Hoppa till sidans innehåll

Distriktskonferensen

2017-09-30 19:14
Under glada former har Svenska Bowlingförbundets årsmöteshelg inletts med distrikts-konferensen under lördagen. - Ingen kan göra allting, men om många gör något kan det här bli riktigt bra, sa Ulf Sjöblom.
  • Uppdaterad: 2017-09-30 19:14

Alla de olika distriktsförbunden inom Svenska Bowlingförbundet samlades idag på Scandic Alvik i Stockholm för konferens inför morgondagens förbundsstämma. Mycket information har förmedlats under glada former. Först ut att prata inför de sextio-talet åhörarna på våning fem var riksidrottsförbundets ordförande: Björn Eriksson som pratade mycket om vad idrottsrörelsen kan uträtta.
- Idrotten är en sån kraft i samhället, lika viktig som utbildningspolitik och annan politik, säger han, samtidigt som han pratade om fallgropar.
- Det är hot och möjligheter som behöver balanseras.

Med väldigt hög och bestämd stämma berättade Björn Eriksson om kraften som idrottsrörelsen besitter om de bara kommer överens om hur en slipsten skall dras. Dessutom bör idrotten vara beredd på den förändring som drabbar alla folkrörelser.
- Många av dagens ungdomar vill inte tävla, men de vill träna. Om man går till någon kampsportslokal här i Stockholm har mindre än hälften en tanke på att tävla. De vill känna doften av liniment, dricka kaffe och umgås, men inte tävla, säger han.

Svenska Bowlingförbundets ordförande Ulf Sjöblom följde sedan upp och presenterade den nya verksamhetsinriktningen mot 2025. Där följde han upp Riksidrottsförbundsordförandens uttalande om kraften i idrott.
- Bowlingen kan vara en stark samhällsaktör, vi kan ta ett stort ansvar i samhället, sa han och tryckte på att medlemmar i folkrörelsen kan, och bör, påverka.
- Alla som är med i en idrottsförening har en röst och har rätt att säga sin åsikt och påverka, de har en rättighet och jag skulle vilja säga skyldighet att bidra till utvecklingen av sin förening, sitt förbund eller sitt distrikt, sa han.

Ny i paraverksamheten efter den så länge otroligt engagerade Ing-Marie Billgren är den 32 år unga Pontus Carlsson. Skövde-bon gick upp och presenterade sig för hela konferensen och berättade, precis som Björn Eriksson, om de som vill träna men inte tävla.
- Det finns väldigt många parabowlare som tränar för att det är roligt men som inte har licens, det är verkligen någonting som jag kommer jobba för, att alla ska ha licens. De ska vara en del av bowlingsverige, då ska man ha licens. Även om man inte tänker tävla någonstans, säger Pontus Carlsson som ser fram emot sina nya uppgifter:
- Under de här åren har jag upptäckt bowlingen och den glädje som finns där, den deltagarglädje som finns där är obeskrivlig. Det är en stämning som inte finns någon annanstans, det är därför jag står här, för att vara en större del i att fler ska få vara med om det. För att vi ska få ut det till fler, sa han.

Efter det kom Annika Kilander och bowlingambassadören Karin Wiklund från Linköping och pratade om rekryteringsprojektet med ambassadörer i bowlinghallarna.
- Vi tror mycket på det här med bowlingambassadörer, det skapas mycket aktiviteter. Vi vet inte ännu vad det mynnar ut i, men vi tror mycket på det här, sa Annika Kilander.

Carl Wikhede gick sedan upp och förklarade de nya förändringarna i BITS där arrangörerna, bland annat, nu kommer bli tvungen att ta aktiva beslut om hur hcp ska fungera i deras tävlingar.
- Vi försöker alltid utveckla systemet så att det blir bättre. Då sjösätter vi den här förändringen som vi sjösatte på Swebowl för någon månad sedan, sa Carl Wikhede och avslutade med en förhoppning:
- Nu kanske vi kan få en större spridning bland tävlingarna.

B-K Evas Team Sweden-spelare Anneli Blomqvist berättade sedan om damsatsningen som har målsättning att lyfta den svenska dam-eliten till medaljnivå på VM.
- Jag tycker att det är mycket saker vi har gjort, i ett brett spann, det är inte bara att nöta teknik på bowlingbanan, sa hon och fortsatte att berätta om studieresan till Malaysia som damerna gjorde:
- Vi fick följa Malaysierna och se hur de tränar. De lever verkligen bowling, berättade Anneli Blomqvist.

Förra årets hetaste fråga var, den så kallade, regionsfrågan. Kring den presenterade Jan Wiede styrelsens slutrapport för distriktskonferensen.
- Ni tycker väldigt olika om regioner. Att tvinga fram en organisationsförändring när så många SDF är så emot att arbeta i en annan typ av organisation är inte rätt, berättade Jan Wiede om styrelsens förslag att lämna organisationen oförändrad.

Det som arbetsgruppen däremot sa borde diskuteras är den ”ansvars-matris” som plockades fram under arbetets gång. Där visades hur många SDF som har ”fullgod” verksamhet inom vissa områden. För många av rutorna där var röda som betydde ingen verksamhet.
- Jag är egentligen inte förvånad, men det blev väldigt tydligt, sa Jan Wiede.

Efter att Christer Jonsson berättat om Stockholms bowlingförbunds spännande 100års jubileum där de, bland mycket annat, kommer ge ut en bok, avslutades konferensen med en rapport från serieutredningen. Där tog de upp en väldigt viktig rekryteringsfråga.
- Hur får vi en samverkan mellan de lokala hall-ligorna upp till den nationella serien? Vi har hur många bowlare som helst som spelar, hur får vi de att gå vidare, frågade sig Peter Lagerroos.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 

Anmälan till Elittävlingen i Malmö 6-7/10
Resultat
 
 SUL
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info