Hoppa till sidans innehåll

Damernas Elitserie blir tuff

2018-09-14 09:44
Världens bästa liga för damer består den här säsongen av färre lag som möter varandra fler gånger. Det kommer sannolikt att göra serien jämnare och ännu mer spännande. - Det känns väldigt exklusivt att spela i Elitserien, säger Annika Kilander
  • Uppdaterad: 2018-09-14 13:01

Även om damernas Elitserie har en ny form med bara åtta lag där alla lag möter varandra hemma, borta och på neutral plan i sammandrag kommer, sannolikt, de två stora lagen: Spader Dam och Team X-Calibur att slåss om titeln svenska mästarinnor även i år. Men det kan också bli mer spännande.
- Det är spännande med ett nytt upplägg. Det blir tuffare med färre lag, såklart. Jag tror att det kommer bli jämnare poängmässigt i tabellen, vilket betyder att varenda poäng är oerhört viktig, kanske ännu mer nu, säger Frida Löhnert i BK Cahoot som slutade 6a förra året.

BK Merci, Scandinavia BC och Hammarby IF BF byttes ut mot Sundbybergs IK när Världens bästa liga för damer gick från 10 till 8 lag. Nykomlingarna ”Sumpan”, som vann SM-guld 2007, är glada att få delta i högsta serien igen.
- Det känns väldigt exklusivt att få spela i Elitserien när det bara är åtta lag med. Men det är tuffare än någonsin att hålla sig kvar, säger Annika Kilander.

Jenny Wegner, Spader DamÄven om det kommer bli jämnare och tuffare än någonsin i damernas Elitserie ser det ut som kampen, återigen, kommer att stå mellan Team X-Calibur och Spader Dam. Där mesta mästarinnorna från Helsingborg i år är utmanare.
- Jag tror starkt på mitt lag och vet att vi kommer göra allt för att ta tillbaka guldet. Vi är starka både individuellt och som lag, och i år är det dags att verkligen visa vad vi går för, säger världscupvinnaren från 2016 Jenny Wegner i Spader Dam.

Skånskorna bor och tränar på flera olika ställen runt om i södra sverige och har stort eget ansvar när det gäller träningen, men enligt Jenny Wegner är det ändå ett sammansvetsat gäng som jobbar tillsammans på matcherna.
- Vi är ett lag som har kommit varandra väldigt nära, trots att vi bor på lite olika håll. Alla tar sitt egna ansvar under veckorna vad gäller träning. Under matcherna kommer vi jobbar vidare med hur vi vill att det ska se ut under slutspelet med kommunikation, läsa av banan, klot och så vidare, säger den 24-årige landslagsspelaren.

Team X-Calibur från Partille jobbade under förra säsongen med att spela in lite yngre spelare i Nina Flack, Team X-Caliburtruppen, någonting som resulterade i ett SM-guld. Till årets säsong har de ytterligare breddat truppen och tagit in ännu fler yngre förmågor och fortsätter sitt arbete.
- Vi har en del intressanta spelare som är hungriga och precis som förra året kommer säkerligen de yngre och nya spelarna att få chansen, säger Nina Flack.

Bland Partille-lagets förstärkningar märks Olympia Ladies-vinnaren Alida Molander, som anslutit från BK Skrufscha, Ida Håkansson och junior-EM spelaren Emma Lejman. Med fler spelare blir uttagningarna tuffare.
- Konkurrensen blir såklart hårdare om platserna, vilket bara är positivt. Alla måste bidra med lite mer för att bli uttagna och det gäller både A-laget och F-laget, säger Nina Flack och berättar om de regerande mästarnas höga målsättning:
- Vi har som målsättning att vinna varje match, och sedan, väl i ett slutspel, försvara vårt SM-guld.

Med färre lag i världens bästa liga kommer det bli jämnare och tuffare än någonsin tidigare. Alla poäng kommer att vara viktigare och marginalerna kommer bli mindre. Det kommer, med andra ord, bli otroligt spännande.
- Vi är taggade och förväntansfulla, säger Frida Löhnert i BK Cahoot.

Säsongens första omgång spelas som ett sammandrag på Haga Bowling i Norrköping i helgen. Följ resutlaten via Bowlingens IT-System här.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan - sista anmälan 15/9

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-10/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info