väldigt bra sätt. Någonting klickade när vi var med damsatsningen i Malaysia, säger förbundskaptenen om ”Vicky”.

Som bas för uttagningen har landslagsledningen den är gången testat att ha tre, förutbestämda, fokustävlingar. Därför var Origo Ladies Tournament, EVA-Turneringen och den finska stortävlingen Ballmaster i Helsingfors väldigt viktiga för dambowlarna den här gången.
- Vi gör det för att spelarna ska få tid att träna på det de vill träna på. Istället för att känna sig tvingade att spela alla tävlingar kan de vara hemma och förbereda sig för en speciell tävling. Vi vill göra det enklare för dem att träna och periodisera, säger Johan Ekström, men trycker på att det inte bara är dessa tävlingar som är viktiga:
- Det är klart att det finns andra saker som påverkar, men det är i huvudsak detta vi har använt som bas.

Förbundskapten Johan EkströmÄven om Sverige dominerade det senaste europamästerskapet blev senaste VM i Las Vegas en medalj-lös besvikelse. Det visade att det blågula landslaget har en bit kvar till världseliten.
- VI har analyserat vad vi tror att vi kan bli bättre på. Vi har tränat mycket på att kunna variera vårt spel, vilket jag är övertygad om att det behövs, men att vi kanske har glömt bort att träna på att repetera det vi är bra på. Att vi har tränat på att göra väldigt mycket olika saker kan ha hämmat oss att göra det vi är bäst på, säger Johan Ekström och fortsätter:
- Därför är repeterbarheten någonting vi ska öva mer på, inte grotta ner oss på detaljer i tekniken utan använda våra nyvunna kunskaper för att hitta de individuella nycklarna för att kunna repetera varje slag, säger han.

Tittar man på många av de som tog medaljer på världsmästerskapen tränar de mellan 12 och 16 timmar bowling i veckan. Men har andra förutsättningar än vad de svenska bowlarna har.
- De flesta i vårt land har ett heltidsjobb först. Men jag tror att vi behöver öka vår träningsdos. En ökad träningsmängd, både fysiskt och rent tekniskt behövs om vi ska hänga kvar i världseliten, säger Johan Ekström.

Men även om det inte blev några medaljer i Las Vegas kommer det uttagna svenska landslaget till Europamästerskapen i Bryssel med ett historiskt bra EM färskt i minnet.

Kan vi ta nio EM-medaljer igen?
- Ja, det kan vi väl, det tycker jag. Prestationen är såklart upp till oss att göra, precis som vanligt tycker jag att vi har så starka spelare att, om vi får ihop allting så att spelarna kan prestera sitt bästa, ser jag inte varför vi inte skulle kunna göra en lika bra prestation. Sen att ta nio medaljer i varje mästerskap är mycket att hoppas på, men självklart tycker vi att vi är tillräckligt bra för att slåss om medaljer, säger en förhoppningsfull förbundskapten.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter

SM-veckan
2018-03-22
Final damer 13.05
Final herrar 16.10 

Individuella SM 23/2-27/5

BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info